04/09/11 16:02
(http://ruslantrad.com/)

Кадафи остава непокътнат

 

Африканските лидери се срещнаха днес в опит да сложат край на задънената улица, на която прилича Либия от началото на гражданската война. Това става по същото време, в което сили на Кадафи удрят град Аждабия, където преди две седмици бунтовниците успяха да спечелят важна битка.

Специален комитет на Африканския съюз- Мавритания, Република Конго, Мали, Уганда и Южна Африка – ще отпътува за Бенгази, където ще се срещне с лидери на опозиционния бунтовнически съвет, но едва ли ще има голяма полза от разговорите, имайки предвид, че Кадафи разполага със силно лоби в Африканския съюз.

Играта на войници от страна на НАТО продължава, след като петима души от бунтовниците бяха убити от бомби на НАТО. Последваха извинения, но едва ли ще подействат силно, още повече, че лидерите на бунтовническия съвет изразиха разочарованието си от слабите действия на западните сили да ударят Кадафи и защитят цивилното население. Напротив, става точно обратното. Силите на Кадафи удрят позициите на бунтовниците, загиват още хора, а жертвите на бунта в Либия достигат 10 000! Това определено не е защита на цивилното население.

Има ли нещо, което пречи на западните сили да ударят Кадафи? До момента ние виждаме единствено липсата на план, пускането на бомби върху сгради, а още по-лошо – никакви данни къде е реално Кадафи. Нима разузнавателните служби на САЩ, Великобритания и Франция не могат да направят нищо? Нали самият Барак Обама даде “зелена светлина” за операции на ЦРУ в Либия, макар светът да знаеше, че те се извършваха и без това.

Очевидно нещо, някъде, не е организирано както трябва. Изглежда смелостта не стига, за да се удари полковник Муамар Кадафи и да бъде свален веднъж завинаги. При това положение, както е сега, май бунтовниците е по-добре да се справят сами. Тази битка ще е обречена- те нямат дори сигурно оръжие, за сметка на силите, верни на Кадафи. Но поне ще е битка, в която войниците ще имат смелостта да нападнат Кадафи.

 

Публикувана на 04/09/11 16:02 http://ruslantrad.com/?p=8591
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване