03/17/11 22:41
(http://ruslantrad.com/)

Спорове в европарламента относно Либия

Дебатът в Европарламента на 17 март бе повече от ожесточен. Причина за това бяха темите – Япония и Либия – особено втората, която засегна множество проблеми, свързани с позицията на ЕС и липсата на действие срещу Муамар Кадафи. Чуха се много критики, че ЕС не е успял да помогне на хората в Либия в борбата им за демокрация. България отказа да признае опозицията в Либия с довода, че в Бенгази е бил съдът срещу българските медици.

Това са извадки от дискусиите, предоставени от сайта на Европарламента:

 

Ван Ромпуй посочи, че на срещата на върха, по отношение на Либия европейските лидери са поискали Кадафи да се оттегли и са изразили сериозна загриженост от ситуацията, но не са успели да стигнат до консенсус какви стъпки да се предприемат. Предвид хуманитарната криза той призова за повече средства за Фронтекс, (Агенцията на ЕС за сътрудничество по външните граници), “за да защитим нашите общи европейски граници”.

 

Guy Verhofstadt (АЛДЕ) изрази много остра и критична позиция: “ние не можем да променим нещата в Япония, но можем да сторим това в Либия, където героите жертват живота си за свободата и демокрацията. Какво правим, за да предотвратим нова Руанда или Дарфур … ние изпращаме проучвателни мисии в Триполи…. ” Той заяви, че не разчита на ЕС, но на Франция, Великобритания, САЩ.

 

Daul: “Ние искаме Кадафи да се оттегли и да се сложи край на насилието. Като се има предвид скоростта на събитията,  ЕС трябва да бъде в състояние да действа бързо … и да говори с един глас.”

 

Rebecca Harms (Зелени / ЕСА): постави въпроса, дали сме сигурни, че няма европейски фирми, търгуващи с Кадафи? “Не се изправихме срещу Мубарак и Бен Али, което показа неспособността ни да действаме …слабост, която международната общност няма да забрави и  която няма да ни бъде простена.”

 

Nigel Farage (ЕСД) се обърна към Ван Ромпуй с думите : “Надявам се, че ще устоите на подканянето към военни действия, тъй като няма съгласие за това” “Лесно е да се влезе във война, но е трудно да се излезе от нея”, отбеляза той.

 

Bisky: “В миналото ЕС си сътрудничи с диктатурата заради реалната политика. ЕС трябва да върне доверието в него… санкциите трябва да бъдат безмилостно изпълнени, преди всичко забраната за продажба на оръжия.”

 

Jan Zahradil (ЕКР): “Съжалявам, когато чувам, че ЕС не е в състояние да предприеме действия. Интересно ми е да видя какво Съветът и Комисията ще направят, когато Кадафи спечели. Ще се върнат ли към нещата както бяха до сега?”

 

Публикувана на 03/17/11 22:41 http://ruslantrad.com/?p=8198
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване