03/21/11 12:20
(http://ruslantrad.com/)

Събитията в Йемен не трябва да ги подминаваме

 

Няколко важни фигури в йеменската армия, застанаха на страната на протестиращите.

Всички погледи са насочени в момента към Либия. Там в момента всичко се преценява на кантар – атаката на международните сили се гледа под лупа, Арабската лига критикува самолетните атаки над Триполи, при които загинаха немалко цивилни, а правителството в Либия в опит да покрие своите престъпления, поиска поход на всички либийци от Триполи до Бенгази, пеша, за да покажат единството на нацията. Ясно е, че този опит е безсмислен.

Докато всички очи са вперени в Либия, то една страна остава извън полезрението на много световни медии – Йемен. Там от февруари насам положението е много напрегнато. Преди няколко дни, събралото се множество в Сана бе свидетел на отчаяната и брутална реакция на властта спрямо про-демократичните демонстрации – над 50 убити при безразборна стрелба.

Голяма част от протестиращите са убивани със снайперисти – жесток метод, който видяхме още в Тунис. Режимът използва услугата на снайперисти, за да удря директно в множеството, тъй като не може да го избута извън централните улици. Президентът Али Абдулах Салех има за какво да се притеснява, особено след днешните сутринни събития – важни хора в армията на Йемен се присъединиха към протестите и пожелаха свалянето на президента.

Генерал-майор Али Мохсен Салех, начело на североизточната военна зона и ръководител на първата танкова дивизия, обяви, че дал заповеди за разполагането на армейски части в защита на протестиращите в Сана. Няколко други командири, бригаден командир Хамид Ал Кошеби, бригаден генерал Мохамед Али Мохсен и бригаден генерал Насер Елджахури скоро се присъединиха към генерал Салех заедно с подчинените им войници.

Няколко министри подадоха оставка, след насилието в петък. Абдула Алсаиди, посланик на Йемен в Организацията на обединените нации, също напусна в знак на протест заради убийствата. Доколкото информацията е вярна, посланиците в Сирия и Йордания също са напуснали постовете си.

Генерал Салех знае, че няма да бъде подкрепен от младите в страната. Неговата подкрепа е свързана със защита на протестите, но всякакви амбиции за военно правителство означават провал. Младежките организации, които съставляват центъра на протестите в Йемен, напълно отказват нещо различно от гражданско управление на страната и са прави – ролята на армията трябва да е защита, а не управление.

Update: Al Jazeera съобщи, че кметът на Аден се е обявил за революцията и градът ще подкрепи промяна. Аден се свързваше най-вече с бунтове срещу властта, като най-големият преди 15 години бе жестоко смазан.

Публикувана на 03/21/11 12:20 http://ruslantrad.com/?p=8303
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване