04/30/11 06:00
(http://ruslantrad.com/)

Публикация във Foreign Policy: Неочаквано споразумение в Кайро

Последният ми коментар в блога на Foreign Policy е за Палестина.

В контекста на арабските бунтове в Близкия изток и Северна Африка, израелско-палестинският конфликт сякаш остана встрани. Докато Египет и Тунис направиха голяма крачка в развитието на държавността си, времето в Тел Авив и Рамала изглеждаше спряло. Оказа се, че това не е точно така.

 

На среща в Кайро преди два дни палестинските главни движения “Фатах” и “Хамас” постигнаха съгласие по редица точки, които досега бяха проблем за сключване на споразумение между тях. Спорът, който продължаваше вече пет години, силно влияеше на палестинското общество, останало разделено заради дрязгите между фракциите. Сега реалността се променя с тези преговори в Кайро, още повече, че за първи път има подобно съгласие за бъдещето – съставяне на общо правителство, което да действа в Ивицата Газа и Западния бряг, а през септември ще бъдат насрочени избори.

 

Не бива да се учудваме на тези действия от страна на Палестинската автономия. Арабските протести оказаха влияние върху вземането на решенията в региона. До голяма степен “Фатах” загуби партньори си в лицето на Египет, където Хосни Мубарак беше напълно на страната на Абас. Същото се случи и с “Хамас”, които в момента не могат да разчитат на Сирия, изправена пред собствените си проблеми, разтърсващи страната. При това положение лидерите на палестинското движение трябва да избират между мир с Израел и мир помежду си. Очевидно избраха второто, което ядоса Тел Авив. Реакцията на Либерман е очаквана. Едно палестинско единство във вземането на решения за бъдещето на автономията сериозно пречи на израелските интереси в Западния бряг. Досега се разчиташе на факта, че “Хамас” и “Фатах” спорят помежду си, което разединяваше силно и самите палестинци. “Хамас” действа решително и в друг случай. Наскоро бе отвлечен и убит италианският активист Виторио Аригони. Екстремистката групировка бе напълно разбита от силите на “Хамас”, въпреки, че не успяха да спасят Аригони. Правителството в Газа обяви ден на траур в Ивицата, с което показа съпричастие към всички близки на убития, както и към мирното движение за съпротива.

(целият текст)

 

Публикувана на 04/30/11 06:00 http://ruslantrad.com/?p=8874
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване