04/07/11 14:10
(http://www.bivol.bg)

Отворено писмо в защита на правото на Wikileaks да публикува

wlogoНие вярваме, че навсякъде свободните общества имат полза от журналистика, която държи отговорни управляващите и корпорациите. Твърдим, че правото да се публикува е равностойно на правото на гражданите да са информирани и произтича от него. Въпреки, че вярваме в неприкосновеността на личния живот и приемаме необходимостта от конфиденциалност, считаме, че разкриването на обществено важна информация е от преобладаващ интерес. Свободата, отчетността и истинският демократичен избор могат да бъдат гарантирани само от безстрашна разследваща журналистика. Защитаваме правото да се публикува истината - отговорно, без препятствия и преследване от страна на държавата. Най-важният дълг на журналистите, където и да са те, е да развиват каузата на познанието и разбирането, а не да подкрепят правителствата и мощните интереси информацията да бъде заличена. Журналистите никога не трябва да отстъпват пред вродения стремеж на властта към секретност.

Водейки се от тези принципи, декларираме подкрепата си за публикацията на документите получени от Wikileaks. Те хвърлят важна светлина върху поведението на правителствата и бизнеса в модерния свят. Wikileaks направи огромна услуга на целия свят. Ние горещо осъждаме заплахите за убийство и криминално преследване на директора на организацията за публикуването, заедно с много други организации по света, на информация, която без съмнение е от голям обществен интерес.

Властите по принцип се противопоставят на такива разкрития - като се започне от времето, когато се е водила борба за публикуване на стенограмите на Британския парламент, преди повече от 200 години, и стигнем до публикуването на документите от Пентагона. Вярваме, че нито една демокрация не е пострадала от увеличаването на общественото познание и разбиране. Ето защо, ние, долуподписаните, декларираме непоколебима подкрепа за принципите на откритостта и журналистическото разследване, и осъждаме силите, които ги заплашват.

Подпишете петицията тук: http://wikileaksopenletter.com/

Известни личности, подписали отвореното писмо:

Lisa Appignanesi
John Berger
Fatima Bhutto
Rachel Billington
Sue Birtwistle
Rosie Boycott
Heather Brooke
Mike Burns
Noam Chomsky
Patrick Cockburn
Steve Coogan
Jeremy Dear
Molly Dineen
Ariel Dorfman
David Edgar
Daniel Ellsberg
David Elstein
Bill Emmott
Richard Eyre
Richard Gizbert
Woody Harrelson
Tom Hayden
Sue Hollick
Hugh Hudson
Will Hutton
Philip Jacobson
Terry Jones
John Kampfner
Michael Kennedy
Helena Kennedy
Imran Khan
Philip Knightley
Hanif Kureishi
Jeremy Leggett
Mike Leigh
Kim Longinotto
Edward MacMillan Scott
Terry McDonell
Michael Moore
Philip Pullman
David Puttnam
Salman Rushdie
John Ryle
Richard Sambrook
Susan Sarandon
Alexandra Shulman
Oliver Stone
Tom Stoppard
Bill Thompson
Laura Wade
Marina Warner
AN Wilson

Публикувана на 04/07/11 14:10 http://www.bivol.bg/home/item/797-wikileaks-open-letter.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване