04/09/11 20:57
(http://raltchev.info/)

С велосипеда

Вече е пролет и колкото и да не ми се иска, ще трябва да поуспокоя страстта по снежните спортове поне за следващите шест месеца. Освен ако не ми хрумне нещо друго… Междувременно обаче ще мога да се отдам на удоволствието от разходките с велосипеда.

В Лунд – „The city where bicycles dominate“ – дори до магазина ходех с него. Стигах бързо, намествах всички покупки върху багажника, а в последния момент винаги можех да реша да отида на гости на приятел, вместо да се прибера в общежитието. И пак стигах за няколко минути.

Свикнах лесно, въпреки че колелото сякаш беше изваяно от най-тежката норвежка стомана. Ленти за велосипедисти, светофари за велосипедисти, велопаркинги пред магазини, университетски сгради, барове, кина и ресторанти… И много, много хора на колела. Дори през зимата върху снега имаше повече следи от тънки гуми, отколкото от крака.

С приятели често завъртахме педалите в някоя посока, готови за барбекю на някоя поляна. Хубавото е, че подобна тенденция се забелязва и в България. Все повече са велосипедите не само в градските паркове, но и по улиците. Рано сутрин съм срещал и хора, които отиват на работа с велосипеди. Слизат, изтупват костюма, заключват колелото и влизат в сградата. Някак си съумяват да се преборят с предразсъдъците. На работа с колело! Ти представяш ли си…

А колелото е удобство и свобода. Не ти струва почти нищо да го изкараш от гаража. Може да те закара сравнително бързо от една точка на града до друга. Няма резервоар, който да гълта между 100 и 200 лв. на месец, а и те поддържа в отлична физическа форма.

Единият от проблемите е, че нямаме подходяща инфраструктура. Вероятно на холандците и шведите са им били необходими много години, за да изградят всички тези велоалеи. Интересното е, че както твърдят холандците, подобно начинание не е невъзможно. По примера на англичаните, които са заделили малка част от автобусната лента за велосипедисти, могат просто да се оцветят в различни цветове участъци от пътното платно, по които да се движат и двуколесните безмоторни превозни средства. Няма да се отнема от пространството, предназначено за автомобили, просто в този сектор водачите ще трябва да бъдат по-толерантни. Следващото видео пък представя ясно концепцията:

Постижимо е – с известни инвестиции от страна на държавата и заинтересовани компании.

Другото предизвикателство са навиците и предубедеността. Дори англичаните имат проблем с това. Въпреки всичките удобства за велосипедистите в Лондон например, колелото е по-скоро заместител на обществения транспорт. И все пак се забелязва нещо интересно – средно 20000 са разходките с колелата на Barclays Cycle Hire на ден. Най-често велосипедите се вземат под наем през работните дни, като клиентите ги използват предимно за придвижване до работното си място. Яко!

Искам да постигнем такъв ефект и тук, в България. Заслужаваме го.



Walking on the edge... - Един УеБлог на Иван Ралчев

Публикувана на 04/09/11 20:57 http://feedproxy.google.com/~r/WalkingOnTheEdge/~3/6YmCdrMs1d8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване