05/02/11 13:08
(http://www.gorichka.bg/)

Г-н Обама, това добре, сега две задачи с повишена трудност

whitehouse.gov

Осама е мъртъв. Да живее Обама“. Това е лаконичният прочит на днешния печат. Смъртта на лидера на световният тероризъм е повод всички в Бeлия дом да отдъхнат облекчено и да се потупат по рамото. В резултат Барак Обама е почти циментиран на поста си за втори мандат и може да действа смело по някои от изоставените фронтове, и ако някой ни попиташе от къде трябва да почне президента, ето какво щяхме да му кажем:

- да ангажира САЩ с обвързващо глобално споразумение за климата

Стратегията на администрацията на Обама засега търпи сериозни пречки, основно поради вътрешното нежелание на Американския конгрес да одобри национална схема за търговия с емисиите или изобщо да провежда някаква смислена политика. Засега изглежда, че мерки ще се вземат само на парче (или щат по щат) ако въобще има шанс да бъдат пробити коравите лобита. Без глобално и обвързващо споразумение, обаче, тези усилия биха били практически обречени, а това ще е решаващо за справянето с климатичните промени не само в САЩ, а в целия свят. Ролята на Обама е да продаде споразумението вътре в Америка и да го наложи навън.

- да изчисти енергетиката

Дебатът е ясно маркиран от катастрофата в Мексиканския залив и аварията в АЕЦ Фукушима. Обявените намерения на British Petroleum отново да сондира в Мексиканския залив и последните разкрития за екологичните ефект от добива на шистов газ само наливат масло в огъня. Прелом в националната политика на Америка в полза на истинските възобновяеми източници, обаче, е малко вероятно да настъпи, докато Обама не промени собствената си дефиниция за „чиста енергия”.

Ефектът от поставянето на тези две задачки в тефтера на президента Обама би достигнал до всички точки на планетата, дори и до нас. Затова се надяваме съветниците на г-н Обама да четат Горичка. Ако не ни четат, то не ни остава нищо друго освен да се оправяме сами.

Публикувана на 05/02/11 13:08 http://blog.gorichka.bg/?p=3905
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване