05/02/11 12:10
(http://joruel.blogspot.com/)

Искаме да видим тя-ло-то! ТЯ-ЛО-ТО!


"Събудихме се в по-безопасен свят", коментира председателят на Европейския парламент Йежи Бузек новината на деня, а вероятно и на годината - че са убили Осама бен Ладен. Е, сега, някой ще каже, че в Брюксел, където се е събудил Бузек, така или иначе си е един по-безопасен свят, но това ще е сарказъм... Сарказъм. Аз например съм съгласен - откакто научих от премиера, че живеем по-добре от хърватите, и аз се събуждам някак по-добре, едно чудесно чувство на безопасност и напредък ме изпълва.

Новината за смъртта на Враг номер 1 обаче ме развълнува из основи. Пак убиха Осама! За първи път тази година, при това вече не САМО по кината! Операцията била проследена наживо в Twitter - малък отряд спец части нахлули в защитената като крепост база на разбойника (в този епизод версията "пещера" е ъпгрейдната с няколко левела) и избили всички. Така де - излишни свидетели не са необходими, могат да прецакат финала. Не знам дали американските барети са се снимали с телефоните на диванчето на Осама, но милиардите хора по кълбото вече видяха и разпознаха първите кадри на жертвата - размазаното лице на брадат мъж с доста демидж около очите.

На разни места в САЩ възникнали спонтанни прояви на контролирана радост - мирно и сравнително тихо хората ликували за смъртта на човека. Събуждайки се вече в един по-безопасен свят, Обама прави и първото важно уточнение - Осама е убит, тялото е в нас!

Don't worry, folks, we've got the body, един вид...

Изключително важно е, че имаме тялото, се оказа. Така де, не можем да си позволим да повторим security fail-a отпреди 2000 години, когато Тялото изчезна, после взе, че възкръсна и оттам се почна една... Крайно неловко би било да излъчим още един бог от тези географски ширини...

Лидерите на държавите реагираха по сценарий. Великобритания първа - ъф корс, нашият най-верен партньор. Следват Франция и Германия - всичко си има йерархия. Реакцията на Израел гъделичка самочувствието - "кънтящ триумф" е перфектното заглавие за утрешната преса. И както подобава на един класически трилър, след като убихме Най-Големия-Лош, от сенките на мрака тънко изпълзя силуетчето на неговия наследник. Нужната съставка за подобаващ Vol.2 я има. Да тръгва по кината!

Та така... Няколко неща са особено любопитни в цялата ситуация:

- Земното кълбо ликува от смъртта на човешко същество. Убийствата без съд и присъда са нещо, което винаги е било заклеймявано от демократичните страни, в частност САЩ. В случая не само че няма недоволство, а реакцията навсякъде на официално ниво е повече от положителна. WTF?!

- "Имаме тялото!", беше първата новина, която излезе покрай събитието. Всеки иска да го види, всеки иска тялото, тълпите искат своето, искат, искат... Медиите, които по принцип се пазят от кадри на насилие, се надпреварваха да показват размазания фейс на Осама. Всички искат тялото - като в някакъв древен религиозен ритуал. Ще му изядат сърцето, може би?

После "Но Йорк Таймс" пусна новината, че хвърлили тялото в морето. Егати разочарованието... Почувствах се като хърватин, на когото са му казали, че е много по-назад от българите. Като с Хитлер стана, баси - така и не дадоха тялото му на тълпата, та да го тъпче, тъпче, тъпче и да има своето отмъщение. До появата на следващия враг.
* Изображение: toonpool.com


Публикувана на 05/02/11 12:10 http://joruel.blogspot.com/2011/05/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване