05/11/11 07:19
(http://www.azcheta.com/)

Мили хора!... или Разсъжденията на една редова читателка

Мили хора,

ако покрай 8-ми Март сте влизали в Читалнята на „Аз чета”, сигурно сте забелязали едно идиотско клипче, в което срам не срам застанах пред камерата, за да изрецитирам за майка ми любимо детско стихче.

Защо ви пиша всичко това? Защото стихчето, както наскоро разбрах, е написано от Станка Пенчева. Вие сигурно знаете много за творчеството й, но аз някак си я бях пропуснала. Докато не открих магията нейните думи в още една книжка – „Мили бате!...: Писма на един дакел”.

И така, вчера най-спокойно се прибрах с книжката в ръка. Забраних на дъщеря ми Карин да се доближава до нея и си я зачетох най-невъзмутимо.

Стотината странички изучих любопитно за час – два и затвърдих онова, което подозирах: Станка Пенчева е повече от страхотна!

Книжката е написана под формата на писма от Джери – дакел любопитен и смел, който изучава света и разказва на Мишо за живота на село, за света, за нещата от живота. И се замислих, че когато аз бях дете, трябваше да откривам света чрез приказките, които обаче разказваха по-скоро за нещата, случващи се на големите или пък бяха за нереални неща, докато тази книжка е тъкмо за деца, които изучават света около тях, в който живеят и с който се сблъскват сега.

Откъде идват продуктите в магазина; кои са тези същества, живеещи около нас; какво е любов; за смъртта и живота; за приятелството и още, и още…

Мили хора, прочетете тази книжка на децата си, за да им е по-лесен животът.

И аз ще разреша на Карин да я прочете. Даже ще я четем заедно, макар и да не можем вече да се включим в „Аз чета с мама”. Вие обаче сте на ход!

Ваша Вал Стоева - читателка редова, любопитна и на моменти шантава

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване