09/13/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Сталин – демонът на една империя

Интересът към изключителните личности като Цезар и Наполеон, Хитлер и Сталин, които изплуват от нищото, за да променят историята и света, никога не секва. Един от най-големите датски историци – Бент Йенсен, разрови засекретените доскоро архиви в Русия, Дания, Великобритания, Финландия и Германия, за да напише най-новата биография на Сталин, чиито параноични представи за света довеждат до фатални последствия цяла една империя. Книгата му Сталин. Биография е създадена след проучване на милиони страници документи, изследвания и научни трудове. За достъпа до архивите на Русия му помагат жена му Татяна (рускиня по националност) и Симон Пастернак.

Бент Йенсен се опира на документираните свидетелства на близкото обкръжение на Сталин – на Молотов, Киров и Ворошилов, на шефовете на тайната полиция Лаврентий Берия и Николай Ежов, на писателя Виктор Некрасов и атомния физик Пьотр Капица, на датските комунистически лидери Арне Мунк-Петерсен и Аксел Ларсен. Историкът разравя и личната кореспонденция на Сталин, жена му Надя (която се самоубива) и дъщеря им Светлана.

Тя разказва за един млад човек от Кавказ, от най-ниските социални слоеве на Грузия, който успява да поеме водачеството на едно фанатично движение, което през 1917 г. взема властта в могъщата руска империя под ръководството на В. И. Ленин, а мястото му в йерархията на това движение го прави първия човек в съветската руска империя, простираща се на една шеста от площта на Земята. След Втората световна война той разширява властта си в Източна и Централна Европа; в Китай и Южна Корея идват на власт комунисти, които са силно повлияни от Сталин и установяват копия на тоталитарната му система. Влиянието на Сталин е осезаемо и извън тези страни. Той има ревностни поддръжници и жертвоготовни политически организации по целия свят, не на последно място в демократичните правови държави от Западна Европа.

Сталин е една от най-влиятелните личности, живели някога. Той стои начело на един от най-мрачните режими, които историята познава. На човек му се изправят косите при разказа за ужасите, за които е отговорен. Думите му са закон, а едно щракване с пръсти може да означава живот или смърт за някого – или за милиони хора. Сталин е икона приживе. Влиянието му е така всепроникващо, че в известен смисъл той превръща маниите и фантазиите си в историческа действителност. Като носещ най-висшата политическа отговорност в режима, поддържан от него, той е отговорен за смъртта на милиони хора. По време на работа през деня заедно с най-близките си съратници отмята списъците с осъдени на смърт, а след това през нощта разпуска, гледайки някой посредствен ненатоварващ филм.

В тази книга става дума за ужасните престъпления, които Сталин, както и учителят му Ленин, позволяват да бъдат извършени във връзка с разбирането им за законите на историята и светлото бъдеще – или без никаква връзка. Тя разказва също за силата на обаянието на примитивния и брутален човек на властта спрямо мнозина интелектуалци, които иначе се обявяват за хуманисти и радетели на всякакви други благородни неща.

Книгата неизбежно разказва и за обкръжението на Сталин, за близките му сподвижници, за съперниците и враговете му, за семейството и роднините му. Без многобройни усърдни помощници той не би могъл да постигне онова, което постига. Тя разказва за онази система или цивилизация – сталинизма – върху която той оставя неоспорим и силен отпечатък. Разказва за огромните разходи и ужасяващите жертви, които неговият вариант за осъществяване на марксизма и построяване на социализма налага на руския народ и на многото други народи, подчинени на комунистическия режим. Никога преди не се е случвало толкова голям брой хора да страдат толкова много и толкова дълго под властта на толкова малък брой управляващи, както онези, имали нещастието да живеят в ...

Публикувана на 09/13/10 21:35 http://e-vestnik.bg/9966/stalin-demonat-na-edna-imperiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване