05/25/11 12:19
(http://ruslantrad.com/)

Нежна изненада на изборите в Египет

Тази новина е някак непопулярна за медии, които не искат да представят свежите новини от арабския свят. Но ние трябва да я покажем, защото бележи нова страница. По време на ток-шоу бе поднесена изненадата за изборите в Египет. Налице е първата жена, кандидат за президент на Египет.

От новината със сигурност са изненадани доста кръгове. Като си мине през консервативните и се стигне до лидерите на сегашните политически сили. 49-годишната Бусайна Камел определено предизвика дискусии с появата си на политическата сцена в Кайро. Това е директен удар по лицето на консервативните кръгове, смятащи, че жените нямат място в политиката на страната. Днес, тя извести за решението си медиите в Египет, както и Висшия военен съвет.

Миналата седмица Камел в ток-шоу по египетската държавна телевизия, изказа своите критики към военните, при което предаването беше прекъснато, с което си стигна до скандал: директорът на канала се възмути от цензурата, а зрители реагираха гневно със съобщения към екипа на предаването. В момента Камел е обвинена в “обида към армията”.

“Уважавам египетската армия”, казва Камел пред The Daily Beast, “но ние всички имаме правото да критикуваме политиката на военния съвет. Те са в политическа позиция. Демокрацията ни казва, че ние трябва да бъдем прозрачни, трябва да търсим отговорност от политиците. Това е всичко, което съм направила. Критика не означава обида.” (Egypt’s First Woman President?, Ursula Lindsey, TDB, 20 May 2011)

На врата си Камел носи колие с кръст и полумесец. Това е най-разпространения знак на единството в Египет, сериозно заплашено от крайните действие на малки групи от коптите и мюсюлманите в Кайро. Самата Камел е мюсюлманска и подобно на много жени, участва активно в събитията на площад “Тахрир”. “Жените са винаги най-отпред в революцията”, казва тя. “Но след това мъжете искат да вземат всички резултати на това.”

Тя настоява, че не е кандидат на жените в Египет, а кандидат на всички египтяни. Известна е, че работи по програми, свързани със селското население на страната, хората с увреждания, нубийското малцинство, както и за справяне на проблемите с дискриминацията на жените. За да се промени статуквото, смята тя, трябва да участват всички. Често, в предаването си по радиото, Бусайна Камел обсъжда въпроси около малтретирането на жени от съпрузите им. В един такъв епизод, участват лично и жени, преживели насилие (Buthayna Kamel: Know your rights, Al-Ahram Weekly).

Пред журналистката от The Daily Beast, Урсула Линдзи, Бусайна Камел казва: “Знаеш ли какво ще е добре за Египет? Жена за президент. Защото жените се притесняват и са ангажирани за бъдещето.”

Камел има дълга история на търкания с властите. През 1990-те години тя води нощно предаване по радиото, в което се засягат въпроси, свързани със социални и сексуални проблеми. Както може да се очаква, шоуто става хит сред младите. През 1996 г. то е спряно по препоръка на комисия от религиозни учени и правителствени представители, за “увреждане на репутацията на Египет” (Night confessions off the air, Al-Ahram Weekly).

През последните години Камел води предаването “Моля, разберете ме”, вечерно телевизионно шоу, в което взимат участие психолози и други специалисти, за да обсъдят проблеми на зрители. Камел се фокусира върху теми, като сексуалния тормоз, домашното насилие и абортите. Предаването е свалено от ефир, заради намеса на саудитския собственик на канала.

Но това не спира тази будна жена. Бусайна Камел създава активистката група Shayfeen.com (Ние виждаме), като е и член на опозиционното движение Kefaya, изиграло важна роля в свалянето на Хосни Мубарак. Самата Камел още през 2005 г. участва с още две жени в създаването на група, която да противодейства на анти-демократичната политика на Мубарак, но без успех.

Бусайна Камел се описва като социалдемократ и ще бъде независим кандидат на изборите, насрочени за края на годината.

 

Не знам, може би съм луда, но има надежда.” (Women Press For A Voice In The New Egypt, NPR, 19 April 2011)

 

Жените са активни участници в египетското общество, но те рядко заемат важни ръководни постове. В момента има няколко жени съдии, една жена министър и нито една сред управителите на области или кметове. Но Камел е оптимист, каквато винаги е била в кариерата и живота си. Тя никога не е била отхвърляна, затова, че е жена, дори в най-отдалечените южни кътчета на Египет.

Според активисти, една жена президент няма да реши толкова проблемите, ако самите жени в обществото не се заемат да формират сдружения, които да следят за спазване на правата им. Мубарак го няма на власт, но все още има много работа в социалната сфера (Egypt’s Buthayna Kamel Makes History as The First Woman to Run For President, The Atlanta Post, 20 April 2011).

 

 

 

Публикувана на 05/25/11 12:19 http://ruslantrad.com/?p=9253
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване