08/23/11 12:07
(http://www.gorichka.bg/)

Долу електрическите коли!?

Силно мразите електрическите коли? Искате да докажете, че те са ненужни, безполезни и дори вредни? Ето как в 10 кратки стъпки.

По материал на Стийв Харви за grist.org и plugincars.com

leaf11

За начало научете следните факти наизуст:

  1. Електрическите коли са страшно скъпи. За единствен пример давайте луксозната Tesla Roadster с цена от около 150,000 лв. Ако се наложи да говорите за Nissan LEAF (на снимката), който варира между 50,000-60,000 лв, (неофициална цена за българския пазар и без полагаемото данъчно облекчение за “зелени” коли) просто съпоставете неговата цена с тази на конвенционална кола, която е не по-скъпа от 17,000 лв. Така ще докажете, че електрическият вариант е много по-неизгоден.
  2. Зареждането на батериите ще претовари мрежата. Напълно забравете затова, че повечето електрически коли ще се зареждат през часовете на най-ниско потребление. Забравете и факта, че зареждащото устройство на Nissan LEAF харчи 3.3 киловата. Ще е забавно, ако направите това изказване докато употребяващата 4.4 киловата пeралня работи на пълни обороти във вашата кухня.
  3. Електрическите коли са по-вредни за околната среда. Това не е вярно, но ако го повтаряте достатъчно често хората ще повярват. С досада извъртете очите си и обяснете, че производството на електричеството за този тип коли също замърсява. Ами батериите? Припомнете, че те са отровни и множество такива ще се натрупат на сметищата. Преценете публиката и сметнете ли за подходящо, кажете, че въглеродният диоксид е измислен от богатите либерали.
  4. Електрическите коли са олицетворение на “зелените сноби”. Помнете, че тези коли за вас са символ на нещо което мразите. Това не са просто коли.
  5. Никой не иска да купува електрическите коли. Не споменавайте, че компаниите едвам успяват да смогнат с огромното търсене и затова клиентите се налага да се запишат в списък и да чакат по две години преди да получат колата си. Ниските продажби в първите месеци след представянето на колите доказват, че никой не иска да ги купува. Точка.
  6. Важно е да запомните това: електрическите коли имат ограничен пробег. Това всъщност е вярно, затова е добре да наблегнете на него - асоциирайте този факт с чувството на неспокойствие. Ако някой любител на електрическите бръмчилки напомни, че на конвенционалните коли също им свършва бензина веднага ги погледнете сякаш са луди и сменете темата. Наистина няма значение колко много конски сили имат най-модерните електрически коли - за вас те са колички за голф.oil-vs-electric

    Сега се закълнете, (над ръководството за джип Hummer) че никога няма да си отваряте устата за следните неща:

  7. Разходи за бензин. Нито гък! Една нормална кола ще изхарчи бензин на стойност около 27,000 лв. за да покрие средно 200,000км изминати през времето на ползване. За същото разстояние, разходите за ток на една електрическа кола ще са около 5,500 лв. Само, ако хората започнат да си правят сметката за тези допълнителни 21,000 лв разходи …

  8. Ангренажен ремък. Смяната му в конвенционалните коли струва няколкостотин лева. Разбира се, на собствениците на електромобили подобно нещо никога няма да се наложи. Историята е същата със смяната на масла и други големи разходи по поддръжката на бензиновите коли.

  9. Гладкото и тихо возене. Хората плащат хиляди левове допълнително за това удоволствие. При електрическите коли тишината и комфорта са стандарт. Избягвайте да говорите на тази тема, а си мъмрете нещо за голф количките.
  10. Бъдещето. С времето електрическите коли ще стават все по-достъпни и евтини, защото цената на производство и по-специално тази на батериите ще падне. Пробегът на този тип коли ще се увеличи, зареждането ще става по-бързо, ще има повече избор заедно с редица други подобрения. Цените на електромобилите вече са сравними с тези на бензиновите си събратя, а само след няколко години може би ще бъдат и по-евтини.

Шшш, повтаряйте, че електрическите коли са много скъпи!

Дори не си и помисляйте да вземете електрическа кола за едно кръгче или пък да попитате някой собственик какво е да караш такава. Чувствайте се свободни да добавите още аргументи срещу електромобилите в коментарите си по-долу.

Top Gear като че ли също не е голям фен на колите задвижващите се с ток. Преди почти две седмици компанията “Nissan” обвини предаването, че е представило възможностите на модела LEAF по подвеждащ начин, след като в излъчената в края на Юли серия, батерията на колата пада “неочаквано” по време на тестовото каране. Заключението на водещите е било, че “електромобилите не са бъдещето”. Важна подробност която не става ясна на зрителите  е, че батерията е била изтощена от екипа на предаването до около 40% от капацитета и преди да тръгнат на път. Да не би някой се опитва да убие електрическата кола отново?

Публикувана на 08/23/11 12:07 http://blog.gorichka.bg/?p=4490
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване