10/04/11 06:00
(http://patepis.com/)

Делхи – храмове, гробници и опери насред Индия

Продължаваме индо-хималайската поредица на Домесед. Вече бяхме в Гоа, както и в щата Джаму и Кашмир. Днес продължаваме към Делхи и връзката ѝ с операта в Сидни ;) Какво няма да разберем? От какво се правят бургерите на МакДоналда там ;) Приятно четене:

Делхи - храмове, гробници и опери насред Индия

Делхи, Индия

 
Предишен епизод Доволен съм, че съм си променил програмата и оставил един ден за столицата на Индийската република. И на Британския радж преди това. И на Великомоголската империя преди това. И на Делхийския султант ... [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]     След тишината на Кашмир Делхи ме посреща с конска доза шокова терапия от натоварен уличен трафик: камиони, рейсове, коли, рикши, велосипеди, велосипеди, движещи се в насрещното, рикши, движещи се в насрещното, коли(!), движещи се в насрещното, и вездесъщите провиращи се през трафика момчета, опитващи се да продадат на движещите се независимо от посоката им батерийки Buracell, портмонета от естествена (?) кожа и романи на Пауло Куельо.

Делхи, Индия

 

Ню Делхи. Мечтата на британците

и те да имат някъде в империята си столица съперничеща си по представителност и парадност с Париж и Вашингтон. Дворецът на вицекраля, прилежащите му правителствени сгради, триумфални арки и широки, прави, безкрайни булеварди са много по-внушителни от съответствията им в столицата на титулярния крал-император. И по-трогателни с пърпорещите по тях представителни държавни лимузини - всичките бели тумбести амбасадори, модел от първите петилетки на индийската независимост.

Делхи, Индия

  В България имаше поговорка (пак по Добри Джурово време), че луд и военен на шарено се радват. В Индия военните се радват на дантелесто. Колкото по-старши е един офицер/генерал, толкова по-фини и сладурски са дантелите на перденцата на джипа му. Подозирам, че когато са замисляли внушителния архитектурен ансамбъл за администрацията на Британския Радж (Reich, нем.) в Ново Делхи, британците вече са усещали, че няма да се задържат дълго. И са рекли и те като великомоголите и предшествалите ги владетели да оставят нещо сериозно от камък след себе си именно в Перлата в короната. Индия. Защото през 20-те години на XX век по-голямата част на империята - Австралия, Канада, Нова Зеландия - е имала вече само символичен колониален статус, а друга - Африка - е била възприемана като твръде дива за велики дела. Сърцето на индуистка Индия е било мястото! А походът за завлядяване на перлата е започнал едва ли не на шега век и половина по-рано като чисто търговско начинание от база в Бенгалия, не много по-обширна от португалската Гоа. Просто бизнес-моделът им на търговски империализъм се е оказал изключително успешен за времето си за разлика от архаичния португалски империализъм на малките търговски бази.

Делхи, Индия

    Великомоголите са издигнали най-знаменития си паметник в Агра, но се оказва, че и за Делхи е останал материал за едно Таджмахалче. Е, малко преувеличавам, но

гробницата от червен камък на владетеля Хумаюн

(да не се бърка с Хатихумаюна от 1856-та) е достатъчно голяма, интересна и век по-стара, а липсата на туристи компенсира за малко по-малкия размер от прочутата и бяломраморна сестра в Агра.

Делхи, Индия

  Паркът е проектиран според идеала за мюсюлмански рай в решетка от безупречно прави алеи, канали, квадратни шадранчета и поддържани свежо зелени площи. Недостъпният Червен форт на делхйските владетели се оказа още по-недостъпен за туристи в понеделник, а огромната Масджид-джамия в стария град, без да е затворена, не даваше вид да е с открито сърце гостоприемна за такива като мене (въоръжени с фотоапарати чужденци).

Делхи, Индия

 

В Делхи има и огромен бахайски храм

- празно помещение във формата на гигантски бял цвят на лотус, в който всеки е добре дошъл да се кланя на каквито си иска богове, стига да го прави на ум или най-много с мърморене шепнешком. И да не е понеделник! - Има само два такива храма в света ... - ми обяснява шофьорът на таксито, сочейки ми го през оградата. За всички други забележителности, около които ме беше развел, беше мълчал и даже не бях разбрал доколко назнайва английски - ... този и един в Сидни. Ококорвам очи (и уши!), не вярвайки, че ще каже това, което ще каже. Каза го: - Нарича се Апра хаус (Операта, инд.англ.). Опитвам се да не го гледам толкова недоверчиво-подигравателно, колкото си мисля, че го гледам, но той не се притеснява от погледа ми: - Да, да, Апра хаус е единственият бахайски храм извън Делхи в света

Бахайски храм – Делхи, Индия

    Кимам утвърдително, но цялата ми дипломатичност пропада на последвалото предложение да ме заведе в Макдоналдс за обяд. "О! Не!" извиквам в невъздържан потрес и посочвам няколкото мамещи с ароматите на източни подправки ресторантчета сред зелените паркове зад триумфалната арка и

така се лишавам от възможността да разбера от какво месо се месят кюфтетата в старната на свещените крави.

Безсмислено е да го каня да сподели трапезата ми. Кастовите догми не разрешават. Полакомявам се за гъбено кебапче, кратофени кнедли с недосъсирено сирене в къри, леща, джира ориз (ориз приготвен с гхи - претопявано масло от извара, което при друг случай съм пробвал и с кожата си, подложена на аювердичски масаж) - всичките, безкомпромисно съревноващи се за титлата "Световно блюдо на годината". Опитвам и еспресо - новоделхийска слабокофеинова напитка, съставена от разпенено с пара от машина с размер на промишлен хладилник мляко, поръсено с нес кафе и какао на прах. Кратката пауза е към края си. Обратно към Хималаите! Д.07 Следва Илюстрации:
India 2007: Delhi
Разказът и снимките са със запазени права Автор: Димитър Тодоров (Домосед) Снимки: авторът Други разкази, свързани с Индия – на картата: Още пътеписи от близки места:
  1. Из Индия (2): Пушкар, Кароли и Натхдвар
  2. Ладах – чортени, кукери и манастири (Джаму и Кашмир, Индия)
  3. Из Индия (1): Джайпур
  4. Манната небесна или няколко впечатления от Индия
  5. Индия, любов моя
  6. Из Индия (4): Вриндавана, Варшана, Нандаграм и Вриндакунд
  7. Гоа – пипер и полиглоти (Индия)
  8. Хайдерабад, Индия
  9. Из Индия(3): Джайпур, Харидвар и Ришикеш
  10. На рафтинг в Индия (река Каменг)
  11. Сиким (Индия)
  12. Индия не е за новаци
Публикувана на 10/04/11 06:00 http://patepis.com/?p=24934
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване