10/27/11 01:08
(http://komitata.blogspot.com)

Въпроси около изборите

Цялата държава се люшка от скандалите около изборите, затова искам да предложа първо малко предистория от онзи злощастен семинар, където Цветанов накисна Плевнелиев (това е друго клипче, от експозето на Цветанов) и където Цветанов изказва мнение как ще бъде противодействано на манипулирането на тези избори:


Може да започнете от 4:50 мин. и да чуете:

1. Каква е идеята да се гласува с „хикс“;
2. Откъде е дошла идеята за „забранителния списък“;
3. За ролята на МВР по време на изборите, няма да има никаква намеса, организираната престъпност „ще бъде поставена в известност“;
4. Работа с медиите - всеки един сигнал от медиите ще бъде проверяван.

Към 17:43 минути мед ми капе на сърцето, как обяснява че е приключено с манипулациите по време на избори.

Това което се казва в 23:13 съм напълно солидарен и е една от причините да напиша този текст.

Ако имате време, може да видите почти цялото участие на Цветанов (клип2 клип3 клип4 клип5)

След като първият тур мина, време е да се поинтересуваме за мнението на министъра по следните въпроси:
– Доколко хиксът, изписван със син химикал, е попречил на купуването (манипулирането на гласове) и какъв е негативният ефект от него – кофти написани хиксове, други проблеми? Горещо препоръчвам документалния разказ за секция 59 в Кюстендил и как се изложихме пред чужденците. 

Сигурно знаете, че в Гоцеделчевския район (родният район на евентуалния президент Плевнелиев), в някои секции са били заменени сините химикалки с черни, поради което имаме огромен брой недействителни бюлетини. В Пловдив недействителните бюлетини стигат да бъдат избрани двама общински съветника!

Може би някой е търсил нарочно изборни рекорди?

Навремето имаше социалистическо съревнование между избирателните райони за рекорден брой гласували.

Повсеместно е мнението, че тези избори са най-лошо организираните избори след 90-та година, с множество закононарушения. Приемането на документи и изборните резултати се забавиха с денонощия след законния срок. Кой ще понесе отговорността? Все още ли прокуратурата е в почивка?



Още една забележка към Цецо – на кадрите, които виждаме от приемането на бюлетините и протоколите в ОИК, полицията зорко пази медиите да не разглеждат линейките, пази медиите да не се допускат до залата, но няма никакъв проблем да допусне депутати от ГЕРБ да разнасят чували с бюлетини напред-назад из залата. На фона на тази свръхстрога полиция как изглежда организацията на самото приемане на документи, при което човек с по-лабилно здраве или ангажименти на другия ден би бил ПРИНУДЕН да наруши закона, за да се нахрани или да отиде до тоалетната? Формално вината е на ЦИК (а кой контролира ЦИК, защо тези медии са толкова нелюбопитни?), а реално? Някой се е погрижил полицията да пречи на публичността, но въобще не се е погрижил дори собствените му кадри от ГЕРБ в СИК да се почувстват като хора с важна държавна мисия или поне като граждани...

Отделно, за скандала със „забранителния списък“ има директна вина МВР, тоест Цветанов, което предоставя данните за „настоящ адрес“ на ГРАО и ЦИК. При положение, че няколко хиляди българи бяха лишени от право на глас, това ми се вижда страхотно добър повод за оставка.

Искам да подсетя и за още един интересен въпрос – Дянков обеща да спести 8 милиона лева от това, че изборите са 2 в 1. Прозрачна е идеята му, със смесването на изборите да се постигне по-висок резултат за ГЕРБ, и успя – много резултати на местните избори бяха деформирани от съчетаването с президентски избори.

Да видим сега, след допълнителните компенсации на участниците в СИК, след удълженото работно време, включително и на охраняващите полицаи, след безсънните нощи на хората, участвали в изборите и не успели на следващия ден нищо да произведат, какъв е общият икономически ефект от изборите. Дали ще се наеме Дянков да застане пак пред камерите?

Много въпроси, които засега нямат отговор, а и медиите грижливо пазят душевния мир на вицепремиерите.

До какво ще доведе цялото това безобразие? Няма как тези избори да не отрезвят много хора в България какво представлява всъщност управляващата партия. Особено тежко ще е отрезвяването на младите хора, участвали в СИК като млади кадри на ГЕРБ, на които им се е наложило като председатели на комисии да се сблъскат с действителността и които ще трябва да вземат решение дали да съучастват в такива деяния. Вторият тур на Плевнелиев ще представлява пика на подкрепата на ГЕРБ в България. От тук нататък, посоката на подкрепата ще е само надолу и нейното падане ще може да бъде закрепено единствено с добрите стари средства на демагогията (подкрепена от контролираните медии), популизма, полицейщината и диктатурата. А това няма как да свърши добре.


PS Аз ще пусна бюлетина в неделя. Винаги гласувам. Бях дори на безобразния балотаж между Първанов и Сидеров. Единствено не съм решил какво да правя с химикалката върху бюлетината.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване