11/01/11 06:30
(http://www.azcheta.com/)

Отново за любовта и за надеждата – Катрин Панкол и “Бавният валс на костенурките”

След като прочетох първата книга от трилогията на френската писателка Катрин Панкол “Жълтите очи на крокодилите”, нямах търпение да излезе на български и втората. От няколко седмици “Бавният валс на костенурките” е факт на нашия пазар. Неочаквано съвпадна и с моето непланирано завръщане в България и още на втория ден тичах към книжарницата. Прочетох я на един дъх и смея да кажа, че не останах разочарована. Панкол задържа нивото от първата си книга. Отново ни говори пространствено за любовта и самотата, за копнежите и стремежите, за разочарованията и разбитите мечти, но си остава Панкол, която познавам – изпълнена с надежда, че доброто ще победи и че всеки ще получи това, което заслужава. На моменти прекалено наивна, все пак авторката дава това, от което нашият циничен свят се нуждае в момента – успокоението, че може да си обикновен и все пак да бъдеш обичан и щастлив.

Жозефин ми липсваше. Тромавата, нескопосана, неуверена и притеснена Жозефин. Жената, която не умее да играе игрички. Романтичната самотна майка на две деца, която все още вярва в любовта въпреки многото разочарования. “Бавният валс на крокодилите” ни среща с нея в период на много проблеми. Бившият и съпруг е изяден от крокодили, но продължава да пише на семейството си и да подклажда надежда у по-малката и дъщеря Зое, че е жив. Измамата с книгата, която пише от името на сестра си, е излязла наяве и красивата, но разглезена Ирис е в психиатрична клиника. Голямата дъщеря Ортанс е в Лондон и е готова на всичко, за да успее като моден дизайнер. Връзката на Жозефин с мистериозния Лука е на път да се разпадне заради неговата пълна липса на заинтересованост и желание. На всичко отгоре, тя започва да се влюбва в най-неподходящия човек – съпругът на сестра си. За да “разведри” ситуацията, Панкол добавя и няколко мистериозни убийства.

Въпреки тях “Бавният валс на костенурките” е една прекрасна книга. Казвам въпреки тях, защото за мен те развалят Катрин Панкол, която си мислех, че познавам. “Жълтите очи на крокодилите” е семейна сага за любовта. В “Бавният валс на костенурките” авторката се опитва да оплете криминален сюжет не толкова успешно. Игнорирайки това обаче втората част на трилогията е прекрасна. Особено ми хареса сравнението с костенурките, животни, които бавно напредват, но все пак стигат до целта си. Разбира се, на цената на много търпение, на много подигравки, на много унижения и на много провали. Въпреки че е наивна на моменти, френската авторка ме кара да се усмихвам. Да вярвам в справедливостта, която ще възтържествува за Жозефин, Филип, Шърли, Зое, Ортанс и Марсел. За силата на любовта, която не променя, не изисква и не критикува, а просто приема и обича. За това, че там някъде има човек, който иска да бъде с това, което си ти. Затова, че си достатъчен, че си интересен, че си стойностен и че заслужаваш любов. Жозефин разбира накрая, че не може да накара някой да се интересува от нея, да я желае и да я обича, ако той самия не иска.

Харесвам Панкол и книгите й. Не са задълбочено четиво, но определено те карат да се усмихнеш, да си повярваш и да продължиш напред. Понякога имаме нужда от няколко мили и банални думи, за да се справим с всичко, което се опитва да ни дърпа надолу. За целта френската авторка е идеална. За метафизичните въпроси и за смисъла на живота потърсете другаде.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване