11/07/11 09:45
(http://www.azcheta.com/)

Библиотека без книги

 

Библиотеката на Университета във Флорида съвсем скоро ще остане без препълнените си рафтове с книги. Ръководството на библиотеката обаче не планира огромни клади, а цялостно дигитализиране, разказва вестник Gainesville Sun.

Проектът е налице още от август 2009 г., но стена досега са издигали недостатъчните средства. И за съжаление по думите на Джудит Ръсел, декан на библиотеката, новините не са добри и за предстоящата година. За да се трансформира старинният книжен храм в модерно компютърно книгохранилище без хартия, са необходими около $15 млн.

Идеята – засега виртуална – предполага студентите да се възползват от своите лаптопи или наличните компютри, за да се докоснат до всяко едно електронно четиво в колекцията на библиотеката, което ще включва както книги, така и изследователски статии, лекции и академични списания. Милиони материали вече са достъпни в уебсайта.

Университетската библиотека във Флорида приютява по 3 милиона посетители на година. В предварителния проект учебният център се отваря за 7-800 студенти и ще работи седем дни в седмицата, включително и денонощно от неделя до четвъртък. В петък и събота вечер не се очакват много студенти, обяснява декан Ръсел. По нейни думи студентите от години желаели денонищна библиотека.

Д-р Тери Харполд, преподавател по английски език, кино и медия в Университета във Флорида и член на библиотекарския комитет на университета, одобрява завоя към електрониката: „Мисля, че (безкнижната библиотека е) приветствана от студентите, защото те я намират за по-съвместима с медийно насочения с живот.“

Няколко университета вече са влезли в релсите на технологичното ни време и разполагат с учебни центрове и сгради предимно с компютри и малък брой книги. "В обикновената библиотека", казва Харполд, "студентът може да намери книгата, която търси, на рафта и да я поразгърне, попадайки на нещо ценно. Именно това „случайно откритие“ може да бъде изгубено чрез електронното търсене. Също така и самото прелистване напред-назад малко се затруднява, трябва да има по-лесен начин да се рови из различните дигитални текстове. Все пак предимствата не могат да се отрекат". Харполд подчертава огромната търсачка, която издирва сред множество текстове, както и възможността да се навигира през милиони източници.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване