11/20/11 10:14
(http://www.azcheta.com/)

Резерватът на таласъмите

”Резерватът на таласъмите” е мъничка книга – едва 230 страници малък формат. Една от първите на маестро Клифърд Саймък , тя никога не е била особено нашумяла или известна сред фантастичните среди. Но това е само на пръв поглед. Защото в действителност това е книга, която отдавна е намерила своето място в пантеона на класиките. И то заслужено.

В едно много, много далечно, почти утопично бъдеще човечеството се е научило да съжителства в една галактика със стотици извънземни раси. В мир и хармония. Разумното същество, благодарение на енергични потоци, може за един миг да се пренесе във всяка точка на познатата Вселена. Биомеханиката и нанотехнологиите са развити и с тях се вършат чудеса, а планетата Земя се е превърнала в сборен културен център на цялата Вселена, в един огромен Университет, съхраняващ познанието. Пространството и времето са преодолени. Всеки, който пожелае, може да пътува назад в миналото, за да разглежда отдавна изчезнали светове, да посещава древни цивилизации, да се разхожда сред динозаври или просто да пие една бира с Шекспир (не си измислям). Но сякаш това не е било достатъчно и в този фантастичен свят оживяват приказките. Таласъми, феи, тролове, банши и други, наричащи себе си Малкия народ, са отдавна прогонени от човешката действителност. Малцина са останали и тях може да намерите в скромния им, но красив резерват, където живеят необезпокоявани, там, където магията и руйното пиво определят всичко.

Питър Максуел е професор от института по изучаване на свръхестественото. След едно непредвидено пътуване, той се връща на Земята, само за да разбере, че един друг Питър Максуел вече се е върнал и е мъртъв. Мистерията се задълбочава и той бързо открива своите най-добри приятели - неандерталецът Уп и духът… Дух и заедно с едно момиче, чийто домашен любимец е гальовен саблезъб тигър, се втурват в щуро приключение за съдбата на човечеството и знанието на две Вселени, изправяйки се срещу извънземни същества с кошерно съзнание. В историята се намесва и дракон… Странно, нали? И още как, но вярвайте ми – забавлението е гарантирано.

В рамките на 230 странички Клифърд Саймък успява да ни вплете в сюжет и история, достойни за написването на епос, правейки го със замах, на който малцина са способни. Това е една шантава и забавна книга, която не винаги се взима насериозно, макар че винаги е. Смайващо е как в толкова малка (като обем!) книга успяват да се вплетат десетки сюжетни линии, поставят се стотици въпроси и ни се предлага концепцията на един огромен и необятен свят. И въпреки всичко краят придава чувство за завършеност и цялост, оставайки те с приятен следвкус и дяволита усмивка на лицето. Написана по изключително хуманен начин, тя успява да вплете в себе си сложен, почти криминален сюжет с фантастични и фентъзи мотиви и въпреки това да ти покаже много.

Но не очаквайте от тази книга нещо велико и колосално, което ще промени представата ви за литературата. Тя успява да бъде гениална и с простичката си формула. Написана е увлекателно и приятно. Стилът е изключително лек и четивен, като никога няма да ти се натрапи или отегчи. Книжката се чете за един ден, успявайки да ти лепне, поне за малко, една широка усмивка и да те отвлече за известно време от всякаквите му там проблеми и глупости на живота. Да, не е перфектна, но ще ви остави хубави спомени за дълго.

Какво всъщност представлява “Резерватът на талъсъмите”? Не мога да дам точен отговор. Това е една приказка за пътуване във времето и Вселената, за човешките взаимоотношения и проблеми, за знанието и любовта, за предателството и героизма, за същества, излезли от Ирландските легенди и Шекспир, за живота на един неандерталец и един дракон, една криминална и оплетена история за съдбата на Вселената и едно убийство, за едни зли насекоми, една история за вкисналата бира и вечната война между таласъми и тролове, за едно самотно банши и за един гладен тигър. И за още много, много повече. Изпийте по едно пиво с Малкия народ, пък било то и омагьосано. Заслужава си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване