11/23/11 10:27
(http://vasvalch.com/)

Eventex 2011: Културни събития и социални медии

Eventex SeminarЗа жалост, мога да се включа с впечатления от първа ръка от семинара Eventex само за последните две лекции. Но и това е достатъчно, за да ви даде представа колко разнородна и интересна беше програмата тази година. Публиката беше повече от преди (или поне на мен така ми се струва) и със сигурност беше по-заинтересована от темите.

Tim Gubel: Културните събития – бизнес като всеки друг?

Tim GubelПърво, Tim Gubel (организатор на Mellow Music Festival и много други) поговори за културните събития – дали те са бизнес и дали са като всеки друг. Доволна съм от заключението, че в крайна сметка културните събития наистина са задвижвани от законите на бизнеса – това е нещо важно, което доста организатори у нас все още забравят. Тим обясни, че и тук планирането е свързано с чисто бизнес-въпроси: каква аудитория търсите (тя налична ли е и платежоспособна ли е?), в кой сегмент все още има слаба конкуренция, какво ново можете да предложите на сегмент със силна конкуренция; дали сегментът се поддава на промяна и колко гъвкава може да бъде вашата идея.

Събитията, на които ходим, говорят за нас точно толкова, колкото и продуктите, които ползваме – затова трябва да разглеждаме събитието като “фактор на идентичността”, отколкото като обикновено развлечение. Ето защо комуникационната стратегия трябва да предава определени качества, които аудиторията да вземе за себе си. А когато говорим за комуникиране, отново трябва да се обърнем към бизнес-мисленето: преценка с кои комуникационни канали най-лесно можем да достигнем целевата аудитория; намиране на точен стил на комуникация, който да отговаря на характера на събитието( провокативен, спокоен, аристократичен…)

Втората част от презентацията беше насочена към това, че културните събития все пак се различават от останалите, защото представляват обществено благо. Стана дума за финансирането от държавата, за отношението на компаниите по време на кризата… Изводът е, че за да привлечете спонсори, наистина трябва да им предложите качествен продукт, съобразен с тяхното бизнес-мислене – връщаме се на първата част от лекцията…

Ален Попович: Популяризиране на събития в социалните медии

Alen PopovicАлен от Social Me разбуни духовете с така наболялата тема за социалните медии. Първо, Facebook беше детрониран от ролята си на панацея за всичко: потребителите страдат от “Facebook лицемерен синдром” – те ще кажат, че ще присъстват на вашето събитие и после ще гледате празна зала. Ако използвате тази социална медия, единственият смислен ход е да организирате събитието от името на страница или група, за да можете да спечелите нови фенове и членове. Учудващо или не, според Ален най-голям ефект все още има email маркетингът на събития – това все пак предполага да имате разработена или закупена база данни, но ефективността е доста висока. Все пак всеки ползва email. Когато каните хора, които познавате (реално или виртуално), канете ги лично – съобщение в LinkedIn, което е написано от истински човек за истински човек, е много по-ефективно, отколкото съобщение, написано от робот за роботи.

Преди да се хванете с която и да е социална мрежа за промотиране на събитие, анализирайте аудиторията, която се опитвате да достигнете и насочете усилия само към нея. Привлечете лидерите на мнение, които да шумят за вашето събитие. Ако сте активни в социалните медии, трябва да се вслушате в мнението на публиката – дайте й това, което иска да види, чуе или изживее на вашето събитие (разбира се, научете се да филтрирате препоръките). И, разбира се, не се ограничавайте само в подготовката на събитието – след края му продължете да ангажирате събраната вече аудитория със снимки, видео и интересна информация – докато не дойде време да ги поканите за следващото си събитие.

Суинг, вино, една добра вечер

Завършихме деня на по чаша вино и наблюдавайки сунг-танци. Eventex 2011 беше по-раздвижен от миналата година и на място имаше повече лица от “обичайните заподозрени” на такива събития – което ме радва, защото значи, че все повече компании инвестират в обучение на персонала си. Можете да видите повече снимки, както и част от презентациите на сайта. Още веднъж, благодаря на организаторите за поканата!

___
 снимки: Get Peace’s Blog



Още по темата:

  1. Eventex 2010 – равносметката
  2. Време за събития
  3. Уроци по социални медии

Публикувана на 11/23/11 10:27 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/Pwulst0DPDQ/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване