12/04/11 09:29
(http://delibertate.info/)

Линковете в неделя

Интересувате ли се от защита на лични данни и лична неприкосновеност? Тогава предполагам, че през изминалата седмица достатъчно често сте попадали на съобщения озаглавени или свързани с

CarrierIQ

Какво и/или кой е това ли?

Оказва се, че става дума за американска софтуерна компания, разработваща Mobile Service Intelligence Solutions, с които снабдява както производителите на мобилни устройства (най-вече смартфони), така и мрежовите оператори. Според собствено-корпоративното си описание, продуктът (software rootkit) има за цел да подобри функционалността на крайните устройства от една страна и мрежовата услуга от друга (less drop calls, better network experience).

Според 25 годишния изследовател от Кънектикът Trevor Eckhart обаче, въпросният rootkit събира абсолютно всички възможни данни и метрики относно потребителското поведение. От CarrierIQ отричат енергично според всички правила на PR-а, но според информация от Wired са се опитали да окажат много сериозен натиск върху Eckhart, който е спрял, чак след като изследователят се обърнал за помощ към Electronic Frontier Foundation (EFF).

От тук преминавам към любимата на правоносителите

защита на авторски и сродни права

Според съвсем нова студия, проведена по поръчка на швейцарското федерално правителство (Bundesrat),  почти 1/3 от населението на възраст над 15 години сваля и споделя съдържание в интернет без да плаща.

От друга страна обаче, спестените чрез даунлод средства се вливат отново в развлекателната индустрия, най-вече за посещения на концерти, кино и купуването на мърчъндайзинг продукти.

В тази връзка швейцарският Бундесрат не препоръчва промени в съществуващото законодателство, които да доведат до по-строги мерки спрямо интернет потребителите по примера на HADOPI законодателството в съседна Франция.

Кратък преглед на студията на английски на сайтовете Boing Boing и TorrentFreak.

Разбира се, от сферата на авторскоправната защита не ни достигат само

хубави новини

Така например отново от TorrentFreak научаваме за един advocatus diaboli, който първоначалано защитавал интернет потребители обвинени във file-sharing, но решил да смени отбора и да заиграе не къде да е, а при копирайт троловете.

Ако тази постъпка ви се струва изменническа, то как бихте коментирали опита на холандското дружество за колективно управление на авторски и сродни права BUMA/Stempra да изрекетира един от своите членове – автор на музикални композиции?

За разлика от комерсиалните холандци,

немците

са както винаги свръхкоректни и дори обмислят създаването на ново дружество за колективно управление, този път на особените сродни права на организаторите на публични изпълнения, сиреч на концертните промоутъри.

Основата си това желание намира в чл. 81 от немския Urheberrechtsgestz (на немски и в превод на английски).

Дали току що не отворих вратичка за поредната лобистка промяна на ЗАПСП?

Не знам, но ви желая приятно четене на тази неделна поща, както и успешна и продуктивна седмица!

Related posts:

  1. Линковете в неделя
  2. Линковете в неделя
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване