01/29/12 04:49
(http://delibertate.info/)

Линковете в неделя

Здравейте любители на хубавите новини в неделя и се пригответе за една добра порция линкове на тема защита на лични данни и лична неприкосновеност!

Защо така ли?

Защото имаме хубав повод – от една страна на 28 януари се чества International Privacy Day, а от друга Европейската комисия излезе с официално предложение за нов регламент, който да замени досега действащата директива 95/46/ЕО!

В тази връзка (и следвайки определена градация) искам да ви посоча

три интересни анализа

на бъдещия регламент, на които попаднах в последните дни.

Първа споменавам бруклинската професорка по право Jane Yakowitz, която очевидно не споделя оптимистичните виждания на комисар Вивиан Рединг и това се разпознава по избора на заглавието на нейната публикация – More Crap From the EU.

На второ място в списъка ми е Пейо Попов, от чиито мисли прозира лек сарказъм, докато третият анализ, който е издържан в добрия стар мейнстрийм стил на американското виждане за Old Europe принадлежи на Adam Thierer от Technology Liberation Front.

Общото между американските автори е особеното внимание, което те отделят на

правото да бъдеш забравен

демонстрирайки при това учудващо неразбирание на стоящата зад него концепция.

Според Yankowitz, с въвеждането на специфичното право да бъдеш забравен, европейските интернет потребители се самолишават от възможността да изтъргуват личните си данни срещу ценни стоки и услуги, докато Thierer пък го поставя под един знаменател с цензурирането на интернет.

За разлика от тях, Пейо споменава темата само мимоходом и отделя повече на някои други основни положения, както вече споменах, не без доза сарказъм.

Ако някой се интересува от

моето лично мнение

по въпроса, то бих казал, че заставам плътно зад новия регламент и особено зад правото да бъдеш забравен.

Единственият caveat, който бих си позволил във връзка с последното е, че то се явява нещо като нуклеарна опция, до която е най-добре да се прибягва само в краен случай. С други думи, веднъж активирана, опцията има потенциала (според съвременните цифрови разбирания) безвъзвратно да заличи едва ли не цялата онлайн налична и достъпна информация за своя бенефициент.

С това се разделям с вас и ви пожелавам спорна и безаварийна в зимни условия седмица!

Related posts:

  1. Линковете в неделя
  2. Линковете в неделя
  3. Линковете в неделя
  4. Линковете в неделя
  5. Линковете в неделя
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване