12/18/11 05:52
(http://delibertate.info/)

Линковете в неделя

Здравейте читатели на Неделна поща – седмичния дайджест за любопитни новини от пресечната точка на информационните технологии, интелектуалната собственост и основните човешки права!

Спомняте ли си

когато неотдавна писах за CarrierIQ?

На каквито и съмнения да сме се подали от хубавото им пираско видео, то сега те са напълно съкрушени – както технологията им, така и събраните чрез нея данни и информации се използват от ФБР за law enforcement purposes.
Няма спекулации – самото Бюро си го признава.

Разбира се, от подобаващ интерес за другите са не само аудио и трафичните данни, но и всички шарени снимки и картинки.

Под фалшивия етикет

на маркетинга усилено се лансира биометричната технология на лицевото разпознаване, която да премине подготвящи я за масова употреба бета тестове в молове и дискотеки.

Big Brother, зар не? Чудна в тази връзка е само апатията, с която обществото реагира на постепенното и неспиращо орязване на своите свободи.

Нo до тук със стреса – на ред са хубавите новини!

На Запад

както отколе сме знаели, са напредничави – Cambridge Digital Library предлага записките на великия Исак Нютон безплатно в дигитална форма и дава един наистина хубав пример за свободното споделяне на знание.

На Изток

където пък догонваме Запада, украинският премиер Азаров е направил личен принос за практическото развитие на правото на интелектуална собственост, регистрирайки името си като търговска марка.

По тези географски ширини това не е нещо ново – позволявам си да напомня за марковата регистрация на Ана Кущенко, по известна като Чапман.

Добрите новини, разбира се, не свършват тук.

Пак от Дневник научаваме, че Търговският регистър остава безплатен още една цяла година, a Dnes.bg съобщава за положителните най-вече за потребителите на мобилни услуги промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). За по-заинтересованите по темата слагам и линк към самия законопроект.

Като интересен завършек на тази Неделна поща отново съм подбрал нещо по-скоро

куриозно

а именно решението на американската National Advertising Division – орган, съблюдаващ саморегулацията в рекламния сектор – да забрани употребата на Photoshop (и подобни средства и методи), с чиято следварителна обработка рекламните материали придобиват нереалистичен вид.

Водещо за NAD е било неотдавна излязлото подобно решение на британския рекламен регулатор ASA, за което писа и Нели Огнянова.

Приятно четене и успешна подготовка за наближаващите празници!

Related posts:

  1. Линковете в неделя
  2. Линковете в неделя
  3. Линковете в неделя
  4. Линковете в неделя
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване