12/12/11 22:43
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Изненадай Коледа! – Салатата

Преди да ти разкажа за тази идея, нека първо ти разкажа какво правих в неделя…

Отделих цял един ден за коледни сладкиши. Щоленът е готов, опакован и чакащ празника. Отлежал, очаквам на Коледа максимално да разгърне ароматите си. Приготвих го в кръгла форма, тежи 2.170 кг и е много пухкав от добавените яйца.

Реших да приготвя и малко линцери, тъй като много се вдъхнових от книгата Backen! Das Goldene von GU. Но, като че ли наблегнах на лебкухен в различни форми и вариращи съставки. От същата книга.

Остана малко време и за звезди и елхи с шоколадова глазура.  И мисля, че засега приключих с това. (Има две седмици до Коледа, никога не се знае..)

Обаче има едно друго нещо, което ми се въртеше в главата. Не мога да кажа точно откъде и как се промъкна тихо и ме тласна в мисли и безкрайно ровене из книгите. Размислите ме насочваха към нещо като хем традиционно, хем различно. И така реших да изготвя коледно меню със сезонни продукти и познати съставки, но представени по различен начин. Това е водещата идея при салатата и десерта, докато при основното наблегнах на много познат, но съвсем неочакван в храната аромат. И за разлика от салатата и десерта, при които се наложи да направя два опита (причината да забавя тези предколедни публикации), то при основното се получи отличен резултат от първия път.

Започнах със салатата. Основните съставки, които исках да използвам в нея са червено цвекло, дюля и сирене. Имах голямо желание да приготвя кубчета желе от червено цвекло със сирене и други от дюля и лешници, които да сервирам със зелени салати, овкусени с лешниково олио. Почти се получи.

Всъщност, получи се добра комбинация, особено с приятния лешников дресинг. Но нещо ме притесняваше в тази салата. Не беше от нещата, които като опиташ в първия момент да възкликнеш. Трябваше да мислиш докато ядеш, какво всъщност ядеш. Странно е да се опитват познати вкусове в необичайни консистенции. Например цвеклото. Най-малкото очаквам да подъвча поне малко, но тук желето направо се топеше в устата и предвкусих леко разочарование.

При втория опит заложих на същите основни продукти (непременно исках тях да използвам), но промених всичко останало. Резултатът е много по-добър и смятам, че на този етап изпълних намерението си.

Равиоли от червено цвекло със сирене, поширана дюля, спанак и рукола с винегрет с горчица

По идея от книгата The Cook’s Book: Step-by-step techniques & recipes from the world’s top chefs

За равиолите:

  • 24 тънко нарязани шайби от сварено червено цвекло (от 2 средно големи глави)
  • 150 гр. сирене Дунавия
  • 1 малка скилидка чесън, пресована или ситно нарязана
  • 1 чаена лъжица нарязана прясна мащерка
  • 2 супени лъжици ситно нарязан див лук
  • сол и черен пипер на вкус

За 12 равиоли са необходими 24 тънки филийки цвекло. За тях са нужни 2-3 глави червено цвекло, което се обелва и се сварява докато омекне. След като изстине с остър нож се нарязва на много тънки филии.

Сиренето се намачква с вилица и се смесва с чесъна, мащерката и лука. Посолява се с прясно смлян черен пипер и сол при необходимост. (Аз не сложих сол.)

Взима се една шайба червено цвекло. В средата се поставя 1 чаена лъжица от сирената смес и се похлупва с втора шайба цвекло. Залепването става много лесно. Процедира се по същия начин с останалите продукти докато станат 12 равиоли.

За дюлята:

  •   2 средно големи дюли

Дюлите се обелват, почистват се от семената и се нарязват на малки кубчета.

В тенджера се слага вода и се загрява докато започне да завира. Във водата се изсипват дюлите, огънят се намалява, така че водата да къкри много леко. Парченцата дюля се пошират 4-5 минути или докато омекнат, но без да се разкашкват. Прецеждат се добре и се оставят да изстинат.

За спанака и руколата:

  • 4 шепи бейби спанак
  • 2 шепи рукола
  • 1-2 супени лъжици зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Спанакът и руколата се измиват и подсушават добре. Овкусяват се с малко зехтин, сол и черен пипер на вкус.

За дресинга:

  • 1 супена лъжица дижонска горчица
  • 1 супена лъжица едрозърнеста горчица (горчица на зърна)
  • 120 мл. зехтин
  • 1 супена лъжица лимонов сок

Всички продукти се смесват и се разбъркват хубаво. При нужда може да се добави малко сол.

На порция предвиждам по една шепа от овкусените спанак и рукола, 3 равиоли, няколко разпръснати кубчета дюля, малко от дресинга и орехови ядки. (Презентацията на снимките е по-абстрактна от описанието.)

Жълтата покривка с дантелите е специално изработена и предоставена от Йовка. Какво още изработва може да видиш в нейната страница във Фейсбук, както и нейни идеи в Работилничка за чудеса.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Изненадай Коледа! – Салатата от Йоана Петрова - Кулинарно
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 12/12/11 22:43 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/lnkFF7H11Zo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване