01/14/12 19:27
(http://komitata.blogspot.com)

TEDxBG 2012 – политика, журналистика и образование

Отмина поредният TEDxBG - най-любимото ми ежегодно събитие/фестивал/конференция в софийския календар.

Писах ви вече за 2010 и 2011 година.

Залата на Рейнбоу Плаза е малка за събитието, билетите свършват вече за броени минути, и имам уверението на един от организаторите, че вече мислят за по-просторно място. Супер новина.

Какво видяхме тази година –



Йордан Жечев. Причините, за да напуснеш България са същите, като да останеш. Въпросът е в гледната точка към проблема.

Тук нищо не е подредено = Създавам новото, без да се налага да разрушавам старото.
Няма приемственост = Няма доайени, сам създавам правилата.
Всичко е унило и сиво = Лесно изпъквам.

Тази година е бил пиар на Меглена Кунева (поне два пъти го спомена) и успял да изпробва много нови неща.

Прилична презентация, като изключим прикритата политическа агитация за Кунева.



Светлана Вълева.  Тя ни раздели на поколения – ветерани, babyboomers, X поколение, Y поколение, Z поколение.

Новите поколения трябва да ги глезиш с неща като джаги в офиса, иначе не щат да работят. Чакаме поколението алфа да покаже нещо съвсем ново.

Не пропусна да се похвали какви хубави реклами за персонал пускали в нейната фирма. Разказа за разликата в работата на HR преди и сега.

Освен една оригинална обява за работа, която са направили с нейната фирма и говоренето на едро за поколенията, друго не мога да отбележа.


Валери Гюров от Трансформатори.
Зададе няколко въпроса, дали изоставените релси в София не може да се използват за нещо и даде няколко идеи.

Аз съм един от горещите привърженици на повторното използването на старите релси. В северна Чехия например, старите релси се използват за нещо като междуселски трамвай и цели региони са по-живи заради това. У нас старите релси се унищожават, дори когато имаме жестоки транспортни проблеми за решаване. Последното въпиющо престъпление – демонтирането на релсите до гара „Пионер“, защото един малограмотен пожарникар не харесал релсите до новата спортна зала. Утре ще има работилница на живо. Заповядайте.



Боян Белев. Малка идея за големи промени.

Той представи едно листче, разграфено на три, с което навиваш още четирима колеги да промените нещо малко в света, пишете точно какво,  защо и как и тръгвате да изпълнявате. Дори да е нещо елементарно като нова кафемашина в офиса, може да стане нещо голямо.

След като съм гледал „Предай нататък“, това не може да ме впечатли. Добър опит иначе, добре че има ентусиазъм.

Jeff Mulgan (на видео). За това, че децата по-добре учат, ако правят реални неща с ръцете си, а не само зубрят по учебници. Проектът върви в десетки училища в Британия с голям успех. Горещо препоръчвам.


Ангел (18г.) и Михаела (18г.) направили са страхотен проект, с интервюта с деца от детски домове, за да разберем какъв точно е животът им и как точно да им помогнем. Браво!

Искаше ми се да бяха потренирали малко държание пред публика.


Димитър Кенаров
За комбинирането на литература с журналистика. За някои от най-великите примери в историята. За неговия опит със серийния убиец Танески в Кичево.

Очаква 21-ви век да е век на документалистиката и това се доказва от продажбите в топ 10 на NYTimes - небелетристиката се продава много пъти по-добре от белетристиката. Променя се характерът на художественото творчество.

Страхотни неща каза, чакам с нетърпение да чуя отново лекцията на видео.

Развали ми отличното впечатление с политическа пропаганда – реклама на Майкъл Мур, реклама на Gasland.




Мартин Ангелов. 
Познаваме го от първия TED (kolelinia.com). Продължава да се вълнува от колелета по въжета, тоя път малко ме разочарова – опънал въже между две дървета, карал колело с приятели по него и се снимали. ОК, ама за TED трябва нещо повече.

Sheryl Sandberg
Също много политическа презентация, за присъствието на жени във високите етажи на властта във фирмите и навсякъде другаде.

Смята, че съотношението трябва да стане 50/50 и как да стане това.

Рецептата е – жените, които имат кариера, да не мислят за деца, чак докато не стане време детето да излиза навън, а тогава да му мислят, освен това да бъдат по-инициативни и да вярват повече на себе си.

Santimental Swingers
Женско трио, изпълняващо главно парчета от 40-те години, от репертоара на Andrews Sisters.
Любими парчета, които чух:
„In the mood“
„Bei mir bist du schein“
„Tico, tico“
„Rum and  Coca-cola“
„Boogie Woogie Bygle Boy“

Успял е да говори и с Борат (долу ляво ;-)!

Веселин Димитров също говори за журналистика и политика – за това, че извън София, положението с независимостта на пресата и свободата на словото е трагично. Показа и цифри.

Яна Бюрер Тавание ни запозна с резултатите от миналогодишната кампания за закриване на домовете за деца и даде едно рамо на новия портал за доброволци timeheroes.org . Има смисъл от доброволчеството.

След обяда продължихме с

Eythor Bender за създаването на външен подпомагащ скелет за войници и хора с увреждания (носиш костюма и ставаш терминатор!). Войниците биха могли да си носят тежкото снаряжение в боя, а хората с увреждания буквално да проходят. Имаше страхотна демонстрация за жена, която 20 години не беше ходила. И пак, колко интересно – най-сложното човешко движение е именно ходенето, останалите типове движение доста по-лесно се симулират и моделират с компютър. Препоръчвам и кажете кой е лектора!

Пя Даниела Илиева, детето чудо на 11 от D-Stars. Страхотно изпълнение, напомни ми за детето-чудо от Little Voice, още повече че имат и общи неща в репертоара. Има бъдеще, само да не се отказва от него.



Мартин Маринов , който разказа как да се борим с редките болести с помощта на информационните технологии.

С компютри се прави сериозен анализ на познати досега съединения, и се опитва да се отгатне за лечение на какви болести биха могли да се използват. Идеята е да се трансформира изключително тежкият процес на производство на лекарства в момента, т.е. да се замени тежкото и продължително експериментиране с компютърен анализ и много по-леко експериментиране. Стискам му палци, дано открият нещо срещу рак.

Лошият сценарий е да стане като във „Възходът на планетата на маймуните“ ;-)

Най-TED презентацията, която видях. Възхитен съм от идеята и перспективите!



Александър Михайлов говори за споделени работни места.

Ужасявам се, като виждам на какво прилича българският език понякога:
„Физическа манифестация на коуъркинга“, е буквално преведено от
„Physical manifestation of coworking“ или на по-традиционен български
„Въплъщение на работата в споделено пространство“

И той не пропусна да вкара политика в темата. Разказа за немска фирма, която се занимава с Fair Trade в Етиопия. Както подсказва името, във Fair Trade няма търговия, има по-хитър начин да се дават помощи на производителите на кафе в Етиопия.

Той се опита да ни запали по betahaus. Сега, като има вече конкуренция в сектора (визирам initlab, които имат малко по-различен профил, наистина), се надявам нещата да тръгнат супер добре.


Улрике Райнхард изнесе една също доста политизирана лекция за опозицията
Аз - Ние и се опитваше да докаже, че нещата правени от Аз са на умирачка и всичко трябва да се прави от Ние, макар че тя много харесвала Стив Джобс и продуктите му.

По едно време дори обясняваше как му вярвала на Обама в началото, ама сега преразглеждала вярата си.

Вътре имаше нахвърлян тюрлюгювеч от страхотни  и ужасни идеи.
Спомена „Окупирай Wall Street“. Антикорпоративната ѝ реторика ми дойде много нанагорно.

Сверих впечатленията си с други хора. Не съм сам.

В този момент ми беше тотално писнало от политика и агитация. Къде е хубавия стар TED с хубавите идеи? Само активизъм, политика и журналистика!

Но след почивката нещата радикално се подобриха.

Хари Ешкенази представи „Фортисимо в клас“.
Пуснаха пак филмчето, което пускаха пред Народния театър. Извикаха доброволка от публиката да се опита да свири на тромпет и валдхорна.

Направиха старата грешка – не обясниха какво всъщност правят с децата, когато правят „Фортисимо“.  Кажете де!

По дедуктивен път заключих, че свирят на децата шедьоври, например Моцарт, както и мелодии от известни филми - Star Wars, „Карибски пирати“. Но как, какво, по колко часа, какъв е ефекта досега, изглежда си мислят че не ни е интресно. Поне разбрахме, че 17 училища участват в програмата (софийски + 1 пернишко +1 плевенско).

И те казаха за политиката, как заради Бойко Борисов и Христо Стоичков пропуснали телевизионен репортаж.

Катрин Шулц на видео
За това, че грешките правят прогреса и че грешките могат да носят добро, стига да се замисляме върху тях сериозно. Чудесна лекция!

Райчо Райчев за космическата програма и как всеки може да участва. Гледах го през март в операта, където разказваше за българските младежи, участващи в космическата европейска програма. Действат с хъс и ентусиазъм, това значи, че ще чуем за тях и ще се гордеем с тях в бъдеще.

Не чух някакви велики идеи, но ни зарази с ентусиазъм.

Чак докато влязох в казармата през 1988 г, голямата мечта на човечеството беше космосът. Мечтаех си как ще пътувам с космически кораби, гълтах като топъл хляб списание „Космос“ и космическата фантастика.

Следващите 20 години обаче не бяха на космоса, а на информационните технологии. Сега, обаче, космосът се завръща и отново е мечта на младите!

Той каза също, че ако някой успе да спре работата на спътниците в космоса, човекът на земята много ще пострада, защото телекомуникациите, навигацията, метеорологията и екологията зависят тотално от спътниците над главата ни.

Което май ни насочва къде ще се появи тероризмът в бъдеще.

Златин Цветков, който беше водещ на церемонията, направи собствено импровизационно представление, като показа, че TEDxBG може да се смее на себе си. Чудесно, защото вече наум репетирах някои злъчни коментари. Този човек е невероятен, ще ходя да го гледам някъде.

И малко изпълнения от деня:

















Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване