02/08/12 15:36
(http://eneya.wordpress.com/)

ACTA – имат ли компаниите основание?

„The Sky is…. not falling?“
Chicken Little

Заглавието е малко подвеждащо, защото предполага еднозначен отговор, за което се извинявам, но не мога да го формулирам по по-добър начин. :)

Един от основните аргументи на големите разлекателни индустрии относно ACTA и нейното приемане, е твърдението за изгубени печалби и пропуснати ползи. До този момент не съм попаднала на информация как изчисляват загубите, които са претърпели заради пиратството, нито съм намерила информация как може да се провери.

Междувременно попаднах на изследване, според което точно развлекателните индустрии са с нарастващи печалби през последните години.
Нарича се The Sky Is Rising и ако цъкнете върху името, ще ви се зареди една много простичка за разбиране графика за отделните отрасли: кино, литература, компютърни игри и пр.

Бих препоръчала да разгледате и самото изследване в детайл. Можете да го прочетете тук или да си го свалите (сайтът дава тази възможност, стига да имате facebook профил, през който да влезете).

Накратко казано, интернет и виртуалността дават възможност за продъфтяване на създаване на авторски продукти (музика, филми, литература и пр.). Увеличаването на създаващите и потребителите е главоломно.

Държа да посоча, че с изследването имам проблем единствено с леко хаотичния подбор на периодите, които са сравнявани (на графиката). За кино е 1995 – 2009, но за Кино/Телевизия е 2001 – 2009. При кнгоиздаването е дори 2002 – 2010. Компютърни и видео игри – 2005 – 2010. Музика, 1979 – 2010. За КИНО само е 2006 – 2010. Нарастването пак е повече от очевадно и обяснено повече от детайлно, но е елемент, който ми направи впечатление.

Част от нарастването на потребление/потребители е логично, увеличаването на домакинствата с домашен интернет и възможност за покупка на игри, музика и филми, както и явното увеличаване на населението като цяло. Но също така е явно и увеличението на потреблението като цяло и размерите му.

Също така, достъпността до инфромацията увеличава процентът хора, които се сблъскват с нея и сдобиването с нова публика и фенове.

Виртуалността дава възмножност големи харчове от типа на разпространение, реклама и носители (дискове, касети, двд-та и пр.) да бъдат прескачани, съответно крайният продукт е и със значително по-ниска продажна цена, увеличавайки потребителите, които биха могли да си го позволят.

Остатъка от текста е посветен на анализ на отрасъл, по отрасъл, който на мен поне до този момент, ми се вижда точен и коректно анализиран, но все пак препоръчвам да го разгледате и вие, а да не разчитате само на моята интерпретация.

Посочва се връзката между качеството на продукта и увеличаването на сумите, които потребителите са готови да дадат за него.
А за мен е важно да отбележа и поветиняването поне на музикалната индустрия, където създаването, продуцирането и разпространяването на клипове става все по-евтино, с увеличаването на използването на зелени екрани, вместо реални декори.

Далеч съм от твърдението, че това изследване доказва, че проблеми с интелектуалната собственост във виртуалното пространство няма.
Това, че компаниите не са на загуба или са на печалба, не означава, че нямат проблеми заради пиратството.
НО, държа дебело да подчертая, че преди да приема, твърденията им за валидни, смятам за изключително нужно публиката да бъде запозната с основанията за твърденията им. Основното им твърдение, че губят огромни суми, трябва да бъде доказано някак. Това трябва да стане по прозрачен и по възможен за проверка начин… иначе ще продължат да бъдат на въпреки с цялото интернет пространство.

Последно, каквито и загуби да твърдят, че имат или имат, това НЕ Е НИКАКВО ОСНОВАНИЕ ДА ПОДКРЕПЯТ или ПОДДЪРЖАТ СПОРАЗУМЕНИЯ ОТ ТИПА НА АСТА, а какви са проблемите с АСТА, последните няколко седмици, мисля че достатъчно хора се изказаха, точка по точка и ред по ред.

Все още смятам, че виртуалното пространство и интернет не трябва да се съобразява с компаниите, а те трябва да се съобразяват с него. Защото виртуалността дава далеч повече възможности и вместо да бъдат отричани и игнорирани, трябва да бъдат приети. Защото до голяма степен в момента индустриите ожалват дилиджансите като средство за комуникация срещу имането на телеграфи. Наистина… всички тези дилиджанси, които ще губят пари и всички тези собственици на дилиджанси и отглеждащи коне, поддържащи ханове, продаващи и отглеждащи зоб, които биха изгубили прехраната си, при промяната на средството за комуникация.

Срещу всяко нововъведение почти автоматично първата реакция е, че 1. не е достаъчно добро, пък и никой няма да го ползва, защото е странно, 2. че дори да е добро и да се ползва, не трябва да се въвежда, защото досегашните бизнеси ще останат на сухо и хора ще останат без работа и 3. дори първите две да не са проблем, всъщност досегашните спсоби са традиционни.

А като споменах АСТА и дискутирането й, да споделя, че НАЙ-СЕТНЕ в България се зачекна темата публично (имам предвид, от компетентни органи, уж, освен от всички останали). Днес е имало изслушване на Трайчо Трайков и на Вежди Рашидов. Какво точно се е слушало, нямам представа и на какво ниво е била дискусията, също ми е неясно… надявам се присъствалите да споделят информация скоро.


Filed under: виртуална нереалност, творчество, чекмедже "Разни" Tagged: ACTA, видео, дискусия за ACTA, загуби на развлекателните индустрии, изследване, какво е acta, кинто, музика, увеличаване на печалбите на индустриите, the sky is rising
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване