02/11/12 14:19
(http://semkiibonbonki.blogspot.com/)

Remember Remember the 5th of November или идеологията на Anonymous

Казах, че аз съм Anonymous и защо се гордея с това. Сега ще обясня по друг начин. Символ и емблема на Anonymous е Гай Фокс. Герой и емблематична фигура за англосаксонския свят (чиято водеща част - американската държава, създадена като преден пост на свободата, днес е в челото на мракобесието). Историята е популяризирана далеч извън анголаскоснския свят, достигнала чак до нас, които толкова не познаваме американската история (черна точка за нашето образование). Достигнала благодарение на филма на невероятните братя Уашовски "V като Vendetta". С две думи за тези, които не са го гледали (да си го намерят в торент тракерите докато не сме ратифицирали ACTA) - недоволните от политиката на британските управници опитват да взривят британския парламент, но са заловени, Гай Фокс е заловеният мъж, който гордо приема смъртното наказание.

Филмът на братя Уашовски "V като Vendetta" прави известен историческия персонаж, но е важно да разберем първоизточника на модерното му, в 20 век осмисляне. Алън Мур носи заслугата - авторът на комикса, който е първооснова на филма. Анархистите смятат, че филмът изкривява смисъла на комикса, още повече, че самият Мур значимо е изкривил анархисткия патос:
Не е изненада, че филм продуциран от мултимилионерите от “Time-Warner”, най-големият медиен конгломерат, който светът е виждал, (с приходи за миналата година от над 43 милиарда долара)” ще се опита да ни продаде есенция от ярост и разрушение докато изтиква на заден план анархистката опозиция към капитализма. Добре е да хвърлим поглед върху разликите между книгата и филма, за да видим специфичните методи, по които се отстранява революционната политика от сюжета в комикса.

Анархия в Обединеното кралство?

В комикса на Алън Мур, Ви е бунтар-анархист от вида, който даде на управляващата класа кошмарите в края на 21 век – хвърлянето на бомби, уменията с камата, убиец и саботьор. Най-важното, в комикса на Мур, Ви загатва за възможностите на общество, организирано без принуда. Ви не се бори просто СРЕЩУ нещо, той се бори ЗА нещо. Положителната страна на анархистката визия срещу е вече омаловажена в комикса, но лошото е, че напълно липсва във филма. Това, което остава, са вълнуващите приключения на Ви в убийства и разрушения. Зрителят е оставен с неясно впечатление от объркването на въстание с нихилизъм.
Но протестите срещу ACTA и действията на Anonymous  показват, че изкривяването на първоначалното послание по никакъв начин не променя антивластническия патос на комикса и на филма. Патос, изразяващ се в преосмислянето на образа на Гай Фокс и изобщо на Барутния заговор. Традиционно интерпретиран като кулминация на предателството, заслужаващ всенародно поругание, днес той се превърна в символ на гражданското неподчинение срещу всемогъщата власт, искаща да обсеби правата на гражданите. Радикално преобръщане.

Духът на традицията говори, че предателството никога няма да бъде забравено ("Remember, remember the 5th of November" ("Помни, помни 5-ти ноември")The poem is sometimes referred to as 'Please to remember the fifth of November'. It serves as a warning to each new generation that treason will never be forgotten (стихът е предупреждение към всяко ново поколение, че предателството никога няма да бъде забравено.) Потвърждаването и същевременно радикалното преосмисляне на предупреждението е, че предателството на властта, избрана от хората - към хората, към гражданите никога няма да бъде забравено.

Идеята за гражданско неподчинение в съвременния свят се свързва на първо място с американският мислител и писател Хенри Дейвид Торо, който издига като основно право и задължение на гражданите ненасилственото съпротивление на злото, дори то да произхожда от властта: 


И пак да повторя:

В традиционната английска песничка за Барутния заговор, записана още в 17 век, ключови са строфите "Remember Remember the 5th of November", които символизират вечната памет за предателството. Днес, в дигиталната ерата на Интернет, те пак символизират предателството - но предателството на тези, които сме избрали, към нас, гражданите, които сме ги избрали.

Ключовите кадри от "V като Vendetta" с взривяването на парламента, символизиращи взривяването на властта:
[видео]

[край на видеото]

За хората, които владеят разговорен английски, разгърнато обяснение на идеологията:

[видео]
[край на видеото]


Какво още писах срещу ACTA:

Протестът срещу ACTA (новинарско)


Като свободен човек, аз изпитвам гордост от думите "Аз съм Anonymous"

"Творците", които искат да ни окаушват с ACTA, крадат като за световно

В събота целият свят се изправя срещу ACTA

Как да си направим маска Гай Фокс за анти ACTA протестите

STOP-ACTA! Кога и къде действаме (инфо)

Заплахата ACTA for Dummies (видео)

Какво изисква ACTA от България

ACTA - текст и коментар

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване