02/22/12 09:05
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 28

Пламен Асенов

22. 02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Уволненията на чиновници

Тези уволнения започнаха да приемат епидемичен характер напоследък, граждани, дотолкова, че трудно се коментират в реално време – докато пишеш за едно, настанало друго. И така нататък.

По този повод мнозина се радват. Поздравяват премиера Борисов, че взима бързи и решителни мерки. Доволни са, че се вслушва в гласа народен, който вопие срещу своеволията на администрацията. Е, вопие силно най-вече когато и слепите видят, че тя светотатства с нашите пари. Иначе, поне от гледната точка на централната власт, вопие едва-едва при ежедневните, но дребни своеволия, вършени срещу отделни граждани.

Но не това е важното в случая. Важното е, че ако нещата с уволненията вървят така стремглаво, скоро страната ще изпадне в нужда да внася хора, подходящи за административна работа. `Щото, съгласете се, не всички българи ставаме изначално – някои сме функционално неграмотни, други сме леко безотговорни, трети сми михлюзи и не бръснем дисциплината.

Но още по-важното е, че колкото и хора да сменяме на даден пост, нещата няма да се променят. Поне не много. Защото административната система в България като цяло е  изградена по схемата за изграждане на стар водопровод – щом го запушиш на едно място, водата  избива от друго. Фактът е доказан през годините – и не само през последните 22. Доказан е през годините на комунизма. Доказан е и през годините преди това, още от самото полагане на българската държавност след Освобождението. Ако не вярвате, четете книги и вестници от онова време, ще видите.

Та затова сега седя и мисля, граждани, как да направим така, че самата система на администрацията ни да се промени. Направо ще ми се отвори мандибулата от мислене, но стигнах само до старата мъдрост, че е необходима промяна в гледната ми точка. Това означава сега да се продължи с уволненията, а когато опрат и до мен за назначение на някой пост, свързан с бонуси и други благини, системата ще ми се види такова цвете, че вече няма и да си помисля да я променям.

Купчина досиета

Около една двадесета от проверените за връзки с бившата държавна сигурност граждани на България излизат не съвсем граждани – обяви, макар не точно с тези думи, шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Някои веднага започнаха да спорят малко или много е това. По този повод оптимистите викат – сравнено със слуховете, които се носеха преди години, че агент или сътрудник е бил всеки трети в държавата, това е нищо. Обаче съществува и фактът, че, пак според думите на Костадинов, унищожените под мъдрото ръководство на Атанас Семерджиев досиета в началото на прехода са над 144 хиляди. Затова песимистите контрират с довода, че недостигащата до една трета бройка агенти най-вероятно е заровена точно там. Защото – казват те и според мен са прави – по логика трябва да се приеме, че унищожаването на досиетата е вървяло от най-значимите към по-малко значимите за ДС хора. Обратното би означавало, че ДС е по-глупава, отколкото понякога смятаме, че е.

Доказателство, че поне за важните неща Системата не е чак толкова глупава, е начинът, по който в сегашния закон за досиетата съответните компетентни специалисти са успели да опазят от обществено разгласяване точно кредитните милионери, хората с парите. Нали се сещате – самото Гоце хвърлиха на вълците. Кого ли още не хвърлиха на вълците. Но виж, милионерите си опазиха. И прав е министър Цветанов, който вчера каза по телевизора, че тези хора продължават да ни правят на маймуни. Пак не точно с тези думи го каза, но смисълът е този.

Затова ми се струва, граждани, че е крайно време, седнали върху купчината досиета, да спрем да се чешем по задниците и да спорим за бройката, а да се зачетем в самите хартийки, за да видим какво са ни причинили другарите в действителност.

Франция без госпожици?

„Във Франция вече няма да има госпожици” – предаде Франс прес, като цитира циркулярно писмо премиера Фийон. В него се нарежда сексистката дума „госпожица” да отпадне от административните документи и вместо нея да се използва политически коректната „госпожа”.

В цялата история, граждани, за мен си остава все пак леко неясно – само на думи ли ще се превръщат французойките от мадмоазел в мадам или тази трансформация ще има и практически аспект. Ако е второто, вълнуват ме няколко въпроса – на каква възраст ще става това, доброволно или насила ще се извършва от властите, индивидуални или групови  ще бъдат сеансите, търсят ли се доброволци за участие в тях и други такива.

Но да ви кажа, мисля си, че това е поредната дебела, ама много дебела простотия, която се случва в рамките на световния разговор за смисъла и значението на политическата коректност. Или май по-скоро – на световния заговор да се обявяват за политически некоректни неща, които са съвсем естествени и разумни.

И да си спомним, че се случва в Мека-та на галантността. Ами че тогава ние тук, в България май трябва да узаконим като най-равноправно обръщенията „ей, п…ко” към жените и „х…й сплескан” към мъжете. Така никой няма да се усеща дискриминиран по какъвто и да било начин и ще е съвсем ясно кой кой е и защо.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване