02/25/12 09:28
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 31

Пламен Асенов

25. 02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Ромите на нашата интеграция

Стратегията за интеграция на ромите в периода 2012 – 2020 година не мина в Парламента, защото…..свърши времето за законодателна дейност. Ако ще превеждаме това на нормален език, трябва да си спомним, че времето е функция на движението през пространството. С други думи – депутатите са се разбягали от пленарната зала и заради това там, вътре, не е останало никакво време, нали така?

А може би народните избраници не се тормозят особено, защото си дават сметка, че до 2020 година има време и все някога въпросната стратегия ще се приеме, ако не от този парламент, то от следващия. `Щото при този тип документи, забелязал съм, важното е самото приемане, изпълнението после няма особено значение за никого.

Някой да се сеща какво стана с прочутата „Декада на ромското включване”, за която бившият ни цар-премиер на времето орева орталъка. И за чиято реализация имаше даже заделени пари – краднаха ли се, що ли. Хем онази инициатива беше общоевропейска, не чисто българска като сегашната – и пак никаква ромска интеграция не ни се случи наоколо, само празни приказки, при това малко.

Тато навремето също имаше своя си концепция за интеграция на ромите. Той първо реши да ги преименува, като насила ги записа в тогавашните зелени паспорти с български имена. Това стана през 60-те, да не се бърка с тъй наречения „възродителен процес” срещу турците през 80-те. После в разни квартали като „Столипиново” се избутаха част от колибите и се построиха  социалистически общежития от панелен тип. В тях, наред с множеството ромски, бяха заселени по едно-две български семейства на вход, с цел да дадат на ромите светъл пример по бит и култура. Работата обаче имаше обратен ефект – не циганите се българизираха, а българите се циганизираха. Последва нова гениална идея, но с обратния подход  – по едно-две цигански семейства да се заселят във всеки вход из кварталите, където масово живеят българи. За изненада на Тато – ефектът беше абсолютно същият. Този феномен се яви поредно доказателство за онази забележителна черта в народната ни психология, описана още от някои възрожденци и потвърдена през годините – че българинът лесно прихваща лошите идеи и житейски практики, но за добрите обикновено се потрива и назлъндисва.

Та не знам, граждани, продължава да ми е мътно кога във времето ще може да се реализира  интеграцията на нашите роми. Нито как точно ще стане това, ако масово продължаваме да не си даваме сметка, че всъщност те са ромите на нашата интеграция.

Путин да стане цар

Не, бе, граждани, не е моя идеята – въздигната е публично от другаря Рустам Манниханов, президент на Татарстан. Измислена лично и без странични внушения. „Страната не се нуждае от мениджър, а от цар. И  цар може да ни бъде само Путин” – цитиран е да казва човекът.

Наистина, общата вменяемост на Манниханов в момента на изказването не е доказана от никого, но и не е отречена официално. Затова предлагам да приемем думите му като една разумна позиция на един разумен ръководител на цяла разумна руска република.

След като преди време самият патриарх всерусийски обяви Путин за „божие чудо”, то за учудване няма място. Просто Путин очевидно е поредният син Божий, който ни се праща на земята, за да спаси нас, грешните, от нас самите. Само се надявам да не го разпъваме този път – най-малкото, тази техника за спасение се изчерпа като атракция. Просто ще го направим цар и работата заспива – ако имаме грижи, Батюшката ще се погрижи; ако имаме добри идеи, Батюшката ще ги одобри; ако си нямаме нищо, Батюшката ще ни даде всичко и обратно – на гадовете, които имат всичко, Батюшката ще им го вземе…..Такива обикновени царски работи.

Меган Фокс и красотата

Не знам коя е Меган Фокс, но като я видях на снимка, вече знам. Та, чета тук-там по сайтовете, че тя не се имала за красавица. Голяма кокетка е тази Меган – нали така се  казва, когато една жена лъже, та се къса по отношение на външността си, само за да получи комплимент веднага. Макар да няма нужда, `щото тя добре си знае…..

Но това май е само някаква си съмнителна мъжка гледна точка към нещата. У жените очевидно живеят едни дяволчета, които не ги оставят на мира и непрекъснато ги ръчкат да си просят комплименти, като тотално загърбват знанието и логиката.

От друга страна обаче си казвам – може пък и да е искрено, момичето. Познавам разни хора, които съвсем искрено твърдят например, че не крадат, макар да крадат пред очите на всички. Явно просто им липсва необходимото сетиво, за да разделят нещата. Или морални устои им липсват, знам ли?

Сещам се също за ченгетата от бившата комунистическа ДС, които тормозеха цялото общество, а твърдяха, че го правят в полза на обществото. И продължават да твърдят същото досега – което само показва колко е силна човешката психика в прикриването на истината от самите нас, ако тази истина не ни е изгодна. Или колко нагли могат да бъдат ченгетата, това е другата версия.

Но не, случаят с Меган Фокс не е такъв. Най-вероятно момичето просто не харесва жени. Или определен тип жени. Нормално е, дори ние, мъжете, не харесваме определен тип жени. Поне не всяка сутрин един и същ. А докато не си оправят грима в банята, изобщо пък никакъв тип жени не харесваме.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване