02/26/12 10:30
(http://www.gorichka.bg/)

5 квадрата: здраве

hapchetaХапчета за всички: През изминалата година пазарът на лекарства в България е белязал ръст с 12%, съобщава puls.bg. Най-големите повишения има в закупуването на хранителни добавки (20,1%) и аптечни продукти (12,4%). Експертите тълкуват това раздвижване като повишаване на здравната култура на населението и желание за избягване на заболяване чрез осигуряване на важни полезни вещества за организма. Друг интересен факт за предпочитанията на „пациентите” е, че за първи път от години традиционните покупки на болкоуспокояващи лекарства без рецепта отстъпват по стойност на продукти срещу настинка. Капитал отбелязва, че вече десет години продажбите на фармацевтичния пазар се увеличават и секторът е практически имунизиран срещу финансовата криза.

. . .

fat-suits„Той е дебел, той не е дебел …”: Нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие гласи, че все повече хора в развиващите се държави са с наднормено тегло или сериозно затлъстели. Нивата на затлъстяване варират от най-малко 4% в Япония и Южна Корея до 30% и повече процента в САЩ и Мексико. На някои места по света двама от всеки трима ще бъдат затлъстeли през следващите 10 години, заключва докладът. В повечето държави, за борба със затлъстяването се харчат между 1-3% от здравния бюджет, но в САЩ тези стойности достигат между 5 и 10 на сто. Проучване на Евростат, публикувано през изминалия ноември, показа, че България се нарежда сред страните с най-малък брой затлъстяло население в ЕС. Браво на нас?!

. . .

exerciseДай ми минута: Докато много от нас се чудят точно колко упражнения и спортна дейност ни е нужна, за да сме в крепко здраве и добра физическа форма, група учени от Канада обръща въпроса с главата надолу. Така вместо „колко много?” те питат „колко малко?”. И отговорът е „съвсем малко”: комбинацията от интензивно, последвано от леко физическо натоварване в 9 серии от по 1 минута, два пъти седмично, би трябвало да е напълно достатъчно. За целта най-подходящи са колелото и тичането. Учените казват, че това е алтернатива за тези от нас, които нямат време за редовното 30 минутно непрекъснато натоварване, което специалистите обикновено препоръчват.

. . .

kravaМесо без месо: Вие сте вегетарианец - не ядете месо поради причини като нехуманното отношение към животните или такива свързани с личното ви здраве. Но помислите дали бихте хапнали отново, ако месото не идва от животни, а е произведено изцяло от растителни съставки, а вкусът е съвсем като истинския? Тази алтернатива ще е достъпна още в края на 2012г., благодарение на молекулярен биолог от Станфордския университет. От пет години насам той се е посветил изцяло на амбицията да намери алтернатива на животновъдството, което определя като „неефективна технология на хиляди години” и „най-голямата екологична катастрофа”.

. . .

marsЦарят на Марс: Марс ООД (компанията произвеждаща десертите Марс, Сникърс и дъвките Ригли) съобщи, че до края на 2013г. ще преустанови продажбата на шоколадовите си продукти, които съдържат над 250 калории на порция. Това означава, че King size формите на десертите ще изчезнат. Някои критици смятат, че зад този ход се крие решение на поскъпващите какаови суровини, които се използват в продуктите. Компанията обаче твърди, че е взела решението в съгласие със стратегията си да продава по-здравословни десерти.

. . .
Публикувана на 02/26/12 10:30 http://blog.gorichka.bg/?p=7073
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване