04/05/12 10:04
(http://de-zorata.de/blog/)

Патриархът в огледалния свят

© Милен Радев

„Православният“ патриарх на „всея Руси“ (с определени мераци и за „всея Болгарии“) Кирил Гундяев е познат като тънък ценител на кулинарната и женската красота, на светския дизайн и просторните апартаменти, с две думи – на земните радости.

Отдавна в рускоезични независими (интернетни, естествено) медии се пише за луксозните лимузини и уникални хронометри, които ползва светиня му. Знае се например за ръчния му часовник от елитната марка Breguet – класически модел с корпус от бяло злато и каишка от крокодилска кожа. Цената на часовника според познавачи възлиза на 30 000 евро.

Този часовник патриархът бе надянал за молебена в Киев, на т.н. Владимирски хълм през 2009 г. Тогава Украина бе все още по пътя на независимостта, затова и можахме да видим – за неудоволствие на руския Синод – снимка на патриаршеското украшение.

За разлика от несериозните тогавашни украински медии, официалният сайт на РПЦ публикува само достоверни, политически и социално уравновесени фотографии на московския патриарх. Така например при репортажа си от срещата на Кирил Гундяев с министъра на правосъдието Коновалов.

На снимката от сайта патриархът се е издокарал с нещо подобно на скафандър със златна антенка на върха.

Патриарх и министър на правосъдието разговарят за времето

Но това – иди, дойди. Има народи, чиито религиозни вождове си пробиват долната устна и прекарват през нея чиния, други пък си нахлузват на члена изсушена тиквичка – защо руският църковен вожд да прави изключение…

Папуаски вождове в празнични одежди

По-интересен е друг детайл от официалното фото: патриархът не носи часовник (цъкнете на по-горната снимка за да я разгледате в пълен размер)! С това сайтът на РПЦ потвърди нееднократните заявления на Гундяев, че никога не бил нахлузвал такъв скъп часовник. Че наистина бил получавал какви ли не подаръци, веднъж напаример някой му подарил и часовник Breguet, но той така си и лежал в кутията. У дома, неотварян. Ако въобще някога си слагал часовник, казва в едно интервю патриархът, той бил мъничък, евтин, „отечествено производство“, с руски герб на него…

И всичко щеше да е наред – и патриархът спокоен, и верующите благоговейно зинали, ако не се беше вгледал някой в политурата на синодалната маса. На нея неумолимо се е запечатало изображението на ръчен часовник, което службашите от патриаршеската редакция грижливо, но небрежно са ретуширали – Breguet, с крокодилска кожа. За 30 000 евра (равни на пенсията за 30 години на една средностатистическа руска църковна бабушка).

Снимката бързо обиколи руския интернет. Стана повод и за иронични коментари.

Пресслужбата на патриаршията реагира незабавно (и комично!). В съобщение до медиите се казва, че за жалост по небрежност била допусната нелепа грешка (Разбира се! Трябвало е фотошопаджията да си свърши работата докрай, вместо да се налива с църковно вино до замъгляване на разсъдъка!). В знак на гласност и прозрачност пресслужбата заменя ретушираната снимка с оригиналната. Онази с явно извадения от неотваряната кутия ръчен часовник. Без руския герб!

На нас – нехипнотизираните от мита за единствено вярното и спасително за Русия и България днешно държавно „православие“ – остава да се питаме (и лесно да си отговаряме) – в кой свят живее руската църковна върхушка – в реалния или огледалния…?

 

Публикувана на 04/05/12 10:04 http://de-zorata.de/blog/2012/04/05/patriarx-ogledalen-svyat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване