04/10/12 08:40
(http://www.azcheta.com/)

Бестселърите на "Книга за теб" през март 2012

Голяма битка падна този март. След като през февруари „Шантарам” на Грегъри Дейвид Робъртс успя да надмогне мощната медийна „подкрепа” за трилогията „Милениум” на Стиг Ларшон (абсолютен бестселър през януари), началото на месеца ясно сочеше, че криминалните премеждия на Микаел Блумквист и Лисбет Саландер ще си върнат водещата позиция. Но наближаващата филмова премиера на „Игрите на глада” от Сюзан Колинс нажежи страстите, а препрочитането и новото ревю на филма и трилогията в Книголандия дадоха допълнителен тласък на трилогията с приключенията на Катнис Евърдийн.

И като се започна – „Милениум” бе набрал стабилна преднина и високомерно се оглеждаше от висините, но около 25-26 март стана ясно, че първенството му е очевидно застрашено. Поръчките заваляха и буквално ден преди края на месеца двете трилогии се изравниха с равен брой заявки.

Но да се върнем на третото място, за да те потормозя още малко. Вече стана правило то да е поделено, странно или не. В случая на него се намести „Реквием за никого” на Златко Енев, чието ревю в „Аз чета” точно на националния празник доста разбуни духовете и провокира нов и крайно заслужен интерес към романа. Другото "третоместие" е за хорър сборника „До Ада и назад”, с което ти и останалите ни приятели показахте, че оценявате и проекти, зад които не стоят големите издателства.

Та, време е да разкрием това, което подозираш – трилогията „Игрите на глада” успя за една бройка да надмине поредицата „Милениум”! Ние обичаме еднакво и двете, така че няма място за радост или тъга – щастливи сме, че ти предоставяме възможност да вземеш тези книги по-евтино и да се потопиш в два различни, но все пак страхотни свята.

И остава само малко киселата ми усмивка, че любими мои книги като „Най-великото шоу на Земята” на Ричард Докинс и „Черният лебед” на Насим Никълъс Талеб остават по-назад от челниците.

Първите дни на април показват появата на нов силен играч – “Z-та световна война” на Макс Брукс още с предварителните си поръчки уверено дръпна на двете трилогии, но ще видим дали ще устиска победата си до края на месеца.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване