04/21/12 14:36
(http://ivo.bg/)

Руският посланик Исаков поощри реваншизма на петата колона в България

Руският посланик Юрий Исаков „възкреси” днес трупа на проекта АЕЦ „Белене”, като го обяви пред радио „Дарик” за жив!

Чух лично с ушите си премиерът Борисов да ми съобщава обратното: че този проект е приключен по волята на българския министерски съвет, а на следващия днес той бе закопан и с решение на върховната власт в България, законодателната.

С какво да сравня тази упоритост в налагането на чуждата воля върху нас, за да ме разберат дори и русофилите, които направо бяха посърнали, покрусени от лекотата, с която Москва била приела кончината на атомния си натиск за централа в Белене?

ОК, ще опитам с нещо американско за сравнение с обратен знак. Може пък и да схванат абсурда.

Да настояваш, че суверенното решение на България да НЕ строи ядрена централа на собствената си територия, на практика не е валидно, е същото все едно американският посланик да заяви, че за него мораториумът върху проучването и добива на шистов газ не важи.

Преди да ми възразят, че американците натискат Борисов да промени забраната за шистовия газ, нека да напомня все пак: с нито едно свое изявление или намек дори, американският посланик или държавният секретар Хилари Клинтън не подложиха на съмнение ( което би било унижение) решението за мораториума върху фракинга в България. Всичко, което посланик Уорлик си позволи да повтаря по този повод, беше, че ако е българин, би искал да знае, дали страната му разполага с ресурс, като шистовия газ.

Иначе Уорлик раздава непрекъснато интервюта, докато Исаков рядко се обажда. Но обади ли се, Исаков произвежда истински скандал с имперското си пренебрежение към мнението на страната, която го търпи на своя земя.

Повтарям за онези, които обичат да ме репликират по повод руските ходове у нас с някаква американска реципрочност (самият аз не бих избрал този глупав подход за онагледяване на тезата си, но го правя изпреварващо „по желание” на руската агентура в публичното пространство): няма такъв американски намек, който поне малко да прилича на арогантната руска убеденост, че България ще строи на всяка цена, „на 100 процента” руски обект на своя територия!

Иначе твърденията за задкулисен американски натиск могат да бъдат всякакви, а подозренията- най-цветисти. Но демонстративното незачитане на българския суверенитет във взимането на толкова важно решение, като осъществяването на АЕЦ „Белене”, е факт и той няма аналог с нищо друго подобно от страна на която и да било друга държава, намесваща се в българските работи, както Русия.

Интересно ми е дали някой по върховете на държавата ни ще реагира този път на руското предизвикателство. И дали ще премълчи отново, както вече премълча не по-малко арогантното твърдение на Исаков преди година време, че АЕЦ „Белене” ще се строи „ на 100 процента”? Не се искат дълбоки познания по дипломация, за да си преведе човек значението на неговите думи като: „мнението на България няма значение”!

Ясно е, че сега Исаков залага още повече на позицията на БСП и Първанов, които вече заплашиха, че щели да възкресят проекта, когато дойдат на власт. Което означава, че Кремъл пряко се намесва в българската политика, поощрявайки реваншизма на една от партиите у нас заради стратегическите си интереси на всяка цена да се натрапи с нова своя ядрена централа тук.

Предизборната подкрепа на Исаков за амбициите на българската пета колона трябва да получи отпор, ако имаме национално отговорни управници. В противен случай ще се повтори сценарият с мобилизирането на всички сили на руското влияние у нас, които бяха хвърлени срещу правителството на Иван Костов за отмъщение заради позицията му да не допусне през юни 1999 г. руските военни самолети да стоварят през българското въздушно пространство десант в Косово, замислен тогава като опит да се блокира последната фаза от операцията на НАТО в бивша Югославия. В „Течна дружба” цитирам самия Костов, който ми каза в специално интервю за книгата, че руските тайни служби са впрегнали за отмъщение целия си ресурс срещу управлението му. Резултатът днес е известен.

Иска ли Бойко Борисов това да се повтори и с него?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване