05/07/12 14:30
(http://www.azcheta.com/)

Как четеш: Христина Богданова

Христина Богданова ще навърши 40 години на 12 май – точно когато е и първата „Весела работилница“ от кампанията „Заедно четем. Заедно се забавляваме“ в Южния парк, чиито медийни партньори са "Аз чета" и "Детски книги". Христина е завършила Журналистика и масови комуникации в Американския университет в Благоевград и обича динамиката и разнообразието и в личния си, и в професионалния си живот. Последният й проект е Фондация СМАРТ, сдружение с нестопанска цел, работещо в обществена полза, чийто вдъхновител и ръководител е тя. Още с първата информация за страхотната кампания, която подготвя Христина заедно с Фондация СМАРТ идния уикенд бяхме заинтригувани от интереса й към книгите и решихме да я попитаме "Как четеш?".

Ето и какво ни разказа тя:

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не, не похапвам. Дори не ми е хрумвало да го правя. Струва ми се, че би било „лакомия“ – нали самото четене е храна – богата и много вкусна храна за душата, въображението и емоциите...

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Не пия нищо.
Много рядко, когато чета повече време, тогава може да си взема чаша вода.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не, не отбелязвам. Не че се ужасявам да драскам по книгите – не, дори съм го правела преди. Просто нямам такава потребност. Четенето е преживяване на момента. Когато ми хареса дадена мисъл или емоция, запазвам си я като спомен и това ми е достатъчно.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Оставям книгата отворена.
И много често я намирам затворена след това, та редовно препрочитам отделни моменти по няколко пъти.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена литература.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Мога да спра по всяко време. Освен когато историята така ме е увлякла, че тогава просто трябва да я прочета до края, дори това да означава безсънна нощ.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът те дразни?
Да. Много рядко ми се е случвало, защото като цяло се съобразявам какви автори си подбирам – дали ги познавам, дали са ми интересни, в конкретния етап дали съм на вълна стила на този автор и т.н.

Ако попаднеш на непозната дума, спираш ли, за да потърсиш някъде значението?
Не. Ориентирам се по смисъла.

Какво четеш в момента?
Довършвам "Завръщане в Брайдсхед" на Ивлин Уо, започвам "КБ" на Иво Милев
и съм по средата на "Когато господ беше заек" на Сара Уинман, а от време на време прочитам по някой от разказите в "Ползата от алкохолизма" на Булкагов.

Коя е последната книга, която си купи?
Досега не съм успяла да си купя само една книга наведнъж. Последният път бях скромна, взимайки си само две заглавия - "Завръщане в Брайдсхед" и "Когато господ беше заек".

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Е, както вече стана ясно – чета с удоволствие няколко книги едновременно.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Всъщност, любимите ми място и време за четене
са в леглото вечер, по-често нощем. Тогава забързаният ден вече си е отишъл, задачите и ангажиментите през деня са изпълнени, децата и съпругът ми са заспали и за мен остава очарованието и спокойствието на тишината на нощта и хубавата книга.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Повечето чета самостоятелни издания, но никога не би се отказала от една хубава поредица.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Не препоръчвам. Убедила съм се, че това, което за мен има смисъл, провокира силни емоции и има почти непреходно значение рядко съвпада с преживяванията на другите около мен. Това обаче не ми пречи да разказвам за всяка хубава книга, на която съм попаднала, като категорично не бих могла да ги посоча всички, защото списъкът би станал огромен.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Направила съм опит да организирам книгите по автор и по жанр, или по поредица. Но това е доста условно – не мога да твърдя, че имам най-подредената библиотека, но на мен така си ми харесва.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване