05/29/12 07:59
(http://vasvalch.com/)

Игрите на глада – история с пица

jedi pizza

Ако някога ви се е налагало да създавате маркетинг стратегия за социална кауза, надали ви е хрумвало да промотирате идеята си с пица. Но ето, че любимата на всички тийнейджъри тестена храна може да се превърне в чудесен комуникационен канал и да “говори” на потребителите за изпитанията на глада. Кампанията е чудесен пример, че добра идея и малко пари за реализация могат не само да донесат финансов резултат, но и да дадат на много хора нова гледна точка.

Проблемът пред много НПО-та се корени в това, че хората, които могат да помогнат, рядко си представят ясно в каква ситуация са поставени тези, на които трябва да бъде помогнато. Каузата на Food Bank Foundation е борбата с глада – а каква част от аудиторията на организацията се е сблъсквала лице в лице с глада? Е, това се променя с намесата на агенцията TBWA/Oniria и две местни пицарии – ражда се Hunger Delivery. Доставките закъсняват толкова, че да накарат клиентите да се замислят над глада като възможна реалност за всеки. Посланието е просто и директно: Храната ви закъсня. За много хора тя никога не пристига.

Защо работи:

  • Кампанията се намесва директно в живота на хората и не просто комуникра послание, а го показва на практика;
  • Неочакваността е основен фактор за успеха;
  • Резултатът от ситуацията все пак е позитивен, което стимулира отклика на хората;
  • Кампанията дава директен начин за помощ в момент, когато хората вече са готови за действие (в случая – да се разделят с парите си за пица и дори да дадат повече, в името на каузата)

Тук, разбира се, има и друг важен момент – pro bono работата на агенциите за благотворителни каузи. Със сигурност разходите на Food Bank Foundation са олекнали откъм агенционни хонорари. Но и бюджетът не е бил колосален още от началото – той надали може да се мери с маркетинга дори на слаби и пасивни комерсиални брандове.

И все пак, интересно ми е към какви други каузи и кампании могат да се пренесат същите принципи. Идеи?

___
снимка: Stefan



Още по темата:

  1. Хедхънтинг с пица
  2. История на успеха

Публикувана на 05/29/12 07:59 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/h75puIgtHe0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване