06/14/12 08:24
(http://ivanbedrov.com/)

Снощната полиция и вчерашните политици

Тези думи са за един мъж, когото не познавам. Снощи обаче имах възможност да наблюдавам работата му отблизо. Той ръководеше представителите на „Охранителна полиция“ по време на протеста срещу промените в Закона за горите на Орлов мост в София. Знаете какво се случи – стотици млади хора блокираха движението, няколко от тях бяха арестувани за неизпълнение на полицейско разпореждане. (видео запис тук)

Непознатият за мен мъж е професионалист и се държа страхотно. Нито веднъж не повиши тон, а на няколко пъти лично удържа някои от полицаите да не си превишават правата. Опита какво ли не – първо се надяваха с кордон от двайсетина полицая да спрат хората и да ограничат протеста само на тротоара. Не стана. Когато хората блокираха двете платна покрай канала в посока НДК, дойде първото подкрепление. Преместване, бутане, разделяне на протестиращите на две… целият репертоар. Някои от полицаите се държаха изключително грубо – крещяха и блъскаха неоснователно. Именно непознатият мъж им правеше забележка и успя да прекрати няколко „конфликта“. Но не всички. После хората трябваше да бъдат уплашени с ескорт от мотоциклети, после още каски, после коне, пак разделяне на протестиращите и изолиране на отделни групи, после малко приказки по мегафона, накрая дойде и „катафалката“. Беше много интересно да наблюдаваш целия полицейски спектакъл. И въпреки, че част от протестиращите освиркваха полицаите, намесата им в общи линии беше професионална. Затова този мъж ми направи добро впечатление, както и повечето му колеги. Но пък имаше и неграмотници, които очевидно не знаеха на какво имат право и на какво нямат.

Сега обаче идва по-важният въпрос – Кой и защо му е наредил на този мъж да разчисти кръстовището веднага? Кой – някой над него. Защо – ето тук логиката свършва. Държавата е търпелива към миньори, фермери, работници от соц-гиганти, които от време на време блокират пътища. Но към младите момичета и момчета трябват други мерки, а? Протестът беше замислен като светкавична блокада на кръстовището – flash mob. И ако полицаите нямаха заповед да го разтурят, нещата щяха да приключат за 10 минути. Това само ни припомни нещо, което отдавна си знаем – управляващите се съобразяват с безпросветната маса и ненавиждат просветеното малцинство.

А сега и за политиците – по-рано през деня Народното събрание прие спорните промени в Закона за горите. Представители на БСП, СДС и ДСБ са направили остри изказвания срещу измененията. Нито един от тях обаче не беше на протеста. Защото даже не са вчерашни, те са от много, много преди това.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване