Любимци в новините: постоянни и променливи величини

Наблюдението на новинарските сайтове от юли до началото на ноември 2012 г. регистрира няколко интересни нюанса в медийното отразяване на политическия живот. От една страна се запазиха устойчиви стари тенденции, от друга – започнаха да се оформят нови особености в присъствието на политическите субекти в новините. Какво показват детайлите? Първенецът Борисов: ...

Публикувано на 11/18/12 16:20

Да бъдеш на олимпиада без да изкачиш Олимп

Да се върнем без злато от Олимпиада не бе ни се случвало от 1952 г. С представянето си на завършилите Игри в Лондон, България се върна 60 години назад – в Хелзинки, когато спечели и първия си медал на Олимпиада. Ето само факти от нашето представяне до настоящата олимпиада. В далечната 1896 г за първата модерна олимпиада заминават да представят честта на България гимнастиците Панайот Белев, Илия Пенчев, Димитър Илиев и Шарл Шампо. Ръководител на делегацията е Тодор Йончев. Само Шарл Шампо обаче се състезава на олимпиадата в три дисциплини от гимнастиката. ...

НАСА започна подготовка на старта на КА за изучаване на поясите на Ван Ален

Специалистите от НАСА са започнали последни операции по подготовката на сондите RBSP (Radiation Belt Storm Probes), преднанзнчеи за изучаване на поясите Ван Ален.

Оперы Моцарта на фестивале в Равинии (Пригород Чикаго Хайленд-парк)

Одной из инициатив Джеймса Конлона в качестве музыкального руководителя музыкального фестиваля в Равинии является концертное исполнение опер. Все началось в 2005 году с оперы Дж.Верди “Отелло”. Успех превзошел все ожидания, и маэстро стал регулярно проводить подобные вечера. 2007 год – “Мадам Баттерфляй” Дж.Пуччини, 2009 – “Риголетто” Дж.Верди (в главной партии мы услышали Дмитрия Хворостовского), 2011 – “Тоска” Дж.Пуччини (с Патрисией Росетт). Все эти оперы проходили в большом зале Павильона. Казалось, зал театра “Мартин”, рассчитанный на восемьсот пятьдесят зрителей, совершенно не приспособлен для таких масштабных постановок. Для сравнения: зал Лос-Анджелесской оперы рассчитан на 2700 ...

усмивки от забавното лятно четене и проблеми на библиотеките

забавното лятно четене е проект, който намислихме в един хладен мартенски ден при гостуването ни в Детски отдел на Столична библиотека Ирина, Спаска, Светла и аз. измислихме го с цел да върнем децата към книгите, колкото и амбициозно да звучи това, но и реално да знаем колко четат децата и ...

Успешно к(л)асиране в Лондон

Време е да спрем да се лъжем и да погледнем истината отзад. В очите да си я гледат онези, които безочливо лъжат.

Напредваме в задния двор.

Не ми е приятно, но статистиката, покрай която не желая да бъда статист, е такава:

“България приключи участието в 30та лятна Олимпиада в Лондон само с 2 медала (един сребърен и един бронзов) и заедно с още 5 държави раздели 63-то място в класирането на нациите по медали. Това е най-слабото класиране на страната на Олимпийски игри от 60 години насам.
На 63-то място заедно с България с по един сребърен и един бронзов медал са и Естония, Индонезия, Малайзия, Пуерто Рико и Тайван.”( Медиапул)

Ще ви разочаровам, ако очаквате да попитам пак ( и да отговоря ) защо е така. По-важно ми се струва да кажа, че самата беритба на медали не е чак толкова важна.

Същественият въпрос е защо при управлението на запален спортист, до степен, че чак спортът му е приоритет, но и при същевременно толкова явен провал в спорта (ни), Спортистът не само е доволен от „успеха“, но дори приема царствено награда за собствения си принос.

Ето ви един репортаж на коментатор в блога ivo.bg, какъвто няма да прочетете в т.н. важни медии.

Изпратен на 12.08.2012 в 13:45

“Футболното първенство започва без телевизионно излъчване, което не се е случвало от времето на първите телевизионни приемници.

Докато се провеждаха мачовете, които никой не можеше да гледа, Вожда спретна поредната си литургия за собствена възхвала. Самият Йордан Йовчев беше доведен за целта от Лондон да „награди Бойко Борисов с плакет за заслугите му към спорта.

Не, няма грешка Данчо Йовчев награждава Бойко за заслуги към спорта, не обратното.

Понеже Вожда решил да пренасочи там едни пари от държавна компания (Порт Варна), за да имат трениращите гимнастика и баскетбол съвременни условия. На края на репортажа Сашо Диков само въздъхна и не успя да каже нищо.

Аз също вече не знам какво да кажа. Как звучи само, а ? Данчо Йовчев награждава Бойко Борисов.

Освен това хиляди българи чуха от устата на своя любимец и идол да казва:
„Бойко Борисов е номер едно”. Чуха и кметът на Варна от ГЕРБ да казва „опитахме се сами,но се провалихме, признавам си”.

Един дядка пък с треперещи ръце прегръщаше и целуваше по бузките героя при неговото посрещане. Героят в случая беше Бойко въпреки, че там беше и един друг герой, току що завърнал се от рекордно участие на олимпииски игри, където въпреки всичко, въпреки посивелите си коси, се класира сред най-добрите осем в света. Но той не беше посрещнат като герой. Изобщо не беше посрещнат дори. Той беше само част от една хвалебствена, благодарствена церемония.

Той беше просто един нисичък мъж, занимаващ се с гимнастика, дошъл да благодари и да връчи плакет. Така изглеждаше нашата гордост, великият Данчо Йовчев, в тази маниакална церемония. Дори се чуваше присмех от тълпата щом посегнеше към микрофона, защото е нисичък, а микрофонът е висок. Така го посрещнахме в България. С унижението да връчва плакети и с присмех затова,че е нисък.

Това не е история, съчинена от някой драматург, искащ „да каже нещо” на хората с измислицата си. Нито пък е случка, останала в архивите от „отминала епоха”, записана за поколенията от някой Георги Марков. Това е действителност.

Това наистина се случва в реално време, а ние сме само неми свидетели.

Наскоро едно момиче в народна носия пък припаднало докато държало питката на поредното тържествено откриване на пътен участък. Медията, отразила събитието, побърза да съобщи, че припадъкът й нямал нищо общо с откриването и с жегата, защото не било топло. А и строените в носии деца не били строени от рано”.

Не ми остава друго, освен да се надявам да не берем чак толкова големи „успехи“ в други състезания и да се присъедния към благодарностите към нашия ръководител. Не за друго, а от облекчение, че не е икономист. Представяте ли си, ако беше запален финансист, колкото е специалист като футболист, до какви върховни фалити щяхме да се докопаме и що за благодарствени п(л)акети трябваше да му връчват оцеляващите ( няколко милиона) ветерани!?

Нов етап в програмата на НАСА Commercial Crew Program (CCP)

Чрез иновативни партньорства с частни разработчици на ракети и кораи , НАСА прави големи крачки за да може Америка да получи нови космически транспортни системи. Commercial Crew Program (CCP) на НАСА е сформирана за да се улесни развитието на разработката на амриканска космическа транспортна система с цел постигане на безопасен , надежден и рентабилен достъп до МКС и на ниска околоземна орбита.

Игри

Спортна журналистка взима интервю от гимнастичка на Олимпиадата: - Коя е любимата ви поза в секса? - Обичам да съм на колене! - А какви противозачатъчни средства използвате? - Презервативи - удобни и надеждни са! След това пита тенисистка: - Коя е любимата ви поза в секса? - Харесва ми класическата поза! - А какви противозачатъчни средства използвате? - Таблетки! Последно пита баскетболистка: - Коя е любимата ви поза в секса? - Обичам да стоя права. - А ако не е тайна, къде намирате толкова високи сексуални партньори? - Ами слагам им табуретка и те се качват на нея! - И последен въпрос - какви противозачатъчни средства използвате? - Гледам партньора си в очите. Започнат ли да му се разширяват зениците, значи ще свършва. Тогава ритам табуретката. Усмихни се, България, Летните олимпийски игри в Лондон също свършиха. Равносметката за България са два медала - бронзов за Тервел Пулев и сребърен за Станка Златева. Тепърва много ще се говори и пише за...

Любо Ганев: Този тим ще играе успешно на още 2-3 олимпиади

- Г-н Ганев, за разлика от първия мач с Италия днес загубихме. Защо се получи така? - Този път мачът не ни се получи. Рискуваха и ни натиснаха със сервис. Извадихме няколко топки, но не можахме да ги отиграем. Дори и след тези добри изяви в защита трябваше да рискуваме повече. Не може да спечелиш бронзов медал, без да рискуваш, защото все пак е последен мач. Съжалявам, че не можахме да спечелим, защото момчетата заслужаваха медал. Имахме сили, но не стана така, както искахме. Не използвахме възможността, когато водехме с 3-4 точки в третия гейм да дръпнем с 5-6 и мачът на практика да приключи. Позволихме да ни вземат този трети гейм и в четвъртия вече беше трудно да продължаваме. Поздравления за Владо Николов, защото си направи достойно бенефиса в националния отбор. - Въпрос на опит ли беше разликата в този мач или на нещо друго? - Тези момчета наистина бяха много амбицирани. Те видяха, че израснаха като отбор. Повярваха в себе си и то заслужено, защото това, което...

Сърцето на Америка, наречено Чикаго

Ако Ню Йорк е лицето на Америка, то Чикаго е сърцето на Америка. Едно огромно сърце, което тупти в синхрон с ритъма на летните ветрове, люлеещи нежно тежките кехлибарени царевични ниви, разпрострели се свободно край фермите на необятните прерии, прегърнали могъщия град. Едно огромно сърце, ревящо и крещящо с гласа на грохота, идващ от моторите на камионите, кръстосващи денонощно безкрайните магистрали, на тази непозната и чудна за нас, имигрантите, страна.

На пазар за ямайци

Че тази олимпиада не е българска, се видя съвсем ясно, но и няма как да е, след като дори в най-българския спорт – борбата половината отбор е от „чужденци”. По тази схема действат и в баскетбола, където без натурализиран американец нямаме шанс за нищо и на клубно, и на национално ниво. Та за това искам да предложа разрешение поне в леката атлетика – Добри Карамаринов да си пише една дълга командировка в … Ямайка. Там десетки гладни и бедни жители сигурно чакат някой спасител да ги изкара от нищетата. Та при това положение защо да не си напазаруваме ямайци, а може и без пари да ги вземем. Така поне в леката атлетика ще имаме по-голям шанс за медал и то на ниска цена. Ще чакаме отличия и в късите, и в по-дългите дисциплини. Срещу техните усилия пък ще им обещаем жилище и храна, а и някоя топла дрешка за през зимата, за да на посинеят от студ. Другото ще оставим в техни ръце. И можем да сме сигурни, че те поне няма да плачат за пари, колкото и малко да им предложим, те ще са...

Неравната борба между ДС и ФРГ

Държавна сигурност (ДС) много харесвала западногерманската марка и правела всичко възможно да привлича повече твърда валута в България, твърди историкът Кирил Чуканов, който изследва връзките между НРБ и ФРГ в годините на Студената война. До началото на 70-те години броят на летуващите в България туристи от Западна Германия непрекъснато се увеличава и значително превишава броя на туристите от доста по-бедната ГДР. Вярно, че тези туристи носят безценната за режима конвертируема валута, но ФРГ тогава официално се смята за „реваншистка държава” и българските тайни служби съответно се тревожат. Те дебнат по черноморските плажове, из хотелите и ресторантите, а после пишат дълги анализи и отчети. Врагът под плажния чадър За да си осигурят сладките командировки край морето, хората на ДС хиперболизират и тенденциозно изкривяват фактите. Пишат например как западногерманските туристи в разговори с „местното население” възхвалявали стандарта на живот в родината си и правели...

Украински учени канят български за проучване на древнобългарски поселения в Украйна

Втора година продължават археологическите проучвания на археологическите разкопки на поселения на прабългари в българското село Криничное (Чушмелия) в Украйна. Това съобщава в интервю за Агенция „Фокус” Вячеслав Баранов, сътрудник на Института по археология на Националната академия на науките на Украйна, който участва в разкопките.

Персоналният компютър навърши 31 години

Трудно е да си представим съвременния живот без удобните и гъвкави устройства, наречени компютри. Въпреки това първият персонален компютър бе представен не чак толкова отдавна - преди 31 години, когато, както впрочем и днес, обикновеният човек не можеше да си позволи закупуването на компютър като ин...

повече българин отколкото би трябвало да понасяш

хората ме отвращават. толкова явна, неприкрита, безсрамна низост, подлост, лъжа, желание да те видят паднал. и улеснената комуникация на социалните мрежи прави това още по-явно. 

мисля, че предозирах с леща. от два дни само това ям, защото в гърция не можеш да намериш нищо свестно постно в ресторантите. моята леща е най-вкусна: всички зеленчуци, които слагам ги минавам през миксер докато станат почти на каша. много зеленчуци - 2 глави лук, 1 стрък праз, 2 червени чушки, 1 морков, 1 домат, много магданоз и зехтин. с това ядене и кисело мляко мога да се храня цял живот.

дългото живеене в българия те превръща в повече българин отколкото би трябвало да понасяш. и това няма нищо общо с лещата.

     

Как се пишат на български имената на държавите

Как е по-правилно да се напише и каже – Чечня или Чечения, Хърватия или Хърватска, а може би Хърватско? Защо германците наричат държавата си Deutshland, а ние й казваме Германия? Каква е разликата между Тесалоники и Солун? За логиката и принципите, които законодателят на българския език – Институтът за български език при БАН, следва при определянето на имената на държави, градове и местности - интервю с проф. Владко Мурдаров, в навечерието на излизането на новия правописен речник на БАН.

За Архимед, Ватикана и стереотипите

Тези дни се присетих за една история, свързана с двама мои съученици от началното училище и прогимназията. Те бяха леко стереотипни момчета: единият - пълничкият отличник на класа, а другият пък тогава го играеше не особено ученолюбив хулиган. Веднъж докато играехме в кварталния пясъчник на отдавна забравената игра „топчета”, първият заяви, че трябва да тръгва, защото е на плуване. Вторият му се изсмя, питайки го иронично дали не потъва предвид наднорменото си тегло. Тогава бе затапен с доста оригиналния отговор: „Ами, като си тъп и не учиш по физика е нормално да не знаеш закона на Архимед, според който едно тяло измества количество вода, равно на собственото му тегло”. Днес единият е компютърен инженер, а другият дипломиран стоматолог. Към тази история ме върна новина от изтеклата седмица, която съобщаваше, че според изследване, проведено сред ученици и учители, на Комисията за защита от дискриминация, в българското училище не се върши достатъчно за изграждане на уменията на...

БДЖ губи по 7 млн. лв. годишно от гратисчии и кражби на гориво

Владимир Владимиров е роден на 20.06.1967 г. в София. Притежава магистърски степени по „Бизнес администрация” от Виенския икономически университет и Moore School of Business към Университета на Южна Каролина, САЩ. Член е на Асоциацията на сертифицираните експерт счетоводители (АССА) в Лондон и има придобита степен „Сертифициран счетоводител”. Завършил е специалностите „Международни икономически отношения” и „Финансов мениджмънт” в УНСС – София. От 2003 г. до настоящия момент заема длъжностите финансов и изпълнителен директор в няколко български компании. От октомври 2009 г. Владимир Владимиров е председател на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД. Основните му отговорности са свързани с провеждането на реформите в компанията. - Г-н Владимиров, какви реформи предстоят в дружеството и какви са оздравителните мерки, които се предприемат? - Ние предприемаме оздравителни мерки вече от три години. Това, което ще случи е, че до края на месец август...

Google подема агресивна кампания срещу пиратството

Google редовно са били обвинявани, че ограничават достъпа до пиратско съдържание в интернет при търсене в Google Search. От следващата седмица, интернет гигантът ще предприеме по-агресивен подход към сайтовете, даващи неоторизиран достъп до интелектуална собственост, като поставя по-на...

Интервю с Джеф Щайн - Част II: Американска разузнавателна агенция е потвърдила за престъпното минало на Борисов

img_stein1202

Интервю с Джеф Щайн - Част I 

Бивол: Вие сте един от водещите специалисти сред журналистите в САЩ по темите за сигурността и службите. Според Вас кое от двете твърдения на американския посланик в София е по-достоверно? Първото твърдение беше произнесено преди да бъде публикувана въпросната грама: докладите от посолството в София, които ще прочетете в Wikileaks, са балансирани и професионални и съдържат нужна информация за Държавния департамент... и след това дойде второто, веднага след като грамата излезе в медиите: докладите изтекли в Wikileaks съдържат частична и непълна информация.

И така, кое от двете е истина?

ДЩ: Мисля, че и двете са верни. Вярно е, че докладите от посолството в София, които ще прочетете в Wikileaks, са балансирани и професионални и съдържат нужна информация за Държавния департамент – да, това е вярно. Но също така е вярно, както споменах, че това са моментни снимки, които съдържат частична и непълна информация, защото има и други източници, например Пентагона. В България има военни аташета, хора на ЦРУ. Те също пращат доклади и тези доклади не могат да се намерят в Wikileaks, така, че да, вярно е. Бих добавил, че изявленията на посланика са опит да се измъкне от неудобното положение в което се е озовало посолството. Да смекчи удара, защото ние трябва да поддържаме сърдечни отношения с България заради заплахата от тероризъм, заради трафика на наркотици и други подобни, така че това, според мен, е било политическо изявление на посланика.

Бивол: Да, но има и професионални отношения с ЦРУ, което оказва силна подкрепа на Борисов, неотдавна шефът на ЦРУ беше в София цели три дни „за да си почине и да си отспи". Според Вас възможно ли е САЩ да прилага спрямо България политика от типа: „Знаем, че е кучи син, но е наш кучи син"?

ДЩ: Ами, САЩ имат много такива отношения по света, особено в Централна Азия, и понеже знаем какво мислят американските официални лица за Борисов, тогава може да се каже, че той е наш кучи син. Но това не е положение при което всичко е само черно или само бяло. Говорил съм с бивши високопоставени хора от разузнаването, един от тях в частност имаше много опит с корумпирани режими и корумпирани хора от властта или с хора от властта с които не искаме така да се каже да „делим едно легло"... И така, има две нива в тези отношения. Едното е формалното отношение, което трябва да поддържаме, защото личност като Борисов например има някакъв пост, и затова трябва да се справим с него по някакъв начин, да поддържаме официални отношения. Не говоря точно и само за случая Борисов, защото не съм запознат с отношенията между САЩ и Борисов, работните отношения, говоря по принцип. Има различни нива на отношения с такива официални лица. Може да имаме формални отношения, но не им казваме всичко. И в живота всички имаме такива отношения. Имаме приятели, имаме познати с които сме в приятелски отношения, но не им казваме всичко.

Просто работим като ги заобикаляме... Политиката на действие на ЦРУ също включва разработка независими източници, независими от хора като Борисов. Това е в интерес на ЦРУ. Какво прави ЦРУ? Те са агенция за шпионаж, нали така? И те, като шпионската агенция на България например, имат интерес да разработват източници във военните и разузнавателни служби на съседни страни, Гърция, Турция, Румъния... По същия начин ЦРУ имат интерес да разработват източници за България.

Както се казва не залагаме всичко на едно място (не слагаме всичките си яйца в една кошница)... Освен това Борисов утре може да го няма и затова ние искаме да имаме и други отношения. Да повторя, възможно е да имат формални, приятелски отношения. Директорът на ЦРУ, генерал Петреъс е много талантлив военен шеф и дипломат, и има огромен опит в отношенията с „лошите". Така че той може да поддържа формално приятелски отношения с Борисов, а веднага след като излезе от стаята да каже: „този кучи син, той е ужасен човек".

Бивол: Да, но той прекара 3 дни в София, което не е много обичайно за директор на ЦРУ. Попитахме официални лица от САЩ дали това е било частно посещение в София, защото е ОК да се ходи по църкви, манастири, да се закусва и обядва, но не през цялото време, цели 3 дни? Това обаче е страничен въпрос...

Като говорим за ЦРУ, чували ли сте за абревиатурата SIMO? Как се разшифрова това име? Германският вестник Тагесцайтунг я разшифрова като синоним на ЦРУ.

ДЩ: Бих искал да почакам и да видя повече потвърждение за това твърдение на германския журналист. Може и да е ЦРУ. Има една много добра компания за разузнаване на пазарите наречена SIMO, но това може и да прикритие за ЦРУ. Освен това SIMO е и военна абревиатура, означава Военен офис за специализирани дела (Special Items Military Office).

Бивол: Да, това е едно от предположенията. Търсихме обществена информация за SIMO и единственото нещо, което намерихме е, че е военен офис, който не е особено свързан с разузнавателна дейност и със страни като България. Защо точно те да шпионират нелегалния трафик на амфетамини на Борисов?

ДЩ: ЦРУ има роля в разузнаването на трафика на наркотици. Има цял департамент за борба с този трафик, затова и разузнаването на наркотиците е добро място за намиране на друга информация. Хората, които се занимават с бизнеса с наркотици често знаят, защото им се налага да знаят, какво се случва, кой е корумпиран, кой политик с какво се занимава. Търговците на наркотици могат да бъдат много добър източник за разузнаването на САЩ, ако могат да бъдат разменени, а те искат да могат да бъдат разменени, защото са убедени, че това им дава някаква защита.

ЦРУ, както и Агенцията за борба с наркотиците, която е част от разузнаването, имат представители в София, в посолството. Те се интересуват от наркотици и биха събирали информация за наркотиците преминаващи през София и България.

Сега работя над други неща и не съм имал време да разследвам абревиатурата SIMO. Сигурен съм, че ако мога да отделя 24 часа, ще мога да ви дам отговор какво е SIMO.

Бивол: Ако някога имате време, наистина ще е добре да може да се потвърди информацията на Тагесцайтунг.

ДЩ: Би било добре да имаме такава информация, но в крайна сметка няма значение. Това просто означава, че информацията от разузнавателните служби до които посолството има достъп потвърждава това, което казва Държавния департамент. Знаем, че ЦРУ, ФБР, ДЕА, специалните военни служби и т.н., всички те са представени в посолството. В крайна сметка, какво повече има нужда да знаете? Информацията просто идва от другите разузнавателни клонове на посолството.

Бивол: Да, но защо това е важно? Защото защитната линия на Борисов е, че тази информация е, както той се изрази: «жълта преса»

ДЩ: Не, може да сте сигурен за едно нещо – че когато посолството, когато човекът, който е написал грамата, се позовава на СИМО, той се позовава на разузнавателните средства на посолството, а произвелият тази информация, това може да бъде ЦРУ, може да бъдат всички средства, комбинирани в едно. Може да е ЦРУ, но това значи, че събиращите разузнавателна информация ръце на посолството са осигурили независимо потвърждаване на информацията извън Държавния департамент. Нека да дам малко информация, вътрешна информация, как стават нещата. ЦРУ е топ-разузнаването, ЦРУ е шефската агенция в страната. То е главният офицер на разузнаването и формално погледнато, той или тя вижда всичко, всичко минава през шефа на ЦРУ в страната. ЦРУ е топ-координаторът на всички разузнавателни операции в страната. Сега бих казал, че как тези отношения работят зависи от личностите на участниците. Ако топ-военният не се разбира с шефа на ЦРУ, нали, те може да не си споделят всичко. Така че, както всичко друго в живота и това зависи от личностните връзки, но официално говорейки, шефът на ЦРУ е топ-офицерът от разузнаването, който координира или вижда всичко друго, така че посланикът би се отнесъл към СИМО, независимо дали знаем, че това е ЦРУ, дали това е акроним или не, нали, не мога да кажа без подготовка, но във всеки случай това означава разузнаването, достъпно на посланика извън Държавния департамент. Това означава щатски разузнавателни агенции.

Бивол: Попитахме Джон Гетс, който е автор на статията в Тагесцайтунг. Той е бивш разследващ журналист от Шпигел. Той не го е написал в статията, но каза, че СИМО означава „Организация за специални разузнавателни средства" (Special Investigation Methods Organisation) което е криптоним на ЦРУ според неговия източник.

ДЩ: Бих преположил, че е получил тази информация от източници в немското разузнаване.

Бивол: Той каза, че е работил с източник от ЦРУ, не с германското разузнаване.

ДЩ: Вероятно е прав. Аз просто не мога независимо да потвърдя. Но нали знаете, ЦРУ има два метода на работа в която и да е държава, включително държави-съюзници. Единият е да си сътрудничи с местните, да работи заедно с местните охранителни служби и другият е да ги шпионира. Така че, в зависимост от отношенията, нали, имам предвид, че за Щатите всяко шпиониране, което биха направили, или МИ5 или МИ6 биха направили, е твърде... знаете какво правят шпионите. Не можеш да ги спреш, това е, което природата им ги кара да правят. Те развиват източници и връзки.

Следва...

[копие] Интервю с Джеф Щайн - Част I: Страхуващите се от Борисов излъгаха, за да го подкрепят

img_stein1202

English version here

Бивол: Благодарим ви г-н Щайн за това интервю за Бивол. Основната тема разбира се е статията, която написахте за Конгрешънъл Куортърли през 2007г. за българския политик Бойко Борисов. Тази статия беше приета много зле в България, от българските медии и политици, които казаха, че не е приятелска, че това са просто спекулации за миналото на Борисов, и т.н.

И така, кое събуди и провокира интереса ви към Бойко Борисов, който беше новоизгряваща звезда на българския политически небосклон?

ДЩ: Много просто. Предоставиха ми този огромен разследващ доклад за Борисов. Преди това не съм се интересувал от него. Не знаех кой е и знаех много малко за България. Разбира се знаех за България, защото съм специалист по международни отношения и външната и военната политика на САЩ, но извън това, в този момент, не съм имал специален интерес към България и в частност към Борисов. Не знаех кой е преди да ми предоставят тази информация.

Бивол: Разбирам. Значи това беше основният ви източник на информация, този доклад, дебел 3 инча, който е писан за швейцарска банка, за швейцарска финансова институция? Използвахте ли други източници на информация?

ДЩ: Ами да, някои съм ги цитирал в статията. Говорих с бившия заместник директор на ЦРУ, Джон Маклафлин, и други, включително едно високопоставено българско официално лице, и попълних знанията си за България с тези интервюта. И те потвърдиха в общи линии информацията от разследващия доклад.

Бивол: След тази публикация в "Конгрешънъл Куортърли" Борисов заяви, че това е платен компромат от страна на БСП /бившите комунисти/ срещу които той претендираше, че се бори. Какво бихте отговорил на това?

ДЩ: Глупости! Това са пълни глупости! Както някой коментира в българска медия, идеята, че някаква българска политическа партия или политик ще стигнат се протегнат чак през Атлантическия океан и ще платят на американски журналист, който преди всичко дори няма каквато и да е връзка с България… това е пълен абсурд. Но официалният отговор, моят официален отговор е: НЕ! Никой не ми е платил да напиша тази статия и никой никога не ми е плащал да напиша каквато и да е статия!

Бивол: Нека да поговорим за грамите. Запознахте ли се с докладите на мисията на САЩ в София, изтекли в Wikileaks, в които става дума конкретно за Борисов? Ако сте ги чели какво мислите за информацията в тях?

ДЩ: Не съм чел оригиналните доклади. Чел съм само извадки от тях в медиите. Не съм ги проучвал специално. Предполагам, че статиите в медиите са верни, че те са цитирали докладите коректно.

Докладите за важни, защото хвърлят светлина върху определена ситуация. Посланикът ги поставя като задача, но те се изготвят от негови подчинени, които са експерти по местни въпроси. Най-вероятно това са политически офицери, специалисти по икономика и т.н. Тези доклади се изготвят много внимателно. Мога да кажа, че са много добра моментна снимка на това как се гледа на определена ситуация във времето когато са писани.

Бивол: Точно такъв е случаят с една грама, създадена през май 2006г., която е одобрена от посланика, но е писана от политически офицер, и преди това одобрена от DCM, предполагам, че това е военен офицер, политически офицер и RSO, което може би означава офицер по сигурността. Това е точно случаят, както го обяснихте. В тази грама можем да прочетем следното за Борисов:

"Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на амфетамини. Информацията от СИМО (SIMO) е в потвърждение на тези обвинения."

И т.н. Тонът на грамата е много твърд. Мислите ли, че тази грама от 2006г. може да е свързана с разследващия доклад, който сте използвали? Казахте, че е писан 15 месеца преди да ви го предоставят, вие написахте статията през 2007г. което означава, че докладът е от 2006г. Може ли да е използван един и същи източник на информация за предполагаемото криминално минало на Борисов?

ДЩ: Посолството може и да се е сдобило с този доклад и да го е използвало, но нямам никакви основания да съм сигурен в това. Нямам факти. Мисля, че е по-скоро съвпадение, че са писани по едно и също време. Много неща се случваха тогава в българо-американските отношения заради преследването на Ал Кайда, и неспиращия интерес към контрабандата на наркотици. Освен това България беше разследвана от ЕС заради членството в ЕС и НАТО. Заради всичко това страната беше стриктно наблюдавана от много американски и международни организации и всички стигаха до едно и също заключение. Мога да добавя, че не съм специалист по България, но всеки с когото говорих, бивши военни и разузнавачи, именни и безименни, всички ми казаха: това за Борисов е общоизвестно, не е тайна. Затова не е и изненадващо, че много политици и медии, които са приятелски настроени към Борисов, или се страхуват от него, излъгаха за да го подкрепят. Това е част от проблема в България.

{audio}stein-short-1.mp3{/audio}

Бивол: Да, медиите се страхуват да пишат срещу него. Това го пишеше и в грамата, че журналисти са се оплаквали, че ги е заплашвал.

ДЩ: Ще ви кажа, че един журналист, който в моите очи беше с доста добра репутация, други хора, които познаваха тази личност се изказаха много ласкаво и с уважение, ми поиска копия от доклада, който ми беше предоставен и аз ги изпратих. Но те никога не бяха използвани.

Бивол: Копие от този доклад, който е дебел 3 инча?

ДЩ: Спомням си как пращах по факса късно през нощта. Беше много трудно да получа добра факс връзка, но изпратих някъде към 35 до 50 страници от доклада.

Бивол: На български журналист?

ДЩ: Да, на български журналист, но нейният (курсивът е на редактора) вестник така и не ги използва, цитира или публикува.

Бивол: Спомняте ли си името на този вестник?

ДЩ: Няма да кажа нищо повече по този въпрос.

Следва...

От чушкопека до мърсохода и вентилатора за супа

По липса на по-големи български успехи на световното спортно изложение ( да не кажа направо „излагане“) в Лондон, водещата българска сензация в любимата на властта рубрика „добрата новина“ е появата на българска машина за обмен на валута. Добрата новина е изстреляна днес в орбитата на българските медии, гладни за хубави събития посред жегите, дъждовете, пожарите, катастрофите и наводненията от сълзи след топенето на ледниковите цени, току що замразени за три месеца.

За разлика от чушкопека, класиран от (понякога) трезвите зрители на БНТ като най-значимото българско откритие за всички времена, умната машина не просто си знае работата- тя направо заплашва да направи от фалшификаторите безработни. Ще помага обаче на онези на държавна работа, които се чудят как да вържат валутните гащи на страната, за да не лъсне съвсем заникът на този все по-червенеещ мандат.

Исторически факт е вече, че чушкопекът ще „духа супата“ по знаменития изискан израз на един български спортист. Изостава в класацията като …е, да не казвам, че ще ми бъде вменено някакво нихилистично злорадство.

 

Какво да се прави, никой рекорд не е вечен. При социализма се оцеляваше с чушкопеци,а днес- чрез смяна на валута, спечелена от българската работна ръка в чужбина.

Нали искахте свобода? На ви сега свободно минаване на границата без да бъдете обгрижени човеколюбиво от телени заграждения, мини, картечници и граничарски кучета! Духайте супата, която ви надробиха с помощта на освободителната демократизираща роля на съветската перестройка без дори да я сърбате!

Умната машина, за която иде реч по-горе, била проектирана да взима валута и да изплюва левове, но не и да дава валута срещу туземните ни парични знаци ( досущ като в НРБ, когато прибираха валутните заплати на работещите в чужбина срещу бонове за пазаруване в Кореком). Така ще гарантира приход на валута в страната като ще се бори с нейното изтичане в чужбина. Готиното е също, че механизираният чейнджаджия щял да спазва закона и да не „арестува“ фалшивите банкноти, а само да ги отказва, връщайки ги на притежателя. Законно, любезно и гарантирано срещу агресията на фалшификаторите, които като нищо биха гръмнали нахалния робот заради посегателството срещу техния труд!

„Не ми щеш фалшивите пари? Духай супата! Ще трябва да метна тогава някой зад гишето в обменното бюро“, си казва злодеят и така се създават предпоставки служителите на Цветан Цветанов да го разкрият и заловят по сигнал на паник бушона, в какъвто ще бъде превърнат човешкият фактор зад бронираното стъкло. Това няма как да убегне на наблюдателите от Брюксел и току виж се смилили над нас да ни пуснат в пустия Шенген ( след изборите, все пак).

Е, има и вероятност приносителят на фалшивите банкноти да е невинен и дори да е жертва на измама, но това едва ли ще спре устрема на приложителите на закона. У нас нарушителят си е нарушител и трябва да докаже невинността си, освен ако няма дебели връзки с някои дебели вратове, настанили се в бизнеса с правораздаването и в политиката. Да мамиш с фалшиви предизборни обещания тук е направо задължително, но с банкноти е наказуемо все още- поне докато не бъде узаконено с някой от онези аргументи, с които ни уверяват, че критичните европейски доклади са хвалебствени или че пушачите ни правят услуга, пречиствайки с дробовете си тютюневия дим ( по Вежди Рашидов пред БНТ).

Събитието с валутната рационализация в полза на българската нация донякъде компенсира разочарованието на сънародниците, които -за разлика от премиера Борисов, доволен от българското представяне на олимпиадата- се надяваха голямото спортно изложение в Лондон малко да им повдигне самочувствието, смачкано от чука на европейските класации по качество на живот и покосено от сърпа на растящите цени, подценен от хладилните усилия на управляващите да ги съхранят в картелния фризер.

Между другото, стига да не прозвучи много лакейско, подмазваческо- направо антисъветско, но да ви напомня, че американците примарсиха на Червената планета една машина, която праща снимки на Земята. Цветни.

Резултатът от това бягство от земната действителност е, че то може да потвърди червените слуховете за загниването на Новия свят. Явно търсят панически още по-нов от него. Такъв е неумолимият ход на историята, нали така. Да си ходят на Марс с марсоходите си, които за прикриване на трагичния подтекст на тази космическа заблуждаваща маневра маскират отстъплението си с названия като „Кюриосити“ ( ще рече „любопитство“). Все едно, че най-случайно се разхождат галактически, докато фактически си признават поражението в съревнованието със строя на чушкопека и в битката в името на благото на човека ( а има ли зимъска по-голямо благо от тлъста печена капия на трапезата- камъните на Марс ядат ли се, алоуу?!).

Българският гений обаче не спи. Сигурен съм, че ще отговори на предизвикателството с изобретяване на мърсоход. Или поне на все по-актуалния за нашата действителност вентилатор за супа.

малка неделна притча


ето една малка неделна притча:)
тази нощ сънувах мадона, която бях успяла да убедя да участва в клип на моя приятелка. приятелката ми се оказа, че не е готова със сценария, а мадона цял ден се мота с мен и беше супер пич. 
събуждам се тази сутрин и намирам две писма в мейла ми - едното хейтърско от объркана интелектуалка, другото изненадващо и мило - от азис:) винаги съм писала за него с добро чув
ство, имам слабост към него без да го познавам.
ясно е, че доста жени не ме обичат поради сбор от причини, които не ми се изброяват, но пък една странна, шарена, луда и конфликтна птица от бг обществото има добри думи за мен в неделя сутрин. 
това е положението, приятели и врагове. животът е кратък и винаги ще предпочета цветното, живото и свободното, дори и да е с различен вкус от моя. затова тази неделя избирам денят ми да мине под знака на добрите думи на азис пред отровата на жената с "вкус и интелект". 
приятна неделя;)

Google улесниха работата с няколко акаунта

Днес от Google пуснаха функцията, за която споменават от няколко дни. Сега потребителите с няколко Google акаунта ще могат да влизат във всичките тях наведнъж, без да има нужда да сменят браузъри. Звучи изненадващо, но все пак в последно време Google водят политика на обединяван...

В платформата Steam вече ще се продава и неигрови софтуер

Гейм студиото Valve взе решение да продава чрез своята популярна платформа за онлайн разпространение на съдържание Steam и програми, които не са свързани с видеоигри. Тяхната продажба ще стартира от 5 септември. За сега от Valve не са уточнили, какви точно софтуерни програми ще се продават, но по...

Amason Payments прекрати поддръжката на Unglue.it

Amazon обяви, че повече няма да поддържа разплащания със своята онлайн платежна система от и към сайта за споделено финансиране (crowdfunding) на електронни книги Unglue.it. Amazon Payments, която поддържа транзакции и към най-големия подобен сайт Kickstarter, информира Unglue.it, че компанията е...

Биолози опитват да създадат живот, който би оцелял на Марс

Успешното кацане на марсохода Curiosity Rover на Марс, който ще търси следи от живот там, привлече вниманието на още един любопитен научен проект, който има за цел създаване на бактерия, способна да оцелее на Червената планета. Екип от учени от университетите Станфорд и Браун вече работят активно...

Онлайн организации предлагат Декларация за Интернет свобода

Коалиция от водещи онлайн организации прикани милиони интернет потребители да подпишат създадената от нея декларация, която защитава свободата в Интернет от опитите за налагане на цензура със законопроекти като SOPA и PIPA в САЩ, както и международни споразумения като ACTA. Документът се нари...

Daimler пуска 120 "говорещи си" коли тази година

Германският производител на автомобили Daimler пуска най-голямата серия от тестови коли, свързани с мрежата до края на годината. Става въпрос за 120 коли, които ще тръгнат по пътищата на региона Рейн - Майн. Компанията, която произвежда марките Mercedes-Benz, Maybach и Smart, развива комуника...

Часовник с бомбен механизъм

Владимир Шопов

Вместо да използва трагедията в Бургас, за да научи своя първи истински урок по тероризъм, България опакова куфарите и замина на почивка. Дори умореното клише за подобни случаи в стил „нищо вече не е същото“ не събра достатъчно кандидати. Премиерът замълча и не си направи труда да почете българската жертва, с което намигна на разпасаните по жегите българи, че особена причина за притеснения няма. Ударът е при нас, но не е за нас. Лятото ще свърши, зимата е далеч. В тази тишина той има много съмишленици сред милионите, които свикнаха със забити кирки в коли, взривени автомобили или поръчкови убийства насред градовете ни. Нашата неспособност да си учим и мислим обаче остава единствено за наша сметка. Положението на България е променено, но очевидно това няма да бъде правителството, което ще има разсъдъка, волята и способността да я подготви по-добре за него.

Надали са много изненаданите, че избрахме стратегията на щрауса. Ние никога не си направихме труда да разберем по-дълбоките последствия от геополитическия ни избор. Присъединявахме се към „коалиции на желаещите“ сякаш всичко беше компютърна игра, после се впускахме да демократизираме без да вярваме в начинанието. За повечето терорът е опасна игра, която си има граници и те са далеч от нас. Новите опасности за сигурността са по-скоро теория, отколкото непосредствена заплаха, пък и винаги е много по-вероятно да го отнесат големите играчи. Предимството на малкия е, че не привлича много внимание независимо около кои квартални бабаити се е завъртял. Ако пък нещо се „запече работата“ винаги имаме на разположение добре познатата ни стратегия на снишаването, развита от интелектуалния идол на днешния премиер.

След Бургас на вътрешния фронт няма нищо ново. Както за всяко друго нещо: който не е пожелал, той не е успял. За пореден път ни го показаха малкото останали журналисти, които решиха с предизвестен резултат да тестват „строгите мерки за сигурност“. Член 5 по правоохрана няма и не можем да искаме някой отвън да прави буфери на собствения ни хаос. Вътрешният министър от години философски обяснява, че реформата в неговия сектор е приключила, а ключови институции с преки отговорности при подобни ситуации (например, съвета за сигурност към премиера или кризисния щаб при Министерски съвет) просто ги няма. Главният секретар на вътрешното министерство пък ни обясни, че и в Америка се стреля и гърми и сложи точка на въпроса. Президенството изпадна в мисловна главоблъсканица след като едновременно успя да заяви, че от една страна пробив в системата няма, но пък от друга имаме „тежък проблем“ със сигурността.  

Външната ни политика не може да бъде еднозначно винена за случилото се на българското Черноморие, но някои промени в нея със сигурност ни поставят на фокус. В рамките на това правителство постепенно преминахме от политика на приоритети към политика на поръчки. С ненужна лекота превърнахме дипломацията ни в пощенска кутия за различни задачки по отношение на Иран и Сирия или на Беларус. Стари приоритети като балканския и черноморския регион изведнъж станаха тесни и скучни за сегашното ръководство на външното ни министерство и бяха почти свалени от дневен ред. Европейската ни политика се води с такава досада, че изпълнителите приличат повече на затворници, доизтърпяващи своите присъди, отколкото на политици, чиято основна задача е да защитават националните ни интереси, там където те са най-големи. Поръчковата дипломация би имала поне частичен смисъл, ако създаваше политически капитал, който може да бъде използван на терените, където България има наистина реални интереси. Това очевидно не се случва.

Сегашната ни фиксация върху „Арабската пролет“ не почива на точна преценка за дългосрочните ни интереси, не съдържа икономически и инвестиционен компонент и отива отвъд нашите дипломатически, организационни и материални ресурси, които се изискват, за да поддържаме влияние. Страната ни и в този регион се „продава“ чрез жанра „не правете преход като нас“, но и там загубихме твърде бързо инициативата по посока на държави като Полша. Вместо да идеализира и без това дълбоко нееднозначната картина в северна Африка и близкия Изток, България трябва да осъзнае последствията от загубата на буфера, който предходните авторитарни режими създаваха за най-външната част на нашия континент. Именно тази загуба прави цената на всякакви български импровизации твърде голяма.

Довчерашните чисто теоретични заплахи за сигурността са вече на прага ни, а голямата нова геополитическа битка е на по-малко от два часа полет от София. До вчера провалите на дипломацията и управлението пълнеха шарените рубрики на вестниците, но вече могат да нанасят непосредствени вреди. Шутовското отношение на българския премиер към международните отношения престана да бъде без последствия и отдавна никой не се смее. Реалността „Мисия Лондон“ вече не е комедия, а заплаха за сигурността на всеки един от нас. Българският управленски часовник е спрял, дано в него не цъка бомбен механизъм.

Apple продава патенти на Samsung

Apple продава патенти на Samsung

Най-силната компания в света при смартфоните и таблетите, Apple, е решила напълно да се разкрие, като типично в неин стил пусна слух за това как предлага свои патенти на Samsung. От компанията отричат тези факти, но няма как да бъдат скрити документите, които са разкрили тази информация. От Apple са предложили на южнокорейската компания свои патенти, като за това ще получат твърда сума за продадени единици.

Ако Samsung реши да се възползва от някоя от патентованите и силни технологии на Apple, то компанията ще трябва да се бръкне с $30 на смартфон и съответно $40 на таблет. Както стана ясно, само преди няколко дни Apple завзе цели 70% от пазара на таблети в Китай, което е доста притеснително за Samsung. Въпреки делата, които се водят между двете компании, подобна сделка няма да е изненада за никого.

Презентацията, която разкрива тази новина, определено съдържа доста интересни данни, които си заслужава да бъдат прочетени и анализирани. Оставяме на вашето внимание, за да се зaпознаете с нея.

Снимка: Apple

Подобни статии:

  1. Samsung спечели – Galaxy Tab 10.1 ще се продава в Австралия от понеделник
  2. Apple срещу Samsung: Войната на патентите /Инфографика/

Google сваля в SERPs сайтове, нарушаващи Copyright

Google сваля в SEPRs сайтове, нарушаващи Copyright

Най-голямата и популярна търсачка в световен мащаб, Google, предупреждава, че ще следи още по-стриктно за нарушаване на авторски права, що се отнася до музика, филми и други авторски материали. Това бе оповестено официално от Techland, като в новината също така се съобщава, че компанията ще си партнира още по-активно с американската асоциация „Motion Picture Association of America“.

Google имат намерение да започнат по-силно да следят за сайтове, нарушаващи Copyright правата на изпълнители и създатели на аторско съдържание. По този начин компанията ще стане солидарна с така нареченото „пиратство“ или както други го наричат, свободен интернет. Разбира се, алгоритъмът на търсачката няма да може да се справи с това, а за целта ще бъдат обхождани все повече сайтове от админи на Google именно с цел установяване нарушители в тази насока.

Идеята на Google и асоциациите, борещи се за Copyright права на изпълнители и създатели е да бъдат сваляни в резултатите на търсачката сайтове, които са докладвани многократно за нарушаване на авторски права. По този начин потребителите няма да стигат до тях през Google, а те ще губят трафик и пари от реклама съответно. Дали обаче тази мярка няма да помогне на останалите търсачки като Bing, Yahoo и Yandex, предстои да видим.

Снимка: CC

Подобни статии:

  1. Google наказва сайтове с реклама
  2. Забраняват тотално конвертирането на видео от YouTube

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване