08/23/12 10:32
(http://peterpanayotov.blogspot.com)

Пари на вятъра 3 в 1


Рекордни 10 милиона изхарчи държавата за реклама на туризма ни само за първите 5 месеца на годината. Докато Немските телевизии излъчват репортажи за евтината водка в Слънчев Бряг, ние въртим клипчета от типа 3 в 1 с Античния театър в Пловдив, сноубордист и плажуваща девойка, само че вместо Nescafe, брандът е "Bulgaria - почувствай магията".  Може да предположим, че неколцина възрастни германци въодушевени от рекламата се стягат за посещение на опера на открито в Пловдив, но със сигурност може да заключим, че един автентичен репортаж от Слънчев бряг може да напълни няколко самолета с жадни за забавления немски студенти. Крайно време е да приберем униформите на Балкантурист в гардероба и да погледнем адекватно на днешната действителност в туризма. 

Пари за реклама има, но рекламната концепция е останала някъде в 90-те, тогава когато страната ни отвън беше заобиколена от военни конфликти, а от вътре бушуваше тежка криминална дейност. Тогава такъв рекламен подход беше адекватен - да покажем на Европа, че България не е провинция на Югославия, че имаме море и планини и че е едно безопасно място за отдих. Днес Европейските държави рекламират дестинациите си, а не имената си. Време е да започнем да рекламираме конкретни курорти, селища и региони. Мисленето на стожерите на Българският туризъм продължава да бъде закотвено в 90-те и по отношение на възприятието за туриста. Докато преди години фокусът беше върху чуждият турист, защото носеше долари и марки, Българинът избяга в Турция, Гърция и Австрия. Борим се за 3-4 милиона чужденци, а забравяме че броят на потенциалните Български туристи е 7 милиона. 

Българският регионален туризъм е оставен на произвола на съдбата, въпреки че 8 от горе-упоменатите изхарчени 10 милиона са по оперативна програма "Регионално Развитие". Време е държавата да преструктурира бюджета си за национален маркетинг и реклама и да даде полагащите се средства на малките общини да рекламират себе си и то там откъдето ще дойдат туристите им. Да рекламираш Родопски села-паметници на културата по изложенията в Лондон сигурно е романтично и изискано, но нека не забравяме, че не Лондон, а София, Пловдив и Солун стоят на по два три часа път с кола от тях. 

За да постигнем реален успех в туризма, държавата трябва да промени сериозно подхода си за да не харчим едни пари за едни реклами. 

Рекламен клип 2011/2012
Публикувана на 08/23/12 10:32 http://www.panayotov-blog.com/2012/08/3-1.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване