09/18/12 21:10
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Тарт от бутер тесто с патладжани и орехи

Застъпих на есенен режим, въпреки че преходът от лятото ми е труден. Всячески. То и времето помага за това. Да ми е трудно. Ей го на! Мрачно и валежно. Напомня ми малко за изминалия май. Но само малко, защото след май следваше лятото. А сега след септември следват бобени манджи. Всякакви. И пак трябва да изваждам дебелите дрехи и да си мажа напуканите ръце обилно с крем, и да се правя, че затварям някакви буркани за зимата. Това последното все едно не съм го казала. Нищо не затварям. Само малко сушени домати, които ще ми стигнат тъкмо до началото на декември. Това по план, иначе не се знае какво ще стане (колко бързо ще ги изядем). Обичам сезонната лятната храна. Тая надежди за късно лято. И докато е още време се възползвам от това.

В този преход съм малко тъжна, по скоро носталгично настроена, но виждам лека ирония в това да се чувствам така, когато именно сега е сезонът на всичко. На всичко, което прави храната вкусна, на всичко което събира последните слънчеви лъчи, на всичко, което прави мен щастлива и превръща кухнята ми в поле за експерменти.

Вдъхновена от една книжка с рецепти от Прованс, по-точно от снимките в нея реших да се възползвам от наличните зеленчуци на пазара и да приготвя солен тарт по технологията за Татен. За целта използвах повечко лук, червени чушки, патладжани и сушени домати, подправени добре с чесън и мащерка. Тестото е бутер, разбира се приготвено у дома. Орехите се съчетават прекрасно с цялата комбинация и може би прекалих малко с тях (според опитали), но на мен поне ми харесва така.

Тарт от бутер тесто с патладжани и орехи

По идея от книгата Provence – Carnets de recettes de nos terroirs

Посочените дози са за 1 тарт с диаметър 26 см.

Продукти:

  • 1/2 доза бутер тесто (около 260 – 280 г)
  • 2 глави лук, нарязан на полумесеци
  • 3 големи скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1 червена чушка, нарязана на жулиени
  • 6-8 половинки сушени домати
  • 2 малки патладжана (около 500 г), нарязани на филии по 0.5 см
  • 100 г орехи, едро нарязани
  • 4-5 супени лъжици зехтин
  • 2-3 стръка прясна мащерка, нарязана на ситно
  • сол и прясно смлян шарен пипер на вкус

Две супени лъжици от зехтина се загряват в широк тиган на умерен огън. В него се добавят лукът, чесънът и чушките. Посоляват се с малко сол. Готвят се на слаб към умерен огън за около 10-15 минути или докато лукът омекне и започне да се карамелизира. Разбъркват се често.

Отстраняват се от огъня и към тях се добавят сушените домати (половинките може да се нарежат на по-дребно), мащерката, сол и прясно смлян шарен пипер на вкус. Разбъркват се и се оставят настрана.

Патладжаните се посоляват обилно със сол и се оставят за 15-20 минути. Изплакват се добре със студена вода и се подсушават с кухненска хартия. Филиите патладжан се подреждат на един ред в широка тава намазана със зехтин. Поръсват се с още малко зехтин и се запичат за 10 минути на най-горното ниво на фурната, предварително нагрята на 180°C, с включен вентилатор. Патладжаните трябва да се запекат леко. Внимава се да не прегорят и да не се изсушат прекалено.

Тава или форма за пай с диаметър 26 см се намазва със зехтин. На дъното се разпределят орехите. Върху тях се нареждат патладжаните, като се застъпват. Върху патладжаните се разпределя сместа с лука.

Бутер тестото се разточва на дебелина 3-4 мм, като по време на разточването му се придава кръгла форма с приблизителен диаметър 26 см. (Правя това за да избегна изрязване и остатъци от бутер тестото. Ако се използва готово бутер тесто, то трябва да се размрази в хладилник от предния ден. Размразеното, но хладно тесто се изтънява леко и от него се изрязва кръг с диаметър 26 см.)

Тестото се поставя в тавата върху зеленчуците, като краищата му се подпъхват навътре. Запича се в предварително нагрята фурна на 180°C с вентилатор за 30-35 минути или докато стане златисто на повърхността.

След като се изпече тарта се обръща в сервизна чиния. Сервизната чиния се поставя с лице върху тавата и заедно с тавата се обръщат наобратно. Тартът пада в чинията и е готов за сервиране. Прекрасен е със зелени салати и особено рукола.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Тарт от бутер тесто с патладжани и орехи е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 09/18/12 21:10 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/oGBCgWcxc8A/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване