12/04/12 07:03
(http://www.azcheta.com/)

Ден първи на ХХХI Софийски международен панаир на книгата

Дойде и този ден! Точно 6 месеца след края на Пролетния базар и почти година след миналогодишния Панаир на книгата е време отново да запалим книжните страсти на XXXI Софийски международен панаир на книгата в Националния дворец на културата!

Откриването на най-големия книжен форум у нас започва точно в 12 часа днес във фоайето на НДК, като лентичката ще бъде прерязана по традиция от кмета на София Йорданка Фандъкова. Всъщност, не знаем дали ще има тържествено рязане на лентички, но е сигурно, че на церемонията ще бъде и вицепремиерът на държава гост тази година Унгария Тибор Наврачич. Сред официалните лица ще са и образователният министър Сергей Игнатов, Н.Пр. Андраш Клейн – посланик на Унгария в България, Н.Пр. Гюру Катарина Викьор  - посланик на Кралство Норвегия у нас, Н.Пр. Гийермо Асран – посланик на Аржентина, Н.Пр. Марко Контичели – посланик на Италия, Ивайло Георгиев – председател на съвета на директорите на НДК, и др.

Приканваме ви да посетите първия ден от най-голямото книжно събитие у нас, защото организаторите са приготвили много изненади. Щандовете ще са отворени още в 10 сутринта, но вижте и културните акценти за деня.

Както подобава на подобен род мероприятия, във вторник ни очакват доста книги, които ще бъдат представени за първи път на читателите. Като начало, от 13 часа ще можете да присъствате на премиерата на първата книга от мащабния проект на в. „Стандарт” – „100 от 1000 причини да се гордеем, че сме българи”.  По същото време в Мраморното фоайе ще бъде представена и новата стихосбирка на Иван Матанов – „Не споменавай морето” от издателство „Захари Стоянов”.

От 16 часа на същото място, „Хермес” ще покажат книгата „Иво Андрич – исторически песимизъм и трансцедентални блянов” от проф. Светлозар Игов – най-големия познавач на първия балкански Нобелов лауреат за литература. Час по-късно издателство „Колибри” ще представи своето най-ново попълнение -  „Погребението на Кастро”, чиито автор Висенте Ботин лично ще се срещне с българските си читатели. Това е уникално журналистическо разследване за абсурдите на кубинската революция, написано с много чувство за хумор и ирония. А ако имате работа около Софийския университет, не препускайте премиерата на „Кучета под индиго” на Чавдар Ценков, която ще се състои в книжарница „Сиела” в подлеза.

Сантименталните читатели за които една книга става много по-ценна, когато е подписана лично от автора, също няма да останат разочаровани. От 15 до 16 часа в щандът на Унгария N:A1, всеки желаещ ще може да се срещне и получи автограф от писателят Балаж Дьоре, автор на  не безизвестния у нас роман „Щастлива книга”. От 16 до 17 часа пък, пак на щандът на Унгария, авторът Ендре Кукорели и преводачката Стефка Хрусанова, ще представят книгата „Развалината. История на комунизЪма”.

За официален край на Първия ден на панаира, от 19 часа, организаторите, съвместно с Унгарския културен институт, са приготвили зрелищно шоу на „Чардаш” - унгарски народни танци, с участието на трупи от Кечкемет и София.

Разбира се, освен да гледате различни представяния на книги и да се срещате с любими автори, на 4-ти декември ще имате възможността да се потопите в уникална книжна атмосфера, да се срещнете с любимите си издатели и да напазарувате книгите, които сте искали цяла година, със страхотни намаления. А ако случайно нямате възможност да посетите панаира точно тогава не се тревожете – останалите пет дни ще бъдат не по-малко интересни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване