12/06/11 07:29
(http://www.azcheta.com/)

Ден първи на ХХХ Софийски международен панаир на книгата

Първият ден от XXX Софийски международен панаир на книгата започва с официално посрещане на нидерландската принцеса Лаурентин ван Оранйе, която ще открие събитието заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, френския посланик Н. Пр. Филип Отие, американския посланик Н. Пр. Джеймс Уорлик и норвежкия посланик Н. Пр. Тове Скарстейн.

От 12.00 ч. е представянето на книгата на Барак Обама - „За вас е песента ми. Писмо до моите дъщери", което ще се проведе на полуетаж “Изток”. "Тази книга, предназначена за деца и родители и богато илюстрирана от Лорън Лонг, е за потенциала у всеки от нас да постигне своите мечти и да кове собствената си съдба", казват от издателство "Дамян Яков".

От 13.00ч. започва пресконференция по повод гостуването на "Принцеса Лаурентин ван Оранийе в България и издаването на книгата и за деца – „Мистър Фини и светът надолу с главата“.

Във Френския институт, ул. Дякон Игнатий 2, Под мотото „На върха на щастието няма време“ ще премине традиционният празник „Поетичен Никулден” с участие на поетите Екатерина Йосифова, Първан Стефанов, Иван Цанев, Божана Апостолова, Едвин Сугарев, Палми Ранчев, Пламен Александров, Рада Александрова, Марин Колев, Силвия Чолева, Пламен Дойнов, Георги Господинов, Роман Кисьов, Георги Борисов, Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Бойко Ламбовски, Марин Бодаков, Илко Димитров, Йордан Ефтимов, Иван Христов, Николай Бойков, Анжела Димчева, Петър Чухов, Яница Радева, Ясен Атанасов, Камелия Спасова, Мария Калинова, Валентин Дишев, Стефан Иванов, Иван Ланджев, Васил Балев, Йорданка Белева, Яна Пункина.
Актьорът Милен Миланов ще изпълни стихове на френски поети в превод на Николай Кънчев, а за поезията на Николай Кънчев ще говори доц. д-р Пламен Дойнов.
В рамките на вечерта ще се състои и премиера на книгата на проф. д-р Светлозар Игов от поредицата „Личен избор” на издателство „Просвета” Николай Кънчев, представен от Светлозар Игов. Водещи на вечерта са Федя Филкова и Милен Миланов. Поетичната вечер с се организира от съпругата на поета Федя Филкова с подкрепата на Френския институт в България.

Отново в 18:00, но този път в НДК ще започне представяне на книгата на Деян Колев – „Аурата на България“, а от 19.00ч. холандската принцеса Лаурентин ще се срeщне с читателите си в галерия Credo Bonum. Издателство Сиела и официално ще представят "Мистър Фини и светът надолу с главата" пред българската публика книгата за деца Това е първата книга за деца на Лаурентин ван Оранйе и илюстратора Сиб Постхюма от поредица, чиято цел е да запознае малките читатели с природата.

Вижте всичко най-интересно от първия ден на панаира в специалната секция със събития в Читалнята "Вторник на Панаира на книгата".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване