12/09/12 21:14
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Вариации на коледни сладки

Пускам си коледната компилация от песни и започвам да отмервам съставките за захарните сладки. Намислила съм няколко варианта, някои от които са предназначени за коледната декорация. Не непременно за елха. Миналата година я пропуснах и тази мисля да направя същото. Ако имам деца, вероятно нещата щяха да стоят по по-различен начин и ще трябваше да се снабдявам с истинско Коледно дърво, но сега наистина е малко по-различно. Възрастните не се връзват на приказките за Коледа, но нищо не им пречи да се вживеят в историята им.

Възрастна ли се нарекох?! О, толкова съм наивна, че никога няма да порасна! Което има и своите хубави страни. И почти винаги живея в приказка. Ще ти разкажа няколко. Сега започвам една. Кулинарно-емоционална, не друга.

Намислила съм съвсем лесно бисквитено тесто, от което да направя няколко различни форми, които да декорирам почти приказно. Залагам на ванилия и махлеб като подправки в тестото, но варианти с ароматите са напълно приложими, затова може да се използват всички топли, плътни и силни благоухания като канела, анасон, индийско орехче, бахар, карамфил и дори малко черен пипер (последното, наистина само за възрастни). Приказните сладки ще станат още по-хубави, когато няма излишно напрежение и се приготвят само ако искаш да ги приготвиш. Няма друг начин, повярвай! Желанието е ключът към това настроение, към приповдигнатия дух и въображението. Свободата също. Но има и още нещо. Музиката от коледния саундрак много ми помага, да знаеш!  Такъв музикален инвалид като мен, да се вдъхнови толкова много от музика… май нещо става!?  Виждам света по-друг начин. Радвам се още повече на малките неща. Понякога много се ядосвам, ама после се питам „защо?“. Старая се да внеса повече настроение у дома. Старая се да не изпадам в кризи. Старая се да бъда себе си. И да слушам повече музика.

Дори колегите ми напоследък се озадачават от мен. Рано сутринта пускам някаква мелодия и започвам да танцувам като на физ зарядка. Звучи смешно и още по-смешно изглежда, но това ме зарежда. Не е нищо повече от откриване на начин да започна деня с усмивка. Намирам начин и да го завърша с нея. Сега не ме интересува колко много искам да си наваксвам със съня. Искам да е радостно! Искам да е приказно. Също като коледната мелодия, която слушам в момента. И докато я слушам, вече разбивам маслото със захарта.

Компилацията продължава с  “It’s The Most Wonderful Time Of The Year“ и си мисля – да, така е. Най-прекрасният момент е този. Подготовката за Коледа. Смесвам подправки и вдишвам дълбоко ароматите им. Ръся брашно и на пода, но какво от това. Работя леко и почти като на забавен кадър. Не искам да бързам. Не мога да бързам. Пека тава след тава и не усещам как времето минава ангажирана не толкова с работния процес, колкото с мисли как ще декорирам сладките, как ще ги опаковам и как ще зарадвам някой с тях. Тогава си мисля, че най-прекрасният момент трябва е този. Този, в който даваме от сърце.

Вариации на коледни сладки

Рецептата за тестото е адаптирана от книгата Backen! Rezepte zum Glänzen und Genießen. Някои идеи за декорация взаимствах от книгата Best-ever Christmas Recipe Collection, други са вдъхновени от известни коледни песни. Рам-пам-пам-пам, рам-пам-пам-пам… :-)

За тестото:

От посочените дози се получават около 40 сладки.

  • 300 г меко масло
  • 200 г пудра захар
  • 2 жълтъка
  • 2 супени лъжици прясно мляко
  • 1 супена лъжица ванилова есенция
  • 1 чаена лъжица смлян махлеб
  • 500 г брашно

Маслото и пудрата захар се разбиват с миксер, докато се получи гладък крем. Добавят се жълтъците, прясното мляко и подправките. Сместа се разбива отново докато стане еднородна. По малко се добавя брашното и се замесва меко тесто. Меси се върху леко набрашнена повърхност за кратко, докато стане гладко и не лепне.

Тестото се увива в стреч фолио и се оставя да престои 30 минути на хладно преди да се работи с него.

Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 3 мм. Изрязват се форми с коледни мотиви, които се подреждат в тава върху хартия за печене. Изрезките от тестото се събират, оформят се на топка, която отново се разточва и се изрязват още сладки. Ако се предвижда сладките да се използват за декорация като се закачат е необходимо да се направи малка дупка в единия им край. Използвах сламка, с която да я направя.

Сладките се пекат в предварително нагрятата фурна на 180°C за 10-12 минути в зависимост от размера им. Готови са, когато краищата им започнат леко да порозовяват. След като се извадят от фурната се оставят за няколко минути в тавата и тогава се прехвърлят върху решетка докато се охладят напълно. Тогава може да се пристъпи към декорация. По-долу ще дам няколко примерни идеи.

Преди това ще направя най-лесните за изпълнение сладки, за които не са нужни специални формички за изрязване.

Бисквити с цветна захар

От тестото се правят фитили с диаметър около 3 см. Фитилите се овалват в цветна захар, увиват се в стреч фолио и се оставят за 15-20 минути във фризера, за да стегне тестото добре. Фитилите се разопаковат от фолиото и се нарязват на кръгове с дебелина 1 см. Подреждат се в тава върху хартия за печене и се пекат в предварително нагрята фурна на 180° за 12 минути.

Цветна захар може да се направи, като се боядиса в червено и зелено бяла захар. Оцветената захар се разстила на тънък слой и се оставя да изсъхне. След като изсъхне се разрохква с пръсти и е готова за работа. Готов вариант в червено, зелено и бяло има в AromasHouse.

Линцер сладки

Другото коледно предложение е в духа на сладките линцер.

Слепени с конфитюр от малини, който очарователно се комбинира с използваните подправки в рецептата за тестото.

Рисувани коледни мотиви

Трети вариант е с техника за рисуване върху суровото тесто. След като сладките се изрежат, върху тях се маркират желаните изображения. В случая е имел, като листата очертах на ръка с остро ножче, а кръговете направих със сламка. Боите, които се използват за оцветяване се разтварят в жълтък. С тънка четка се запълват очертанията и след това сладките се пекат, както е упоменато в рецептата за тестото.

След като изстинат може да се дооформят, като аз направих борд от айсинг, който след като стегна, намазах със сребърен брокат.

Снежинки

Четвърти вариант в моята програма са снежинки. За тяхната декорация са необходими роял айсинг и захарни кристали за поръсване. Снежинките запълних с айсинг, който оцветих в бледо синьо.

С бял цвят направих очертанията и щрихите на снежинките, които още докато не са засъхнали поръсих със захарните кристали.

Коледни елхи

Последното предложение от този коледен сет са снежно-бели елхи с акценти в червено и зелено. За тяхното покритие използвах фондан, който разточих тънко и от него изрязах същите форми, с които изрязах сладките от тестото. Фонданът се залепя върху сладките с малко вода или леко нагрят и минат през цедка конфитюр от кайсии. Очертанията са от роял айсинг, който покрих със захарни кристали преди да стегне.

По-късно направих няколко точки с айсинг,  които поръсих с цветните захарни кристали.

Ето така, с едно тесто, минимален брой избрани материали и малко повече отделено време може да се направят разнообразни коледни сладки.

Подготвям още няколко предложения за Коледа, затова стой наблизо. За разлика от миналата година, този път няма да изненадвам, а ще заложа на класиката не само в коледните сладки, но и с коледна пуйка. Това последното не знам как и защо ми дойде, но реших да опитам. Междувременно може да разгледаш всички коледни предложения до момента.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Вариации на коледни сладки е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/09/12 21:14 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/W5vp23vYwE0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване