01/18/13 12:36
(http://socialevo.net/)

Иво Илиев за българската писменост в онлайн пространството

Иво Илиев за българската писменост в онлайн пространството

Иво Илиев бе гост на гр. Шумен по културния проект „Шумен – живият град”. Целта на проекта „Шумен – живият град“ е да се утвърдят Шумен и регионът като център на духовността, знанието и творчеството. Той изнесе две интересни и полезни лекции на тема българската писменост в онлайн пространството пред гражданите на Шумен.

Ето какво споделя самият той:

Вчера беше един много приятен за мен ден в гр. Шумен. Запознах се с много прекрасни личности, сред които учениците от ПМГ “Нанчо Попович”, директорът на гимназията, зам. кметът г-жа Живка Тонева, журналистите от Радио Шумен (които зададоха изключително интересни въпроси за блогосферата и социалните медии), г-н Тодоров от телевизия Шумен (с който проведохме разговори за много теми от сферата на рекламния бизнес) и др.

Относно прекрасните млади хора живеещи в гр. Шумен той сподели: 

Впечатлен съм от учениците – задаваха много интересни въпроси, имаха аргументирана позиция по темите, бяха провокативни (въпреки, че след това имаха контролни и се готвеха за матури) – качества и умения, които при доста по-възрастни и опитни хора съм забелязвал, че липсват. Ако такова е бъдещето на България – аз съм много щастлив, че ще мога да съм част от него!

В последвалата дискусия бяха дискутирани въпросите защо социалните медии са толкова популярни днес, с какво ни обогатяват и с какво ни помагат, как общуваме в тях и извън тях.

Първата лекция на Иво Илиев на тема „@z sam balgar4e!, или как оцелява кирилицата в интернет общуването” бе пред ученици и преподаватели от ПМГ „Нанчо Попович”. По-късно същия ден се проведе и втората лекция – „Дигиталните комуникации в социалните медии”. Тя беше в читалище „Напредък” със свободен достъп за всички граждани.

„Замяната на кирилицата в социалните медии с така наречената „шльокавица” – използването на цифри и латински букви при изписването на български думи, не е никак иновативно, а напротив – пример за ленивост и неграмотност. Социалните мрежи имат силата да превърнат всеки един човек в медия, затова е необходимо да се пише грамотно”, сподели Иво Илиев.

Попитах Иво Илиев какво би казал на своите домакини:

Благодаря на всички, с които вчера се срещнахме, запознахме и успяхме да поговорим! Надявам се да имаме възможност за подобна беседа тук, с варненски ученици, защото темата е интересна и важна. Също е важна и темата за сигурността на децата в Интернет, злонамерените атаки и предпазването от тях, за да четем по-малко ужасни новини в бъдеще! Тя също беше част от лекцията ми в Шумен.  :)

Сред останалите лектори в рамките на проекта са омбудсманът на Шумен Иван Капралов, професорът по шрифт и калиграфия Димитър Трендафилов, експертите в сферата на маркетинга и PR Стоян Стоянов, Жюстин Томс, Максим Бехар и други.

Една интересна и полезна инициатива която заслужава подкрепа!

Снимки: ИвоИлиев

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване