01/31/13 14:02
(http://ruslantrad.com/)

Арабско-кюрдски конфликт в Рас ал Айн? Не, но със сигурност сблъсъци там са взривоопасни

JPG  846-450

Снимка на военния командир от PYD, известен с бойното си име Сархад Камишлу, който беше убит в Рас ал Айн преди седмица.

Ожесточени сблъсъци са в ход от 17 януари в северния сирийски град Рас ал Айн (в близост до турската граница) между бойци на Свободната сирийска армия (ССА) и членове на кюрдската партия Демократичен съюз ( известна с кюрдския акроним PYD). PYD е известна с принадлежността си към ПКК (Кюрдската работническа партия), която води сепаратистка война срещу Турция от 1978 година насам.

В клип, появил се в YouTube, лице, което казва, че е член на ССА, обяснява за битката в Рас ал Айн и нейната цел: да бъдат отблъснати “бандите на ПКК, свързани със сирийския режим.”

В друго видео, човекът зад камерата твърди, че “ССА осигурява сигурен изход за цивилните, обкръжени от бойците на PYD.”

Имаше съобщения, че ССА прибягват до използването на танкове в битката:

32

 

Няколко кюрди, привърженици на сирийската опозиция изразиха гнева си относно събитията, казвайки, че тази битка е неоправдана. Други предупреждават, че може да бъде началото на един дълъг и тежък конфликт между кюрди и араби.

Активистът Масуд Акка, член на Лигата на сирийските журналисти, който живее в Норвегия, написа коментар във Фейсбук, казвайки, че има и други градове, които трябва да бъдат откъснати от контрола на правителството, а не да се напада малкият Рас ал Айн:

15

“Алепо е по-голям от Рас ал Айн (и така е с Дамаск, Идлиб, Дейр ез Зор, Латакия, Тартус, Хама и Дараа) Всички тези градове са стратегически по-важни от Рас ал Айн. Забележка: правителството не се е оттеглило в нито един от тези градове, в които има много повече милиции, отколкото са в Рас ал Айн.”

Друг кюрдски активисти, Шихаб Абдике, намеква, че Турция участва в тази битка, за да отслаби сирийските кюрди:

23

“Това, което се случва, е регионална война срещу сирийската революция като цяло, и в частност срещу правата на кюрдите.”

Това, което споделя Акко е важно: със сигурност усилията на бунтовническите части могат да бъдат насочени към други точки от страната, които са много важни и определят влиянието на правителствените сили върху провинциите извън Алепо и Дамаск. Рас ал Айн е важен, заради близостта си с Турция, но е и опасен, заради смесеното кюрдско-арабско население, жертва на различни политически сили – както от Сирия, така и от Турция. Досега лидерите на сирийските кюрди не са показали желание да се откъсват от територията на Сирия. Също така с изключение на милициите на PYD, които със сигурност са близки с ПКК (съответно са и про-асадистки настроени), масово кюрдското население запазва мълчание по отношение на въстанието в Сирия, а онези, чиито глас се чува, са по-скоро срещу партията Баас. Сблъсъците в Рас ал Айн трябва да спрат, за да се избегне една бъдеща катастрофа.

Снимките са от блога The Damascus Bureau.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване