12/18/11 22:42
(http://e-vestnik.bg/)

Какъв Ирак оставят САЩ

Барак Обама се среща с американски войници в Багдад. Снимка: Белия дом

След близо девет години, около 4500 убити американци и един трилион долара войната на Америка в Ирак е към края си, пише “Ню Йорк таймс” по повод вчерашната церемония на летището в Багдад по свалянето на националния флаг на САЩ. Тя стана дни преди последният американски войник да отпътува от Ирак и така да приключи най-амбициозната и кръвопролитна военна кампания на САЩ след Виетнамската война, подчертава вестникът.

С напускането си американските сили оставят страната политически нестабилна, все по-изменчива и подложена на риска да затъне в сектантски борби, които през 2006 и 2007 г. отнеха живота на хиляди пора. Шиитското ислямско правителство вещае лошо бъдеще за Ирак. За зла беда то е пряк продукт на неправилната концепция на Америка за Ирак след нахлуването през 2003 г. - да се постави акцента върху пропорционалното представителство на вероизповеданията вместо национално единство и умерения ислям, пише нюйоркският вестник.

През 90-те години Вашингтон си представяше “следсаддамовия Ирак” като федерация на араби и кюрди. По онова време кюрдите се бяха съсредоточили върху своята автономия; шиитските ислямисти отхвърлиха федерализма южно от Кюрдистан; мнозина други шиити категорични отхвърлиха също иранския модел на управление поради опасения, че той може да отблъсне секуларистите и сунитското малцинство. По-нататък в коментара си “Ню Йорк таймс” описва как в американската концепция е настъпилия коренна промяна през 2002 г., когато администрацията на Буш се готвеше за войната.

На конференция с иракски опозиционери в емиграция американците обявиха, че новите политически институции трябва да отразяват пропорционално етническо-сектантското разделение, тоест първоначалната схема да се подраздели на квоти за шиити и сунити. И през юли 2003 г. иракският управляващ съвет от арабско-кюрдски бе трансформиран в сунитско-шиитско-кюрдски триъгълник. И арабите които възприемаха себе си като иракчани внезапно се превърнаха в аномалия.

След сектантското насилие през 2006 и 2007 г. иракчаните преоткриха национализма. Активирането на американските войски и критиките на националистите към подготвяната конституция създадоха благоприятна среда за Нури ал Малики да израсне като лидер, който вдъхваше респект сред редиците на сектантите, припомня вестникът.

Но през май 2009 г., когато Барак Обама вече беше в Белия дом, шиитските ислямисти, които бяха маргинализирани от Малики, се прегрупираха в Техеран с цел да създадат чисто шиитски сектантски алианс, който да задълбочи т. нар. дебаасификация и в крайна сметка да погълне Малики. След лошото си представяне на парламентарните избори през 2010 г. Малики смени курса и възприе “паншиитска” платформа, за да се сдобие с втори премиерски мандат.

Но администрацията на Обама не успя да съзре промяната в Малики, който е станал заложник на импулсите на проиранските ислямисти, докато повечето сунити и секуларисти в правителството са оставени на заден план. Така че Ирак сега прилича повече на отчаяната и разделена страна от 2006-а вместо оптимистичния Ирак от началото на 2009 г., заключава “Ню Йорк таймс”.

САЩ превърнаха Ирак в консуматорско общество

Мохамад Али Хариси, Франс прес

Млад рапър, вкаран в затвора от въоръжени мъже, пита в клипа на много популярна сред младежите песен защо градът е покрит с кръв и каква е причината за споровете между иракчаните. “Доктор Кони” е един от многото младежи, които приеха този музикален стил след инвазията през 2003 г.

Маргинални в сравнение с привържениците на традиционната иракска музика, те са доказателство за промяната, която американците внесоха в общество, блокирано от диктатурата на една партия и задушено от трийсет години ембарго. Американци на танкове донесоха в тази сурова страна консуматорското общество.

Много ограничен и стриктно наблюдаван от службите за сигурност на Саддам Хюсеин, днес интернет е достъпен навсякъде, както и мобилните телефони, сателитните канали, които замениха трите банални канала ...

Публикувана на 12/18/11 22:42 http://e-vestnik.bg/13423/kakav-irak-ostavyat-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване