02/18/13 06:16
(http://socialevo.net/)

Видеото – неоспорим маркетингов инструмент

video pic

Видеото - неоспорим маркетингов инструмент

* Знаете ли, че…

-          5% от клиентите, които гледат видео представянията на Lenovo, прибягват към покупка? Това казва Lewis Broadnax – изпълнителен директор на Lenovo.4

-          При посетителите, които са видели продуктови видеа, вероятността да купят нараства с – с 85% ?

-          Хората, които предпочитат да гледат видео в интернет в САЩ са с 1% повече от тези, които гледат телевизия?

-          Вероятността вашите клиенти да отворят нюзлетъра ви е с 40-60% по-висока, когато той съдържа видео?

-          48 от топ 50-тте най-добри онлайн търговци залагат на видеото като основен инструмент, за да продават?

-          Между 20% и 30% от продажбите в Amazon идват от препоръка на даден продукт чрез видеа, които заснемат доволни клиенти?

Още ли имате съмнения, че видеото е един от най-въздействащите начини за комуникация? То ви приближава до вашите потенциални и настоящи клиенти със силата на аудиовизуалното въздействие:  картина, звук, вие в кадър, представяне на вашата услуга или продукт; на атмосферата от работните процеси и атмосферата в офиса. Как ви звучи това? Видеото се възприема в пъти по-лесно, отколкото написания текст. То създава лична връзка между вас и хората, до които искате да достигнете. Когато ви гледат, те имат усещането, че ви познават.

Става ли въпрос за комуникации в днешно време, силата на видео посланията е неоспорима. За съжаление, видеото не се ползва целенасочено като част от комуникационната стратегия на фирмите в България. Това със сигурност ще се промени. Но основният въпрос е колко бързо това ще се случи. Дали ще мине достатъчно дълго време, докато българските бизнеси усетят тенденциите и заложат на видеата като начин на комуникация?

2013-та: „Година на видеото“

Когато проучваме тенденциите за развитието на видеото, попадаме на безброй професионални сайтове и блогове за маркетинг, които предупреждават, че бумът на видео продукцията за дигитално излъчване тепърва предстои. Очаква се 2013-та година да бъде „година на видеото“. Какво означава това?

Марките все повече ще започнат да общуват със своите групи от клиенти чрез видеа. Ще представят себе си, продуктите си, новостите, които въвеждат, фирмените си ценности. Ще споделят опит в областта на бранша, в който са. Ще задават теми за диксусии, ще поставят въпроси. Ако отидем още по-далеч в прогнозите: може би ще „моделират“ продуктите си според желанията на клиентите си чрез видео представяния на различните етапи от процеса, през който минава създаването на продукта. И най-вероятно накрая клиентите ще получават продукт, в изобретяването на който и те са участвали със своите оценки и коментари.

Тайната: периодичност

Тази тайна вече не е тайна. Ключът при планирането на видеото като част от вашите комуникации е периодичността. Когато говорим за видеото в маркетинга, винаги ще имаме предвид дългосрочно планиране на видео съдържанието, което ще бъде излъчвано от вашата компания.

Процесът на планиране е свързан с няколко ключови дейности: определяне на съдържанието, оформяне на сценарий, избор на фирма, която да реализира идеите ви и планирано разпространение. Зад целия този процес стоят огромни усилия. Ще продължим да пишем за всяко едно по-конкретно.

7 основателни причини да включите видеото в своята комуникационна стратегия: 

  1. Конкурентно предимство: В България видеото все още не е разпространено като част от маркетинговата стратегия на компаниите. Включвайки го, ще имате сериозно конкурентно предимство.
  2. Възприемане: Видео съдържанието се възприема много по-лесно, отколкото написания текст.
  3. Бюджет: реализацията на видео съдържание за излъчване в уеб не изисква огромен финансов ресурс (както при телевизионната реклама, например).
  4.  Опознаване: чрез видеото давате възможност на клиентите си да ви видят, да „надникнат“ повече във вашите процеси и да ви се доверят.
  5.  Разпознаваемост на марката: брандирането на видеата и полезното съдържание в тях ще ви направи видими и разпознаваеми.
  6. Личен стил: всеки бизнес го има, но много малко го показват.
  7. Достъп: лесно ще стигнете до сърцата на хората. Доверието в телевизионните реклами рязко спада. Време е за нещо по-различно, което да разбие ледовете :) . А какво по-хубаво от едно творческо видео с приятно послание?

 

ЛЮБОПИТНО:

Първото видео, което е публикувано в Youtube не е класическо, нито маркетингово и рекламно. То е заснето от Яков Лапитски в зоологическата градина в Сан Диего. Датата е 23 април, 2005 г. Вижте го:

http://www.youtube.com/watch?v=jNQXAC9IVRw

 * В “Знаете ли, че…” инфорmацията е от главно от следните източници: Sisco, comScore, eMarketer, Forrester, Nelsen.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване