Да се смееш ли да плачеш ли? Ей ги новите кандидати за управляващи в България, имат вече и програма. Предлагам да започнат с национализация на моловете

Без да са избирани от никого, без да са носили никога никаква отговорност, без да имат намерение да я носят бъдеще, ето тези смешници(за да не ги нарека с друга дума) искат нито повече нито по-малко от: 1. Да не се разпуска сегашното Народно събрание 2. Свикването на Велико Народно събрание 3. 50% гражданско участие [...]

Не се подмазвайте на народния гняв

За да не обиждам интелигентността на читателите няма да припомням, че думата „партия” означава част от цялото и че именно на това разделение се крепи идеята на демокрацията. Може също да се каже, че обратното на „партията” е диктатурата. При нея няма никакви различия под ботуша на вожда.

При диктатурата няма такива глезотии.
При диктатурата всички трябва да сме съгласни да сме „единни”, направо еднакви. Няма „разделение” и всички (уж) са равни.

Диктаторът налага равенството с помощта на хилядите недосегаеми за закона негови слуги: от инквизиторите в концлагерите, до мрежата му от доносници.
На българския ешафод якобинците качиха думата „партия” (арестувам я и аз в кавички, както е модно). Тя се оказа толкова омразна, че всеки, който се пише революционер срещу партиите, заявява с диктаторски тон: „аз не искам тук да се говори за партии” и дори вика полиция да арестува несъгласния.

Това се видя и чу в националния ефир с помощта на телевизиите. Вече гонят от събранията на новите революционери хората, които си позволяват да споменат думата „партия”!
Революционерите срещу реакционерите! Утре за какво ще погнат реакционерите, позволяващи си да имат различно мнение? Какво още ще забранят?
Ясно е, че ситуацията е радикална и ни най-малко не оспорвам повода и основанията за това. Но ради какво ситуацията е толкова кална, че да бъде наложена забрана върху опонирането на устремилите се към диктат на собственото им мнение нови публични герои?
Нямам никакво намерение да се харесвам на мнозинството- ако приемем, че това е мнението на болшинството в момента.
Е, добре. Щом ще се радикализираме, хайде тогава първо да се разделим в радикалните си мнения. Защото, представете си, не всеки и не всички са съгласни с модните тенденции.
Аз пък искам партиите да имат право на глас- дори на осъдените на смърт то се дава от както правов ред светува.
Партиите са толкова несъвършени, колкото са техните гласоподаватели. Ако социолозите не са хрантутници и пъзльовци, както ги обвиняват отвсякъде ( но обвинителите се позовават иначе на данните им, когато им отърва), а си вършат работата по съвест, вече би трябвало да са задали сакралния въпрос на представителна извадка от най-а(тра)ктивно изявяващите се на протестите: вие за кого гласувахте на последните избори? Ще бъде интересно да узнаем колко са излъганите от собствения си избор и дали случайно фактът, че се оставят да ги лъжат, не е сред най-истинските причини хората да са толкова ядосани ( на себе си).
Това си помислих днес, когато в София шепа граждани занесохме пред паметника на наглата лъжа за освобождението на България чрез съветска окупация бодлив венец без цветя, но с надпис, който съдържа цензурираното от българска публичност послание на Апостола към бъдните поколения: „Тоз, който ни освободи, той и ще ни зароби”. Защото лъжата е робство, което ние търпим да ни се подиграва в уродливо голям мащаб с размахано оръжие над главите ни. Но продължаваме да твърдим, че някой друг ни е виновен, че сме податливи на лъжата.
Не ви ли звучи това съждение достатъчно радикално насред цялата шумотевица, в която русофили вече оглавяват открито и с щастливи усмивки в централните информационни емисии на телевизиите народния гняв?
Окей, тогава, да ви кажа напълно открито, без маска на хулиган от червената агитка, нито дори без маската на артист-анархист, борец за народни правдини: аз съм на страната на приятелството с Америка ( може и Латинска, защото и там май са по-напред от нас в упражняването на автентичната демокрация).
Това пък си го помислих тази вечер, когато в националния ни телевизионен ефир даваха един от стотиците трилъри на Холивуд, в който най-големите злодеи са ЦРУ и ФБР. Подчертавам, не е руска, американска продукция е.
Размечтах се да видя нещо подобно като руски прочит за ЧК, НКВД,съвременния им путински еквивалент ФСБ, ГУЛАГ, Сталин или Брежнев и всякакви подобни инструменти за масово унищожение на руснаци ( измерено не с десетки убити, както се случва при братоубийството между изперкалите прекалено въоръжени с пистолети и пушки по домовете им американци, а с милиони жертви в не много далечното минало на СССР).
Само че в Русия въртят единствено лентата на национализма с помощта на неизчерпаемите залежи от ужаси от времето на Втората световна война, изтощила страната колкото поради зверствата на германските националсоциалисти, толкова и поради предхождащите и последвалите репресии на съветските комунисти. В Русия, за сравнение, иначе талантливият кинаджия Никита Михалков, е един от най-лигавите обожатели на автократичния Путин сред руските знаменитости.

Мислите, че си прося нещо от американците ли? Грешите. Мога да публикувам мейлите, с които се опитах да кандидатствам като безработен журналист, който е създал собствена медийна платформа с милиони посетители( когато четете този текст, при сегашните темпове на нарастване, те ще са вече над 12 милиона за 5 години съществуване на блога), опитвайки се да получа подкрепа от най-известната американска фондация в България. Но един оял се американски служител в нея се отнесе към кандидатстването ми по-зле и от български чиновнически чвор. Излъга ме два пъти и не потретих. Това беше краят на моята проверка, тъй като сметнах за унизително да подновявам опитите си след това.
Обаче, щом ще се радикализираме, да ви кажа: това не е основание да горя американското знаме. Напротив, питам на какво основание го запалиха в София на един протест?
Не че подстрекавам, обаче не е ли доста по-логично- щом са такива българофили и радикали, които си искат обратно Майка България- протестиращите да палнат знамето на съветско-руския колониализъм, при положение, че сме васали на руската енергийна стратегия за увековечаване на зависимостта от старата ни колониална владетелка в енергетиката. Тя е същата тази енергетика, която с надутите си цени основателно взриви гнева на улицата.
Скъпотията, като и огледалната й бедност, са последица от десетилетния чужд енергиен диктат върху българската икономика, упражняван от една държава.От нея внасяме основните суровини, като газ, обогатен уран и петрол. Този внос формира най-големия действащ МОНОПОЛ в България.
Да сте чули поне един протестен глас срещу него? Не и на улицата. И това е не само подозрително, но си е направо поразително (късогледство, резултат от дългите позиции, които има назад във времето съответната пропаганда).
Тази основна монополна съставка в реалния микс от запалителната смес, предизвикала „пожара на бунта”, напълно се пренебрегва както от самите протестиращи, така и от онези, които би трябва да съберат мъничко кураж да анализират коктейлите Молотов. Те летят все по-безразборно отвсякъде, заплашвайки общия ни дом с пожар. Главният пожарникар удобно се скри от пламъците, а друг огнеборец в подпалената от неговото управление държавица не се вижда.

Най-радикално заявявам,че няма да се подчиня на забраната да говоря и пиша против модата, която страхливо възприеха по навик българските медии, подмазвайки се на новия си господар, какъвто е за тях справедливият, но стряскащ със своята необузданост народен гняв.

Искам си плурализма. Ще говоря и пиша за партии и други „забранени” неща колкото и когато реша. Не ми пука, че с това няма да стана по-известен, богат или дори уважаван. Ще се боря за това право макар и да нямам намерение тепърва да напусна позицията си на активен коментатор на обществените процеси у нас през последния близо четвърт век, който не се изкуши да се присламчи към никоя партийна дядова ръкавичка.

За да не съм голословен, ето и един пример за моята безгранична наглост да не се водя по акъла на колективния ум на протеста: хвърлям камък в моята градина и поздравявам без маска Синята коалиция за далновидността да вкара навреме в Народното събрание искането за гласуване на окончателната забрана на проекта АЕЦ „Белене” така, че сега от ГЕРБ да не могат да се измъкнат от отговорността за най-важното за България решение през този век на финала на проваленото от Борисов 41-во Народно събрание, без да се опозорят окончателно.
Ако перифразирането на Волтер, че не е съгласен с опонента си, но би умрял за правото му да си каже мнението, не е достатъчно основание за размисъл, ето още един цитат:
В политиката бавното упорство винаги взема връх над необузданата сила, щателно разработеният план – над импровизирания порив, реализмът – над романтиката”. Стефан Цвайг

P.S Както обещах, ето малко актуална статистика, която показва, че посещенията в блога преминаха току-що 12 милионната “бройка”

Blog Stats Summary Tables

Total views: 12,000,270

Busiest day: 34,968 — Wednesday, February 20, 2013

 

Трябва ли да намаляваме броя на депутатите?

Аргумент: Правим твърде много разходи за неефективна парламентарна работа. И без друго избирателната система е пропорционална, тоест, необходимо ни е да знаем само кой влиза в парламента и какво е съотношението между политическите сили и същата конфигурация може да бъде възпроизведена с по-малко депутати, за които могат да се похарчат по-малко пари. В пленарна зала често няма никой, а някои депутати дори не стъпват в Народното събрание през целия мандат.

Експеримент: Какво ще стане ако намалим депутатите на 1/3 от сегашния брой, например станат 80?

Исторически опит: Почти всички Народни събрания до 1944 година са с по-малък брой на народните представители от 240 . Това е така, защото се избира по един народен представител на 20 000 души, а населението непрекъснато променя броя си. Но има и специален експеримент за радикално намаляване на броя на народните представители. На 25-ти декември 1882-ра година в Третото обикновено народно събрание влизат само 47 депутати, избирани при това с образователен ценз и по-сложна избирателна система. Мнозинство печели Консервативната партия. Изработва се проект за нова Конституция с повече правомощия на българския княз ;) Тоест властта се преразпределя в полза на по-едрите собственици и княза.

Не ми се вярва точно този ефект да търсят сегашните протестиращи.

Следствия, ако намалим броя на депутатите днес тройно:


  • Броят на народните представители ще намалее и ще намалеят разходите за заплати, командировки, настаняване, бензин на народните представители.
  • Едва ли ще намалее броят на обсъжданите закони, което означава, че всеки народен представител ще има три пъти по-малко време за всеки закон.
  • Ще трябва да бъде намален броят на парламентарните комисии и времето в което ефективно заседават и взимат решения. Законите ще се изработват по-бавно или по-некачествено.
  • За да се компенсира липсата на време на депутата, ще му бъдат назначени експерти и помощници, които без да са упълномощени от народа, ще трябва да взимат решения по законопроекти. Ефектът от спестените пари ще изчезне, а представителността ще намалее.
  • Един депутат ще представлява три пъти повече граждани от сега, което означава, че шансът да попаднеш в приемната на депутата, за да поставиш въпрос, или депутатът да обърне внимание на даден остър местен проблем, или пък просто да вземеш интервю от даден депутат, намалява три пъти. Три пъти по-трудно става за гражданското общество да поставя въпроси пред депутатите. 
  • Ще намалее три пъти вероятността да бъдат представени малцинствени интереси в Народното събрание, защото всяко депутатско място става три пъти по-ценно за партиите, които ще са три пъти по-неотстъпчиви да правят коалиции с малки партии. 
  • Ще има по-малко малки партии в парламента, което означава повече непредставени в парламента обществени интереси, което значи повишено напрежение в обществото, което означава повече протести и повече разходи за сигурност и пиар.

Много е възможно да се получат същите следствия като през 1882-ра година - повече власт в ръцете на едрите собствености и олигархията, повече власт в правителството (и евентуално в Президента).

Не трябва да се намалява бройката на депутатите. Може би дори е добра идея увеличаване на броя на депутатите, за да се постигне по-добра представителност и да спадне общественото напрежение извън парламента, както и да има повече глави с повече гледни точки, които да мислят върху законите.

PS. Имам реален опит с комуникация с депутати и с парламентарни комисии. В крайна сметка всичко се свежда до телефоните, на които можеш да звъннеш, за да те поканят на парламентарна комисия, или пък на броя хора които можеш да спреш в кулоарите, за да им обясниш защо си там и какво трябва да направят, за да защитят обществения интерес. И в момента не е лесно, не виждам защо насила да го правим по-трудно. А ако гражданската активност в България скочи и се увеличи броят граждани, които реално се интересуват от законодателния процес и аз се надявам това да стане възможно по-бързо, жизненоважно ще е да може по-лесно да се установява контакт с депутатите и с парламентарните комисии. На никой не му трябват недосегаеми депутати. Повярвайте, няма никакъв смисъл от намаляването на бройката, дори незначително.

Нацията е мистичен организъм, не само феномен на историческия процес

Глобализацията няма нужда от гласа на отишлите си поколения, нито от чувство за минало и принадлежност. Но поколение, което скъсва всякаква връзка с националното минало, няма как да изрази духа на нацията и нейната воля. Може би е крайно време да се обърнем не към народа, а към нацията - т.е. не към количественото, а към качественото, не към повърхността, а към дълбините на народната душа. Нацията е дух, Божи промисъл, който емпиричният народ може да осъществи или да погуби.

Сънувам те

Сънувам те, сънувам те хиляди пъти. Винаги си толкова хубава, сънувам те - В бяла премяна си, изтъкана от нежност. С ръцете ти усещам топлината, обливаща ме - даваща ми уют. С очите ти виждам красотата, сякаш там е събрана от света...

Протестът в София утре ще тръгне в два лъча, които ще се съберат пред парламента

Граждански форум на националните протести с участието на координатори от София, Варна, Благоевград, Велико Търново, Павликени, Сандански, Петрич, Самоков, Гоце Делчев, Дупница, Сливен, Перник, Пазарджик, Стара Загора и други е дал днес пресконференция в БТА. По същото време в хотел "Континентал плаза" в София се е провела кръгла маса за промяна в управлението на страната, организирана от други протестиращи.

Над 30 технически организатори на протестите се събраха в Сливен

Исканията, около които всички участващи в срещата са се обединили до този момент, са: мажоритарен вот за цялото Народно събрание; носене на персонална отговорност за действията не само от депутатите, но и от министрите; право депутатите да бъдат отзовавани.

Плюсовете и минусите на “манифеста” на протестиращите

Какви са точно исканията на протестиращите? Бунтовете са в много градове и всеки формулира свои идеи. Освен това исканията почти всекидневно се променят.

Трябва ли ни мажоритарна избирателна система?

Аргумент: В момента депутатите се редят в листи и затова депутатите са по-предани на шефа на партията, отколкото отговорни към избирателите си.

Експеримент: Какво ще се случи, ако разделим местата по едномандатни избирателни райони и във всеки район само един може да спечели?

Исторически опит: На последните избори, 30 от депутатите бяха избрани мажоритарно. Съотношението беше – 26 депутата ГЕРБ, 5 депутата – ДПС.

Екстраполирайки резултатите (тоест, хипотетично разпределяйки всички мандати по този начин), крайният резултат в Парламента би бил приблизително – 40 депутата ДПС, 200 депутата ГЕРБ.

Следствия:

  • Управляващото мнозинство би било много стабилно;
  • ДПС винаги присъства в парламента;
  • Малцинствените гледни точки остават непредставени в Парламента. Партия, която би била с 15-20% влияние в обществото (колкото в момента имат най-силните) и би имала по сегашната система стабилно присъствие в Парламента, е възможно въобще да не попадне вътре. Тоест – ще има големи групи граждани, които не са парламентарно представени и които ще ползват извънпарламентарни средства, за да защитават интересите си – натиск, стачки, протести, революции, насилие.

Съотношение на силите на последните парламентарни избори.

Поради гарантираното присъствие на двете най-големи партии във властта, около тях ще обрастне с всякакви олигархични структури, медии и пр., а властта плавно ще прелива в икономиката.

Извънпарламентарните партии ще се радикализират и маргинализират.

В крайна сметка – това, което печелим като стабилност в управляващото мнозинство, го губим многократно като стабилност в обществото. Следват повече запалени коли и счупени прозорци на улицата и по-уверено и неотстъпчиво правителство в кабинетите, накланящо цялата система към повече авторитаризъм.

19. ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – МАРГАРЕТ ТАЧЪР

Пламен Асенов
20. 02. 13, радио Пловдив

Целия текст слушай тук:

http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?content=velikite&id=21

 

Започваме с речта „Желязната лейди”, 31.01.1976

Превод: Господин председател, господин президент, дами и господа, стоя пред вас тази вечер, облечена с моята червена рокля от шифон, лицето ми е леко гримирано, а косата ми е леко накъдрена – една истинска Желязна лейди на Западния свят, истински воин на Студената война, истинска филистимска амазонка, един истински пекински заговорник. Дали аз съм някое от тези неща? Да, аз съм Желязната лейди, да, ако така те искат да интерпретират моята защита на фундаменталните свободи и ценности, на нашия начин на живот.

Така на 31 януари 1976 година лидерът на британските консерватори Маргарет Тачър започва речта си пред партийния конгрес. Тя все още не е премиер на Великобритания, но вече е обект на атаки от страна на съветската комунистическа пропаганда. Онези „те”, които Тачър споменава, са съветските генерали, които очевидно имаха нужда да си мерят…..танковете с някого, но когато насреща им застана жена, решиха, че с обиди ще я премахнат. Така или иначе, прозвището Желязната лейди остана като гербова марка залепено за Маргарет Тачър. Само че от опит за обида то много бързо се превърна в произнасяно с възхищение нарицателно за тази смела, умна и решителна жена, стана нещо като нейна втора благородническа титла. Даже първа, защото втората титла тя получи доста по-късно. В нейно лице, по подобие на Чърчил, който застана твърдо срещу Хитлер, Британия намери отново своя политик от най-висока класа, който се изправи срещу злините през 80-те години на миналия век, включително комунистическата зараза.

The Tornados – Telstar

Това е групата „The Tornado”, първата британска банда, достигнала № 1 в класацията Hot 100 на списание „Билборд”. Годината е 1962 година, композицията се казва „Телстар”, като изстреляния малко преди това от САЩ телекомуникационен спътник. Това е една от любимите мелодии на 37-годишната тогава Маги Тачър, която, макар и в начален етап, вече има свое име и място в политическия живот. По-късно, когато става министър-председател на Обединеното кралство и взима редица непопулярни решения, специално за нея певците пеят съвсем друг тип песни.

Not sensibles, I’m in Love With Margaret Thatcher

„Аз съм влюбен в Маргарет Тачър” – подиграват се „Нот сензибълс” през 81-ва на своя премиер. „Маргарет Тачър е толкова секси, че е момиче за теб и мен” – твърдят те и добавят, че се изчервяват, когато тя се появи по телевизията, защото ги кара да фантазират. Но всеки има право на фантазии и свобода, особено във Великобритания, истинската люлка на съвременната демокрация. Като човек и гражданин Маргарет Тачър също има своите фантазии и свободата да ги реализира. Тя е родена в Грантъм, графство Линкълншир, през 1925 година като Маргарет Хилда Робъртс, щерка на бакалин, член на Методистката църква, който се води независим либерал, но всъщност подкрепя консерваторите. Маги завършва химия в Оксфорд през 47-ма година и с екипа си измисля метод за съхранение на сладолед чрез замразяване. Политическата и кариера започва три години по-късно, когато се кандидатира от торите в традиционен лейбъристки район. Губи, разбира се, но не се отказва, и когато през 70-та година консерваторите печелят управлението, тя е назначена за секретар в Министерството на образованието. Междувременно амбициозната млада жена е успяла да завърши право, да се ожени за Денис Тачър и да роди близнаците Карол и Марк. От участието в това правителство и остава прякора “Maggie Thatcher, milk snatcher” – „Маги Тачър, крадецът на мляко”, защото спира безплатното мляко на децата в училище като част от мерките за снижаване на разходите в образованието. Кабинетът на Едуард Хийт обаче пада от власт и Маги Тачър бързо се оказва начело на Консервативната партия, а година по-късно произнася знаменита реч, донесла и прозвището Желязната лейди. „Руснаците имат за цел световно господство и бързо усвояват начините да се превърнат в най-силната империя, която светът някога е виждал. Хората в Съветското Политбюро не се тревожат за упадъка и потока на общественото мнение. Те слагат оръжията преди маслото, докато ние слагаме почти всичко преди оръжията.” – заявява Тачър. Как да харесваш такъв човек, ако си руснак? И как да не те е страх, че ако дойде на власт, ще имаш проблеми? Но тя идва на власт. На 4 май 1979-та Маргарет Тачър за първи път стъпва в резиденцията на „Даунинг стрийт” 10, където остава цели 11 години.
Margaret Thatcher Arrives at 10 Downing Street for the first time as Prime Minister, May 4, 1979
Как се чувствате в този момент? – пита репортерът. – Много развълнувана! – отговаря Тачър. И веднага взима мерки, които да извадят от кризата рухналата от безумното харчене на левицата британска икономика и да се разведри мрачното, гнетящо всички социално напрежение в страната. Част от мерките са непопулярни, поне докато се усетят ефектите от тях. Повишава се ДДС на 15 процента, закриват се въглищните мини, води се тежка борба срещу прекаленото влияние на синдикатите в икономиката, има неприятни развития около войната с тероризма на ИРА. Междувременно през 82-ра година Аржентина окупира британските Фолкленски острови и Маргарет Тачър изпраща армията на война, която, макар да завършва с победа и като цяло да повдига националния дух, все пак носи и жертви. На европейската политическа сцена Маги Тачър също е известна, дори леко неприятно известна, със своята твърдост. Чуйте например как тя казва „не”, когато в британския Парламент коментира желанието на тогавашния председател на Европейската комисия Жак Делор да съсредоточи повече власт, повече изпълнителски функции в комисията:

Не, не, не

Истинска „желязна лейди”, Тачър устоява своите принципи, управлението и като цяло има много положителен ефект, но действията и често водят до гняв и омраза сред част от обществото. И тъй като не мога да цитирам всички думи, с които британските джентълмени наричат Маги Тачър, ще припомня само още някои заглавия на песни. Например Morrissey има песен „Маргарет на гилотината”. От пънк групата Crass пък я питат направо – „Как се чувстваш като майка на хиляди мъртви?”

Crass, „Как се чувстваш…..”

Наистина големите, звездните дела на Маргарет Тачър обаче според мен са не толкова на британската, колкото на световната политическа сцена, по специално в борбата срещу комунизма. Малко след като тя зае премиерския пост в Лондон, във Вашингтон Роналд Рейгън влезе в Белия дом и скоро произнесе своята знаменита реч, в която нарече Съветския съюз „Империя на злото”. “От самото начало Рейгън отправи предизвикателство към всичко, пропагандирано от левичарския политически елит на Америка – казва за него Маргарет Тачър и добавя: – Те вярваха, че Америка е обречена на упадък; той вярваше, че съдбата й е бъдещо величие. Те вярваха, че рано или късно западният свободен пазар и социализмът в съветския свят ще се слеят и ще доведат до някаква форма на социалдемокрация; той вярваше в рождения провал на социализма. Те смятаха, че проблемът на Америка са хората, макар да се срамуваха да го кажат открито. Той вярваше, че проблемът на Америка е американското правителство и не се страхуваше да го заяви открито”.
Ето как, на базата на здравите си принципи и ценности, плюс ясното си отношение спрямо комунистическата зараза, Рейгън и Тачър бързо образуваха онзи неповторим поне до момента политически тандем, който не само демонстрира най-добрите страни на консерватизма като мислене и реална политика, но и доведе до разпада на съветската империя. Тоест, ето как Желязната лейди спомогна за рухването на Желязната завеса. След което, през 90-та година, напусна поста си и се оттегли от активната политика с думите:
„Дами и господа, ние напускаме „Даунинг стрийт” зае последен път след единадесет и половина години управление и сме много щастливи, че оставяме Обединеното кралство в много, много по-добро състояние отколкото то беше, когато дойдохме на власт преди единадесет и половина години.”

Изявление при напускането на Даунинг Стрийт

Не само Обединеното кралство обаче. Днес дори част от някогашните противници на Желязната лейди Маргарет Тачър признават, че след нейното управление не само Обединеното кралство, а и целият свят стана по-добро място за живеене.


“Девицата” и звярът

Милен Радев Склонни сме (и с големи основания!) да приписваме на Русия и на руската агентура де факто пълзящият преврат в София (както го нарече тук Пламен Асенов). Не бива обаче да изпускаме из очи пасивната (на повърхността), а може би и активна (под нивото на видимостта) роля на т.н. “европейски фактори” за отстраняване на [...]

Двама изведени с полиция от срещата на организационните групи на протестите

Двама души са били изведени от полицаи от срещата на организационните групи на протестите в Сливен по искане на организаторите на форума. По-рано днес в Сливен започна среща между организационните групи на протестите от цялата страна. На срещата присъстват хора от повече от 30 града, които обсъждат различни предложения и ще ги представят на националния протест утре.

Отдушник за еднократна употреба

mm_1358769460Телевизионни новини. Протест в някои от градовете на страната. Млада и прилично изглеждаща жена обяснява защо протестира: “Да ги изгоним тия ЕРП-та от България и да си живеем живота най-после!”

До няколко дни от тази жена и хиляди други като нея се очаква да излъчат свои “легитимни представители”, които да се включат в обещания от президента Обществен съвет, който трябва да заработи към служебното правителство. Нека си представим как протича едно заседание на съвета: “Да ги изгоним тия ЕРП-та от България”, казва от едната страна на масата представител на протестиращите. “Вие луди ли сте?! Има закони, бизнесът има нужда от предсказуемост”, отговаря представител на бизнеса. Така минават няколко часа, в които министрите от служебното правителство се взират в мониторите на смартфоните и се опитват да свършат нещо полезно.

Идеята политиците да упражняват властта в диалог с представителите на гражданското общество е чудесна, макар и да не е нова. Но по пътя, който ще отведе идеята до реалността, има няколко важни детайла и те са свързани с легитимността на подобен съвет, с ефективността от работата му и с твърде краткия му живот.

“Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи Обществен съвет, в който да участват легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации”, каза Росен Плевнелиев.

При синдикатите и работодателите нещата са горе-долу ясни – има Национален съвет за тристранно сътрудничество, а кой е легитимен и кой не, е определено със закон. Познаваме ги отдавна, ръководствата им дори бяха проверени от Комисията по досиетата. През тези 23 години редица неправителствени организации също успяха да се наложат и публиката е запозната с дейността им.

Кой и как обаче ще определи кои са легитимните представители на протестиращите? Опитът за национално събиране на инициативните комитети е стъпка в тази посока, но това също не може да направи един или друг легитимен. Още повече исканията им са толкова разнообразни, на моменти дори абсурдни. Всеки опит за институционализиране на конкретни лица от протестите рискува да възбуди недоволство сред други. Да не забравяме случая “Даниела Пеловска”.

Колкото и това да не се харесва на някои от протестиращите, отново стигаме до правилата  на играта  – държавата се управлява от партии, а легитимност се постига чрез участие в избори. Дори и да бъде намерено решение на въпроса с легитимността, стигаме до втория детайл – какво реално може да свърши подобен съвет? Дори и той да произведе пакет от мерки за ограничаване на монополите, служебното правителство работи без парламент.

Самият президент предупреди за това: “Разпускането на Народното събрание означава да отложим решението на голяма част от проблемите, които извадиха българския народ на улицата.” Плевнелиев беше достатъчно конкретен и с думите си, че “служебното правителство не може да извърши радикални промени”.

Сега стигаме до третия детайл – дори президентът да успее да състави достатъчно легитимен Обществен съвет, дори той да успее да постигне съгласие по неотложни мерки, които служебното правителство може да извърши и без парламент, животът на този съвет ще бъде по-много два месеца.

След което идват изборите и властта отново преминава в ръцете на омразните за протестиращите партии. Дотогава съветът ще играе ролята на отдушник за протестиращите. Въпреки това обещаният от президента Обществен съвет със сигурност може да свърши две полезни неща – да покаже, че може и така да се управлява, и да предложи пакет от малко по-дългосрочни мерки, под които да се подпишат всички основни партии и независимо кой поеме властта след изборите, тези мерки да бъдат извършени.

Президентът има ресурс за това, стига да иска да го използва. Росен Плевнелиев е най-скоро легитимираният политик в България, получи подкрепата на мнозинството избиратели преди по-малко от две години и въпреки че конституцията не му отрежда пряка роля в управлението, понякога историята поднася и такава възможност на президентите.

Затова много по-важен от състава на Обществения съвет е съставът на самото служебно правителство. Ако президентът избере лица с неопетнена репутация, които си разбират от работата и са доказали, че могат да работят в полза на обществения интерес, тогава избирателите ще имат база за сравнение. И току-виж и те, а и партиите станали малко по-претенциозни към имената в кандидатските листи.

в.”Труд

Промяна, фарс или трагедия: трите лица на протеста



А. е мой клиент и приятел. И е един от организаторите на протестни действия в София - успял човек, от 20 години в частния бизнес, който иска нови правила и бъдеще за едногодишния си син в България. Политическите ни убеждения не са еднакви, но споделяме възмущение от кражбите на Тройната коалиция и от последвалия феодалния маниер на управление на ГЕРБ. 

Това е и първото лице на протеста -  хора от всякакви социални групи, политически убеждения, професии, възраст и образование, които искат промяна. Предизвикан от високите сметки за ток, протестът беше пряко насочен срещу монополите в стопанството и мафията в политиката. Неслучайно центърът на протестите е Варна - град, превърнал се в символ и на двете явления, а през последните три години - на последиците от власт на мафията - бедността и безработицата. 

Варненци протестират срещу мафията - тя вече има и лица.

Преди седмица във Варна за първи път бяха издигнати и скандирани лозунги срещу ТИМ - икономическата групировка, която е в центъра на злощастния стопански и политически модел на морската столица. 

Второто лице на протеста е лявата предизборна лъжа на БСП и сателитните ѝ "патриоти" от коалицията про-Белене. Левицата се възползва от стопанската депресия и обедняването, за да размаха знамето на национализацията, безумните обещания за щедри държавни разходи и "ляв завой".

"Национализация или смърт" ???!

Реакцията обаче надмина очакванията на БСП - тези лозунги заличиха разликата между БСП и "Атака" и насърчиха агресивна национал-социалистическа вълна. Днес лидерът на ПЕС се опитва да "обязди" радикалния протест на хора, които горят европейски знамена... Ентусиазмът премина в страх и паника - БСП се стремят към спешни избори, ужасени от перспективата за нова, "автентична" ляво-популистка формация, която да прибере "традиционния" ляв електорат. 

Третото лице на протеста е може би най-опасното - ловките задкулисни ходове за завладяване на гражданската енергия от тези, срещу които протестът беше изначално насочен - мафията и стопанските монополи.

Кметът протестира... 
 И отново Варна държи първенството - кръгът около кмета Йорданов и средите около ТИМ окупират протестното движение по начина, по който повече от десетилетие контролират бизнеса и политическия живот в града - с комбинация от подкуп, манипулация и заплаха с пряко насилие. 
Нищо не обслужва мафията по-добре от хаотичните антидемократични послания за власт на улицата, на комитетите, забрана на партиите, отмяна на демократичната процедура и управление чрез анонимни "граждански квоти". Именно подобни граждански квоти (а всъщност - квоти на ТИМ и други сенчести субекти) прерастнаха в официални мафиотски партии и превърнаха градския съвет на Варна в свърталище на контрбандисти и сутеньори и гнездо на политически разврат. Именно тези не-партийни политически субекти направиха политиката еднозначно мръсна дума, синоним на схеми и гешефти. 

В тази обществена среда, задачата на десницата и демократите е трудна и не твърде популярна (хубавото е, че сме свикнали с това). Ние трябва да поемем две тежки задачи: 
1. Да противостоим на комунистическата предизборна лъжа за национализацията. И тази задача е не толкова трудна, защото в нея имаме силни съьзници - споменът за катастрофалните управления на Луканов и Виденов и здравият разум на стотици хиляди дребни собственици и предприемачи. 
Защото хунвейбините, подстрекавани от Станишев и Сидеров, няма да се спрат в търсенето на виновници - след ЕРП-тата ще дойдат аптекарите, хлебарите, собствениците на магазини и собствениците на крави... Национализацията не е отговор на високите цени и на монополите - отговорът са честните правила и твърдите антимонополни закони. Държавата трябва да защити конкуренцията и да пресече злоупотребата с господстващо положение - точно обратното на политиката, която ГЕРБ водеше...

2. Да се противопоставим на мафиотската лъжа за "гражданските квоти" и на влиянието на мафията. Тази задача е  изключително трудна, защото политическите партии сме компрометирани, в голяма степен - заслужено. Няма доверие, че можем да се борим с мафията.
И действително - сами по себе си, партиите нямат този ресурс. През годините те са били често инфилтрирани, купувани и поставяни в зависимост.
Личностите обаче го имат. И не анонимните фигури, които се самоопределят с особеното достойнство, че никога досега не са поемали ангажимент и отговорност - те утре ще бъдат партийци, при това твърде вероятно - корумпирани партийци. Гледали сме този филм до втръсване...
Ресурс да се противопоставят имат конкретни политици, които не се срамуват да се нарекат така, които имат зад гърба си история на публични позиции и защита на обществения интерес, показали са, че не се страхуват и не си мълчат заради тънки сметки. И няма значение колко "нови" лица са, а могат ли да гледат лицата си в огледалото.

Аз заставам пред варненци с обещание, че като техен представител ще застана срещу мафията и модела на управление. Зад гърба си имам четири поколения, които са работили в интерес на града и обществото, не са се предали и не са се продали. От началото на ХХ век родът ми работи за модернизацията и благосъстоянието на Варна, а в периода на комунизма нито един негов представител не се продаде за дребни облаги.
Зад гърба си имам и своята лична история на адвокат, публицист и политик. За десет години обществена работа всичко е публично, няма сламка, за която да се хванат и да ме притискат. Издигнал съм се със собствени усилия и с подкрепата на хора, които са работили с мен, пили са бира с мен, създали са лично доверие.
Нито веднъж като адвокат не съм участвал в схеми, нито лев не съм взел от държавата и нито стотинка не съм дал под масата никому.
Нито веднъж като публицист не съм премълчал нещо и не съм позволил тънкият интерес да насочва тезите ми. Не съм се колебал да соча проблемите и решенията, да наричам мафията и мафиотите с имената им - и всичко това е онлайн и може да се провери.
Най-сетне - за 8 години активно в политиката съм минал всички нива от доброволец в кампания, през общински председател и член на щаба до заместник председател на партия. За този период не съм се забъркал в нищо съмнително. Но по-важното е, че не съм допуснал компромис с важните си принципи и позиции.
В ДСБ отговарям за Варна от края на 2009г., и първата ми задача беше да се противопоставя на ТИМ и на сделката за "Алея първа", от позициите на правото и закона.

След по-малко от три месеца ще бъда народен представител от Варна - и тогава ще имам наистина ресурса да се боря по единствения начин, от който мафията се страхува - със силата на правилата и законодателната власт. С налагане нас нови правила, които да ограничат и в крайна сметка елиминират влиянието на сенчестата власт в политиката.
Това и само това ще доведе до нови работни места, свобода за търговия и предприемачество и високи доходи.


 . 

Пророчеството на Апостола и монополите

Който иска да види на кой Господ се кланят някои от най-големите монополи в енергетиката, срещу които така безадресно се лута по улиците народният гняв, може да дойде пред паметника на съветската окупация на България. Благодарните й монополи полагат там цветя и венци – в конкретния случай по повод Деня на защитника на отечеството, както се нарича вече бившият празник на Съветската армия.

От името на нашето си Отечество, което не е нито СССР, нито Русия, привърженици на идеята за демонтиране на този паметник на унизителната лъжа, представяща окупацията като освобождение, днес ще положим венец също. В 14.30 ч.

Ще положим венец от името на Апостола, на чийто паметник не ни позволиха да положим цветя тази година. Като не можахме да отидем при Апостола, той ще отиде на мястото, където се вижда как се е сбъднало пророчеството му „ който ни освободи, той и ще ни зароби”.

Кръвни футболни врагове се обединиха в името на България

“Левски”, ЦСКА, “Ботев” (Пловдив), Локомотив (Пловдив) и други излязоха с обща декларация Последните политически събития в България и протестите, които са всеки ден, обединиха кръвни футболни врагове. Привържениците на “Левски” и ЦСКА, “Ботев” (Пловдив) и “Локомотив (Пловдив), Славия и Локомотив (София) обявиха своята гражданска позиция. На 22.02.2013г. в София се проведе заседание на Сдружението на българските фенклубове, което обсъди широк кръг въпроси, включително и актуалната обстановка в България. Организацията изпрати до медиите своята позицията относно различни спекулации с участието на фенове в гражданските протести. Ето и цялото обръщение на Сдружението на българските футболни ...

Сивата звездичка

- И така, - започна татко Пжик - тази приказка се нарича "Сивата звездичка" и от името и по никакъв начин не можеш да се досетиш за кого се разказва в нея. Затова слушай внимателно и не ме прекъсвай. Всички въпроси после.
- А нима има сиви звездички? - попита Ежчето.
- Ако ме прекъснеш още веднъж, няма да разказвам, -  отвърна Пжик, но като забеляза, че синчето му се кани да се разплаче, омекна: - Всъщност, такива няма, макар че, според мен, това е странно, та сивият цвят е най-красивият. Но една Сива Звездичка все пак имало.
И така, имало една жаба, неугледна такава, некрасива, в добавка - от нея дъхало на чесън и вместо бодли имала - можеш ли да си представиш! - брадавици. Бърр!
За щастие, тя не знаела нито че е толкова некрасива, нито че е жаба. Първо, защото била съвсем мъничка и въобще малко знаела и второ, защото никой не я наричал така. Тя живеела в градината, където растели Дървета, Храсти и Цветя, а ти трябва да знаеш, че Дърветата, Храстите и Цветята разговарят само с тези, които много, много обичат. А ти не наричаш този, когото много обичаш, жаба, нали?
Ежчето засумтя в знак на съгласие.
- И така, Дърветата, Храстите и Цветята много обичали жабата и затова я наричали с най-ласкави имена. Особено Цветята.
- А защо я обичали толкова много? - тихичко попита Ежчето.
Татко се нацупи и Ежчето се сви.
- Ако помълчиш, скоро ще разбереш, - строго каза Пжик. Той продължи: - Когато жабата се появила в градината, Цветята я попитали как се казва и когато отвърнала, че не знае, много се зарадвали.
"Колко хубаво! - казали Теменужките, които първи я видели. - Тогава ние сами ще ти измислим име! Ако искаш, ние ще те наричаме ... ще те наричаме Теменужка?"
"По-добре Маргарита, - казали Маргаритките. - Това име е много по-красиво!"
Тук се намесили Розите - те предложили да я нарекат Красавица; Камбанките поискали да я нарекат Дин-Дан, защото това било единственото, което можели да казват, а цветето, наречено "Кавалер и Дама", предложило да я кръстят "Дамичка-Маничка".
Ежчето подсвирнало и театрално се търкулнало в скута на баща си, но таралежът не се разсърдил, защото то подсвирнало навреме и спокойно продължил:
- Спорът нямало да има край, ако не били Астрите. И ако не бил Ученият Скорец.
"Нека тя се нарича Астра", - казали Астрите.
"Или, още по-добре, Звездичка, - казал Ученият Скорец. - Това значи същото като Астра, само че звучи далеч по-разбираемо. При това, тя наистина напомня на звездичка. Вижте, колко са лъчисти очите и! А тъй като е сива, можете да я наричате Сивата Звездичка. Така няма да има никакви бърканици! Ясно е, нали?"
И всички се съгласили с Учения Скорец, защото той бил много умен, можел да казва няколко истински човешки думи и да свири почти до края музикално произведение, което се нарича, струва ми се ... "Пжик-Пижик" или нещо подобно. Затова хората му построили на тополата къщичка.
Оттогава всички започнали да наричат жабата Сивата Звездичка. Всички, освен Камбанките, които продължили по предишному да я наричат Дин-Дан, но това било единственото, което можели да казват.
"Няма що, "звездичка", - изсъскал дебелият, стар Плужек. Той пълзял по розовия храст към нежните, млади листенца. - Хубава "звездичка"! Та това е най-обикновена сива ..."
Той искал да каже "жаба", но не успял, защото в този миг Сивата Звездичка го погледнала с лъчистите си очи и Плужекът изчезнал.
"Благодаря ти, мила Звездичке, - казала Розата, побледняла от страх. - Ти ме спаси от страшен враг!"
А ти трябва да знаеш, - поясни Пжик, - че Цветятата, Дърветата и Храстите, макар да не правят никому зло - напротив, само едно добро! - също имат врагове. Те са много! Хубаво е, че тези врагове са доста вкусни!
- Значи Звездичката изяла този тлъст, стар Плужек? - попита Ежчето, облизвайки се.
- По-скоро да - отвърна Пжик. - В интерес на истината, не мога да се закълна. Защото никой не видял Звездичката да яде Плужеци, Лакоми Бръмбари и Вредни Гъсеници. Но всички врагове на Цветята изчезвали, само като Сивата Звездичка ги погледнела с лъчистите си очи. Изчезвали завинаги. И откакто Сивата Звездичка се заселила в градината, Дърветата, Храстите и Цветята заживели много по-добре. Особено Цветята. Защото Дърветата и Храстите защитавали от враговете им Птиците, а Цветята нямало кой да защити - за Птиците те били твърде нисички.
Ето защо Цветята така обикнали Сивата Звездичка. Те разцъфвали от радост всяка сутрин, когато тя пристигала в градината. И се чувало само: "Звездичке, при нас!", "Не, първо при нас! При нас ..."
Цветята и говорели най-ласкави думи, хвалели я по всякакъв начин, а Сивата Звездичка мълчала - тя била много, много скромна - и само очите и така сияели.
Една Сврака, която обичала да подслушва човешки разговори, веднъж даже попитала, наистина ли в главата и е скрит скъпоценен камък и затова очите и сияят така.
"Не зная - смутено казала Сивата Звездичка. - Според мен, не ..."
"Ама че Сврака! Празнодумка такава! - казал Ученият Скорец. - Не камък, а каша, и не в главата на Звездичката, а в твоята! Очите на Сивата Звездичка са лъчисти, защото и е чиста съвестта - тя върши Полезна Работа! Ясно е, нали?"
- Татко, може ли да задам въпрос? - попита Ежчето.
- Всички въпроси после.
- Моля те, татенце, само един!
- Един, добре - така да бъде.
- Татко, а ние полезни ли сме?
- Много, - каза Пжик. - Можеш да не се съмняваш. Слушай, какво станало по-нататък.
И така, аз вече казах, че Цветята знаели, че Сивата Звездичка е добра и полезна. Знаели и Птиците. Знаели и Хората - разбира се, Умните Хора. Само враговете на Цветята не били съгласни с това. "Долна, гадна злобарка!" - съскали те, разбира се, когато Звездичката не била наблизо. "Уродливка! Гадост!" - скърцали Лакомите Бръмбари. "Трябва да се разправим с нея! - пригласяли им Гъсениците. - От нея просто няма живот!"
Разбира се, на тяхното перчене и закани никой не обръщал внимание и затова враговете ставали все по-малко и по-малко, но , за беда, в работата се намесила близката родственица на Гъсениците - Пеперудата Копривница. На вид тя била съвършено безобидна, даже хубавичка, но в действителност - ужасно вредна. Понякога и това се случва.
Да, забравих да ти кажа, че Сивата Звездичка никога не закачала Пеперудите.
- Защо? - попита Ежчето. - Те не са ли вкусни?
- Не затова, глупаче. По-скоро, защото Пеперудите приличат на Цветя, а Звездичката така обичала Цветята! И навярно, тя не знаела, че Пеперуди и Гъсеници, това е едно и също. Гъсениците се превръщат в Пеперуди, а Пеперудите снасят яйца, от които се раждат нови Гъсеници...
И така, хитрата Копривница измислила хитър план - как да погуби Сивата Звездичка.
"Скоро ще ви спася от тази омразна жаба!" - казала тя на сестрите си Гъсеници, приятелите си Бръмбари и Плужеци. И отлетяла от градината.
А когато се върнала, след нея тичало Много Глупаво Момченце. В ръката му имало кепенце, то го размахвало във въздуха и мислело, че а-ха, ей сега ще улови хубавичката Копривница. С кепенце.
А хитрата Копривница се преструвала, че така и ще стане: кацала на Цветята, правела се, че не вижда Много Глупавото Момченце, а след това изведнъж пърхала току под носа му и прелитала на следващата туфа.
И така тя подмамила Много Глупавото Момченце в самия център на градината, на тази пътечка, където седяла Сивата Звездичка и беседвала с Ученият Скорец.
Копривницата веднага била наказана за подлата си постъпка: Ученият Скорец мълниеносно излетял от клона и я уловил с клюна си. Но вече било късно - Много Глупавото Момченце забелязало Сивата Звездичка.
"Жаба, жаба! - закрещяло то с Много Глупав Глас. - У-у-у, колко е противна! Бий жабата! Бий!"
Сивата Звездичка отначало не разбрала, че то говори за нея, защото досега никой не я бил наричал жаба. Тя не се отместила и когато Много Глупавото Момченце замахнало към нея с камък.
"Звездичке, спасявай се!" - с отчаян глас извикал Ученият Скорец, като едва не се задавил с Копривницата.
В същата минута тежък камък тупнал на земята до Сивата Звездичка. За щастие, Много Глупавото Момченце не уцелило и Сивата Звездичка успяла да отскочи встрани. Цветята и Тревата я скрили от очите му. Но Много Глупавото Момченце не се отказвало. То събрало още камъни и ги хвърляло навсякъде, където Цветята и Тревата помръдвали.
"Жаба! Отровна жаба! - крещяло то. - Бий уродливката!"
"Глу-пак! Глу-пак! - креснал му Ученият Скорец. - Що за каша имаш в главата? Та тя е полезна! Ясно ли е?"
Но Много Глупавото Момченце хванало пръчка и се напъхало право в Розовия Храст, където му се сторило, че се скрила Сивата Звездичка.
Розовият Храст го убол с всичка сила с острите си бодли. И Много Глупавото Момченце с рев побягнало от градината.
- Урааа! - викна Ежчето.
- Да, брат, полезно нещо са това бодличките! - продължи таралежът. - Ако Сивата Звездичка имаше бодли, може би нямаше да се стигне дотам, да плаче толкова горчиво в този ден. Но, както знаеш, тя нямала бодли и затова седяла в корените на Розовия Храст и плачела жално, жално.
"Той ме нарече жаба, - ридаела тя, - урод! Човекът каза така, а Хората знаят всичко, всичко! Значи аз съм жаба, жаба!.."
Всички я утешавали както можели. Теменужките и говорели, че тя винаги ще си остане тяхната мила Сива Звездичка; Розите, че красотата не е най-важното в живота (от тяхна страна това не била малка жертва). "Не плачи, Дамичке-Маничке", - повтаряло цветето Кавалер и Дама, а Камбанките шепнели: "Дин-Дан, Дин-Дан" и това също звучало много утешително.
Но Сивата Звездичка плачела така силно, че не чувала утешенията. Така става винаги, когато започнат да те утешават твърде рано. Цветята не знаели това, но пък Ученият Скорец го знаел прекрасно. Той оставил Сивата Звездичка да се наплаче добре и после казал:
"Няма да те утешавам, скъпа. Ще ти кажа само едно: работата не е в името. И, при всички случаи, е без значение какво ще каже за теб някакво Глупаво Момченце, на което в главата е една каша! За всички твои приятели ти беше и ще бъдеш мила Сива Звездичка. Ясно е, струва ми се?!"
И той засвирил музикалното произведение за ... за Пжик- Пижик, за да развесели Сивата Звездичка и да покаже, че разговорът е приключен.
Сивата Звездичка престанала да плаче.
"Ти, разбира се, си прав, Скорче, - казала тя. - Разбира се, работата не е в името ... Но все пак ... все пак аз, моля ви, няма да идвам повече в градината денем, за да ... за да не срещна някой глупав ..."
И оттогава Сивата Звездичка - а не само тя, а и всичките и братя, сестри, деца и внуци идват в градината и вършат своята Полезна Работа само нощем.
Пжик се окашля и каза:
- А сега можеш да задаваш въпроси.
- Колко? - попита Ежчето.
- Три, - отвърна Пжик.
- О! Тогава ... Първият въпрос: а наистина ли Звездичките, тоест жабите, не ядат Пеперуди или това е само в приказката?
- Наистина.
- А като Много Глупавото Момченце каза, че жабите са отровни, това вярно ли е?
- Глупости! Аз, разбира се, не те съветвам да си ги пъхаш в устата, но те съвсем не са отровни.
- Вярно ли?! ... И сега третият въпрос ли е?
- Да, третият беше. Край!
- Как така, край?
- Така, вече го зададе. Попита: " Това третият въпрос ли е?"
- Ама, татенце, ти все се дразниш.
- Их, какъв си умник! Хайде, питай!
- Ох, забравих ... Ах, да ... Къде все пак изчезвали тези лоши врагове?
- Тя, разбира се, ги гълтала. Но го прави толкова бързо с езика си, че никой не може да я проследи и изглежда, че просто изчезват. А сега аз също имам въпрос, пухкавичък мой: не е ли време да спим? Защото ние с теб също сме полезни, трябва да вършим своята Полезна Работа нощем, а сега вече е утро ...

Борис Владимирович Задохер

При копиране на материали от блога, посочвайте източник! А ако публикацията ви е харесала, бъдете любезни да ползвате бутоните за гласуване! Благодаря!

Присъдата на намиращия се в затвора бивш президент на Тайван е удължена с 18 месеца

Тайпе. Присъдата на намиращия се в затвора бивш президент на Тайван, Чен Шуй-бян, е удължена с 18 месеца, предаде АФП. Чен Шуй-бян вече излежава присъда от 18 години и 6 месеца за корупция и присвояване на средства по време на управлението му между 2000 и 2008 година. Върховният съд на страната удължи присъдата му до 20 години, поради това, че бившият президент е признат за виновен в дело за подкуп. / Агенция “Фокус”

Жега в Ню Йорк а ла Ричард Касъл

Романът „Жега“ на Ричард Касъл наскоро бе пуснат и на българския пазар. Когато видях познатата ми от сериала корица в една книжарница, бях изумена – „Нима Касъл е истински писател?“.

За запознатите с едноименния сериал няма да е изненада основният сюжет, нито главните герои. За останалите – уточнявам: в първия епизод на ТВ сериала „Касъл“ се срещаме с един изпаднал в творческа криза писател. Току-що убил най-популярния си герой Дерик Сторм, той отчаяно се нужда е от ново вдъхновение. И го намира в лицето на детектива от нюйоркската полиция Кейт Бекет. Тя става първообраз на Ники Хийт (игра на думи, Nikki Heat, от англ. heat – „жега“). Именно от тук започва и романът.

В разгара на невиждана знойна жега Ники Хийт – първокласен и много сексапилен детектив, е изправена пред мистериозната смърт на големия строителен магнат Матю Стар. Още от пръв поглед на Хийт и нейният екип, съставен от детективи Райли и Очоа, става ясно, че това не е самоубийство. Но непрекъснато появяващите се свидетели, съпругата с тъмно минало, двете любовници, както и футболният отбор от мафиоти и богаташи – всеки с претенцията да е невинен, не помагат за по-бързото разплитане на случая. За да бъде максимално затруднена, Хийт трябва да търпи журналиста супер звезда Джеймисън Руук, който е прикрепен към екипа, за да напише статия за работата на полицията. Колкото и да е досаден обаче, Руук е интелигентен, находчив, изключително полезен за разследването и много привлекателен. Ники трябва да се справи с покачващите се градуси и да разреши случая, който само се заплита допълнително, когато убийствата се оказват две, а един от заподозрените напада Хийт и после изчезва.

Почитателите на сериала несъмнено ще открият познати елементи от случаите, които Бекет и Касъл са разрешили. За тях книгата ще бъде и своеобразна експликация на мечтите и фантазиите на писателя. Всеки, който не е гледал епизодите, определено няма да разбере какво имам предвид. Но всички, които обичат криминални романи, могат да се насладят на лекия стил на „Жега“, на интригуващата история, разказана по увлекателен, остроумен и интелигентен начин, както и на резките завои, новите следи и задънените улици на добре заплетената мистерия.

Вземи тази книга с отстъпка!





Появиха се снимки на Nokia Lumia 720 и 520, характеристиките скоро, на MWC 2013

520

Появиха се снимки на Lumia 720 и 520, характеристиките скоро, на MWC 2013Както споменахме, преди близо две седмици, Nokia подготвя различни изненади на Mobile World Congress 2013. Освен дългоочакваният върхов (high-end) смартфон с “истинска” PureView камера и Windows Phone 8, неодтавнашният мобилен лидер ще представи и два по-достъпни модела.

Това са: попълнението от среден клас Lumia 720 и “бюджетният” Lumia 520, чиито снимки вече изтекоха в мрежата. 

Досега имаше спекулации дали 520, като не по-малко младото си братче 510 ще е Windows Phone 7.8 устройство (със старата ОС) или като всички Lumia X20 ще бъде с най-новия Windows Phone 8. Новото “ръбесто” Windows лого, което се вижда на снимката, показва второто.

 А така ще изглежда по-скромният Lumia 520:

За точните характеристики на устройствата все още се спекулира, но сигурните числа ще научим още в понеделник, на мобилния конгрес в Барселона, където може да очакваме и други изненади от Nokia.

Следете SocialEvo.net за всички новини от събитието, а ако се интересувате конкретно от семейството смартфони Lumia на Nokia, заповядайте на Facebook страницата “Опознай Nokia Lumia“. Това е личен проект, чрез който ще можете да се запознаете с различните смартфони или да научите много повече за тях!

Източник: @evleaks

Хитовият Sony Xperia Z в магазините на Мтел

Хитовият Sony Xperia Z в магазините на Мтел

Хитовият Sony Xperia Z в магазините на Мтел Месец след световната си премиера флагманът на Sony вече е в България

Най-доброто от Sony, събрано в един смартфон – Sony Xperia Z, влиза в магазините на Мтел. Представянето на телефона се състоя вчера на специално събитие, организирано от телекома и Sony Mobile България.

 Sony Xperia Z вече се наложи като един от най-хитовите смартфони за 2013 година. Устройството от най-висок клас съчетава в себе си над половин век иновации на Sony в областта на дизайна, екраните, изображенията, снимките, музиката, филмите и игрите.

Повредите на близо 10% от всички устройства, които се дават за ремонт в Мтел, се дължат на намокряне. Елегантен и иновативен, Sony Xperia Z е подготвен за такива случаи и се отличава с изключителна здравина. Смартфонът се справя отлично с предизвикателствата в градска среда: той работи безпроблемно до 30 минути във вода и в прашни условия. Нечупливото покритие и екранът от калено стъкло са допълнителна гаранция за неговата издръжливост и качество.

Смартфонът беше подложен на водни тестове при представянето си и остана невредим.

Смартфонът беше подложен на водни тестове

„Суперфонът“ на Sony разполага с 5-инчов Full HD Reality Display, използващ технологията Mobile BRAVIA® Engine 2 за най-високо качество на картината. Арсеналът от впечатляващи характеристики се допълва от 13-мегапикселова камера, оборудвана с Exmor RS for mobile сензор за ярки и контрастни изображения, HDR технология – интегрирана за пръв път в смартфон, и 1.5 GHz асинхронен четириядрен Snapdragon S4 процесор.

Xperia Z идва с операционна система Android 4.1 (Jelly Bean), но съвсем скоро ще получи ъпгрейд до Android 4.2.

Най-доброто от Sony ще бъде в магазините на Мтел от следващата седмица. Sony Xperia Z ще се предлага на цени от 35,90 лева с включен тарифен план Mtel Surf&Talk XL.

 

Skype 1.5 за Windows 8 вече позволява прехвърляне на файлове

Skype 1.5 за Windows 8 вече позволява прехвърляне на файлове

Skype 1.5 за Windows 8 вече позволява прехвърляне на файлове

Windows 8 нашумя с революционния си дизайн. Харесван или не, новият интерфейс изисква написването на нови приложения, които да работят с него. Едно такова е използваният в цял свят и добре познат Skype. В деня на официалното пускане на Windows 8 (26 октомври) излезе и първата версия на специалния Skype за новата ОС, но нещо съществено му липсваше. Става въпрос за една от най-използваните функции на програмата - прехвърлянето на файлове между потребителите.

От днес е налична актуализацията до версия Skype 1.5, която добавя дългоочакваната и обещана функция за прехвърляне на файлове. Ако сте с Windows 8, можете да изтеглите новия скайп от магазина за приложения на Windows. Ето как изглежда:

 

Традиционно ъпдейтът включва и общи подобрения на работата на програмата и корекции на бъгове. Непременно да споделите мнението си за новия Skype, след като го тествате!

Снимка: Skype

97% от разговорите за вас и вашите продукти и услуги в Twitter са без @иметонавашиябранд

conversocialreport1

Conversocial е не само чудесен инструмент за обслужване на профили в социалните мрежи и управлението им от екипи, но и ценен източник на информация и съвети за поведение.

Последният им труд обхваща 11 000 туита, пуснати в социалната мрежа в рамките на 24 часа през януари тази година. В тях се споменават четири големи търговски вериги на дребно – Costco, Walgreens, Kroger и Safeway.

Оказва се, че 37% от туитовете за брандовете са свързани с обслужването.

Оказва се, че 37% от туитовете за брандовете са свързани с обслужването. Ако се вгледаме още повече, ще видим, че най-голяма част от туитовете за компаниите (15%) са преки впечатления от обслужването. 13% говорят за продукта, други 6% – за услугите и условията. 3% от съобщенията обаче са на клиенти, които са останали разочаровани поради някаква причина. Част от тези 3% са неспасяеми – дотолкова сме ги загубили поради някаква причина, че няма почти никакъв шанс да ги спечелим отново. Тези 3% не са много, но дори и само това, че са споделили нещо за вашия бранд в Twitter, говори за някаква степен на ангажираност. Неутралните към вашата компания просто биха обърнали гръб. Затова и си струва да се опитате да влезете в контакт с тях и да обсъдите какъв е бил проблемът, породил негативното им впечатление.

Всъщност едва 3% от туитовете, в които се говори за вашата компания, са адресирани към вашия туитър профил (или 0%, ако нямате такъв изобщо).

Има и още една категоризация на туитовете, при които се получават тези 3%. Всъщност едва 3% от туитовете, в които се говори за вашата компания, са адресирани към вашия туитър профил (или 0%, ако нямате такъв изобщо). Така че ако разчитате само на известия за споменаване, можете да изтървете доста ценна информация. Важното е да следите активно какво се говори за вас и да се включвате в разговорите, за които смятате, че можете да допринесете с нещо полезно. Това винаги се оценява добре.

Обичам Twitter именно заради това – откритите разговори и лесното общуване.

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване