03/07/13 07:00
(http://patepis.com/)

Изгубената Сирия (3): Хомс и поясът на Богородица

Днес ще завършим поредицта на Цветан за предвоенна Сирия – този път това ще бъде град Хомс, а ние оставаме с тайната надежда, че снимките в разказа ще помогнат при възстановяватането. Приятно четене:

Хомс и поясът на Богородица

  Хомс е третият по големина град в Сирия.Той е римският Емеса и библейският Кадеш. Хомс е важен кръстопът и за нас –  на запад е Крак де Шевалие, на изток е Палмира, а Дамаск е на юг. Планирали сме да посетим само църквата UMM – AL – ZUNNAR, където се съхранява пояса на Дева Мария. На автогарата (гараж на арабски) нашият Мехмет попита няколко човека къде е, но те се правят на луди и ни сочат сребристата джамия на Халед ибн Уалид, който е завлядял града през 636 година. Добре, че срещнахме една християнка, която ни упъти през сокаците към целта ни.

 Поясът на Богородица – Хомс, Сирия

  По скоро приличаше на училищен двор изпълнен с детски глъч, а не на църковен двор. Това бяха сирийски деца, дошли като нас да се поклонят на пояса на Богородица.

 Поясът на Богородица – Хомс, Сирия

  Сградата беше каменна, сива и ниска, но солидна, от сталински тип като президенството в София.

 Поясът на Богородица – Хомс, Сирия

  Над входа има изображение как Богородица подава пояса на апостол Тома. Първоначално апостол Тома оставил святата реликва на съхранение в Йерусалим, след това пояса се съхранявал в Зила – Кападокия, а после бил пренесен в Константинопол и положен в свещен кивот (агиос сорос), обсипан със скъпоценности във Влахернската катедрала. Интересно е да се каже, че по-рано кивотът с пояса е бил в наши ръце – на нашия цар Иван Асен I като трофей след победата през 1190 година над византийския император Исак II Ангел. Разделяме се с него в 1330 година, когато цар Михаил Шишман губи битката при Велбъдж от сръбския крал Стефан, който го връща пак в Константинопол.   Както вече споменах (в пътеписа за Порто Лагос), днес част от пояса се съхранява във Ватопедския манастир на Света гора – Атон, а друга – в Зугдиди (Грузия).   Предполага се, че през 1204 след падането на Константинопол кръстоносците го разделят на три части: една – за Аахен (Германия), друга – за манастира Троодитисса (Кипър) и трета – за Сирия. Те преименуват Хомс на Шамел (Камилски град), който е разрушен от воините на джихада.

Поясът на Богородица – Хомс, Сирия

Запалихме по една свещ пред иконата на Девата и се помолихме. Следва

разказа на свещеника  за това сензационното откритие:

Пролетта на 1953 година в сирийския манастир в Мардин (днешна Турция) бил намерен стар манускрипт на арамейски език. В ръкописа се казвало, че в хомската църква се съхранява неизвестна част от легендарния пояс на Богородица. Посочвало се даже, че трябва да се търси под олтара. Събрало се цялото висше духовенство на двете християнски общини – (гръцка) православна и яковитска (сирийска). Празнично облечени граждани се тълпяли зад църковната ограда. За охрана била извикана полицията. Лопатата се забила в каменистия грунт и още на плиткото се опряла в малка надгробна плоча.

 Поясът на Богородица – Хомс, Сирия

В ъгъла до иконите на Богородица на масичката лежат плочата и черното каменно кубче. Те са изпъстрени с надписи на арамейски с характерния си наклон на наляво. Надписът гласи :,,Този храм е заложен в 59 година от Рождество Христово,” което показва, че тук е бил един от най- древните християнски храмове още в езическите времена. Когато повдигнали плочата във вдлъбнатината намерили малко сребърно ковчеже (кивот). Вътре се намирал навит на руло пояс от камилска вълна със златни нишки с размери 74 х 5 см.

 Поясът на Богородица – Хомс, Сирия

Днес в десния притвор на църквата зад бронирано стъло  е изложена за поклонение част от пояса. Той е положен в сребърно цветче с венец от брилянти. Друга част от пояса е дадена на Йерусалим. Към реликвата потекъл поток от поклонници, болни и бездетни жени.Чудесата започнали веднага. В храма е струпана камара от патерици и бастуни, оставени от излекуваните инвалиди.Така възникнал цял музей. Първото документално отбелязано изцеление от пояса на Пресвета Дева е чудото на изцелението на византийската императрица Зоя на 31август 906 година. Сега този ден е празник за православната църква. Чудесата продължават и днес. Даже в Индия. От пояса, намерен в Хомс през 1982 са отделили парченце и го пренесли в областта на апостол Тома, индийската провиция Маланкар. Там има голяма община на сирийските християни –яковити, наброяваща повече от един милион. Свещеника ни покани в митрополитската резиденция. На масичката бяха сложени сладки и две чаши вода – една пълна и една празна?! Свещеникът сериозно ми каза, че ако човек е жаден ще пие от пълната, а ако не –от празната. Може, ако искам, да провери водата дали е студена с два пръста? Защо не? Ами две мнения са по-добри от едно и ние се разсмяхме. Няма две мнения, че според пергамента този пояс е изплетен от самата Богородица. Анализът показал, че тази реликва е лежала в земята над хиляда години. Останалато е вярата, която прави чудеса.

 Поясът на Богородица – Хомс, Сирия

  Когато разказахме на митрополита на Хомс колко трудно сме го открили, той се усмихна и ни разказа една история – когато хомси (жителите на Хомс) разбрали, че кръстоносците ще минат и през техния град, решили да се направят на луди. При влизането си в града кръстоносците видели, че всички са луди. Помислили, че това е в резултат на някаква зараза и бързо напуснали града. Ние благодарихме за почерпката и благословията му, и потеглихме по следите на кръстоносците към замъка Крак де Шевалие.    

Цветан Димитров,2008 – 2013

Автор: Цветан Димитров  Снимки: авторът   Други разкази свързани със Сирия – на картата: КЛИКАЙТЕ НА ЗАГЛАВИЕТО ЗА ПОДРОБНОСТИ :)
Публикувана на 03/07/13 07:00 http://patepis.com/?p=39065
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване