03/13/13 21:03
(http://www.azcheta.com/)

Поредна награда за Хилари Мантел

mantelПренебрегваната допреди няколко години от критикаа Хилари Мантел не спира да трупа отличие след отличие, похвалиха се българските й издатели от “Еднорог”. Авторката на “Вълци” и “Доведете труповете” спечели и наградата “Дейвид Коен”, известна като Британския Нобел.

Така Мантел продължава своята безапелационна серия от последните месеци - тя е първата жена двукратна носителка на наградата “Ман Букър” и първата, спечелила за една и съща книга (“Доведете труповете”) награди “Букър” и “Коста” за книга на годината.

Наградата “Дейвид Коен”, която се връчва за първи път през 1993 г., се дава за цялостно творчество на автори с важен принос за британската литература. Предишни носители на наградата са Шеймъс Хийни, В.С. Найпол, Харолд Пинтър, Джулиан Барнс.

“Някои читатели смятат, че аз съм се родила в деня, в който е публикуван романът ми “Вълци”. Тази награда е доказателството, че в изкуството няма сензации, родени за една нощ”, каза самата Хилари Мантел при получаването на наградата. “В изкуството нещата не се случват по този начин. Почвата трябва дълго да се подготвя. Затова приемам тази награда като признание на това, че в продължение на много години се стремя да усъвършенствам стила си”, допълни тя.

От “Еднорог” съобщиха още, че “Доведете труповете” ще излезе на български език до две седмици.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване