01/30/13 09:49
(http://www.azcheta.com/)

Мантел дублира Booker с награда Costa

Хилари Мантел дублира своя Booker от края на миналата година с литературна награда Costa 2012, съобщи британският Телеграф. Във вторник вечер на церемония в Лондон тя се превърна в първия автор, който печели двете награди в рамките на година. Мантел бе отличена за романа "Bring up the Bodies", побеждавайки още пет авторки от различни категории.

"Искам да кажа, че борбата беше ужесточена и кървава, но сме напълно единодушни в избора си - Хилари не просто е с една глава над останалите, тя сякаш стои на кокили над тях", категорична бе председателят на журито Джени Мъри. 

Мантел ще получи за наградата си и чек от £30,000. Той ще бъде добавен към вече спечелените £5,000, които получиха всички номинирани в различните категории в началото на тази година.

"Bring up the Bodies" бе сочена за абсолютен фаворит преди церемонията, въпреки настояванията на някои критици, че Мантел трябва да се откаже от наградата в полза на по-неизвестен, но добър автор, който да получи нужната публичност.

"Пиша от много време и дълги години не бях сред номинираните или все бях подгласник, но сега всичко се промени", каза победителката по време на награждаването, цитирана от Гардиън. "Чувствам, че късметът ми се е променил, въпреки че това не е вярно, разбира се - просто работя по проект, който разчита на моите способности и който се появи точно когато бях готова за него", допълни тя.

В началото на миналата година "Pure" на Андрю Милър бе обявена за Книга на Costa за 2011 година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване