04/07/13 09:26
(http://milenafuchedjieva.blogspot.com/)

Да се разделим на (поне) две Българии - текст за ЧАЛГАТА за "Уикенд"


Чалгата, чалгата, чалгата. Тази дума вероятно е една от най-използваните думи в негативен аспект в българския речник. И не само там, тя е знамето на лошия вкус според българската интелигенция, тя е на дъното на всичко пошло и провалено в България, тя е чудовището, което яде деца. Могъществото й разпростряло се върху българското ежедневие е безспорно, но то не е защото тя се натрапва. Чалгата отдавна присъства само там където е желана и търсена, в моята среда никой не я слуша, нито пък се чува в заведенията, които посещавам. В центъра на София чалга няма като изключим няколко супер луксозни нощни чалготеки, но когато те отварят, интелигенцията отдавна дреме над някой нов роман, който трябва да оплюе. Истерията срещу нея е огромна и придоби напълно отвратителен характер в случката с евро-субсидията спечелена от Митко Пайнера. Неприятното е, че всъщност „умните хора“ натрапиха до нетърпимост думата „чалга“ като корен на Злото. Чалгата не е чалга, тя е наказание за това, че сме българи.
Интелигенцията начело с моя приятел Теди Москов, който както вече писах, обедини омразата на интелектуалци и чалгари срещу себе си изключително възхитително и успешно, се възмути издълбоко, че Европа даде субсидия за „боклуците“ на един изключително успешен български бизнесмен, Пайнера. Теди обиди Азис, че е мръсен, а Азис му отговори общо взето заслужено. Воят сред театралите беше оглушителен. „Дайте тези пари на нас, не на виновните за опростачаването на нацията!“. Само че вече не става с „дай“. Европа не е Тодор Живков, който „даваше“ за театър и култура. Европа разглежда правилно представени бизнес проекти, които доказват, че са свързани с работни места, и дава парите на този, който има или създава подобен бизнес. Беше абсолютно нахалство от страна на Теди, както и на останалите възмутени интелектуалци, да обиждат и хулят Митко Пайнера. Дали продуктите на единствената печеливша развлекателна индустрия ги задоволяват или не, това си е техен проблем. Тази индустрия дава хляб на много повече хора отколкото „творците“ си представят. Тази индустрия също така създава все по-адекватни шоубизнес продукти. Достатъчно е да се видят новите клипове на Глория и на Галена, както и на други певици, сега се запознавам по-отблизо с чалгата и не мога да изброя всичко, което ми е направило добро впечатление. Ориенталските мотиви са намалели за сметка на все по-поп звучене, а певиците изглеждат ШЕМЕТНО.
Жените дръзнали да се занимават с кариерата на поп-фолк певици вече знаят, че (ако имат талант и характер)  ще бъдат от една страна носени на ръце от голяма част от българите, а от друга ще бъдат обиждани, дискриминирани, ругани и остракирани както никои други жени в българското общество. Може би само проститутките търпят по-лошо отношение. Разбира се, някои от тях изглеждат като проститутки или Барбита, което е смущаващо, защото Барбитата и проститутките не би трябвало да си приличат изобщо. Чалгата е навсякъде, тя е и Парис Хилтън също, само дето Парис не може да пее.
Като НЕПРЕДУБЕДЕН зрител на поп-фолк клипове, мога спокойно да кажа, че голяма част от известните момичета-жени с едно име, са жени с качества и талант. Красиви, с прекрасни гласове, излъчват характер, ясно е че работят като луди, също така е ясно, че са обект на ожесточена омраза и нападки заради арогантния им сексапил, който ги продава свръх-успешно. Но този сексапил не е измислен в блока на Пайнера, колкото и Пайнерът да е талантлив и умен човек в шоубизнеса. Това е сексапилът на Мадона, съчетан понякога с „мръсните усти“ на момичетата от американския хип хоп.
Хип хопът е в пъти по-вулгарен и сексистки от нашата невинна в сравнение с него чалга. В клиповете на повечето хип хоп звезди се говори за жените по ужасен начин, пуши се трева, показват се пистолети, пачки и дебели златни ланци. И не, това не са мутрите-създатели на чалгата, те са създателите на друга изключително печеливша индустрия – хип хопът. Ако нямаше анти-дискриминационни закони в Америка, религиозната десница отдавна щеше да е забранила тази музика и вкарала в затвора изпълнителите й заради неприлично поведение. Слава богу, има демокрация, която не позволява това да се случи.
В чалгата най-често жената се заканва лошо да отмъсти на неверния си приятел, или пък отправя директни сексуални покани за да вкара обекта на интереса си в леглото си. Определено е по-миролюбива в сравнение с хип хопа. При нас винаги става дума само за секс и нищо повече. А Ники Минаж поставена до Глория е помитащ кич, до нея Глория изглежда като Уелската принцеса, но Минаж е звезда, а Глория е само „звезда“.
Докато живеех в Америка пропуснах раждането и апогея на чалгата в България, но бях до такава степен впечатлена от Азис, че помолих да ми изпратят дискове с негови неща. Това беше преди много години. Не одобрявам някои негови изцепки, но като цяло за мен той е много талантлив entertainer, шоумен, който се оказа по-умен, по-смел, по-изобретателен и по-работлив от всички български поп-певци. На всичкото отгоре е циганин и гей. Няма как да не съм респектирана от силата на характера на този човек. Понякога се държи ужасно и наистина е само за публика от 18 г. нагоре. Дори и да не се държеше така, пак щеше да е обиждан на „педал“ и пращан да става „на сапун“ защото е циганин (или обратното, държи се така, защото е обиждан...). И в крайна сметка в българския шоубизнес няма по-успял от него освен Лили Иванова. Това е неприятна за много хора равносметка. А в нея няма нищо неприятно. Никой не кара никого насила да слуша или гледа Азис или чалга. Никой не може да те накара да купиш нещо, което не харесваш.
Митко Пайнера не трябваше да се поддава на глупостите на интелигенцията, а да вземе евро-субсидията. Това е бизнес, не предаване за култура по БНТ, държавата не участва с пари. Той е създал вече десетки певици и певци, които ЯВНО създават радост на много хора и правят живота им по-лек с песните и визията си, и никой нямаше право да обижда работата му. Дори Теди МосковJ. Слагам емотикон с усмивка. На Теди му е позволено всичко, но на Пайнера, Азис и Глория, не. Още една усмивка. Може би трябва да се разделим на две Българии. На дъното на целия провал, който ни се случва в момента, може би стои именно това – ужасното разделение и озлобление между хората.
Няма чужденец, който да не е зашеметен от красотата на певиците ни, и озадачен и развеселен от поп-фолка. Америка даде на света хип хопа, България пък дава чалгата. Дала е и Гена Димитрова, Гяуров, Гюзелев, но става дума за друго. Квалификациите и етикетите са напълно излишни. Музиката няма граници, тя е разбираема за всеки човек на планетата. Чалгата е натоварена с много българска история, ориенталските й мотиви не са повод за срам, а за преоценка кои сме ние, хората от Балканите, чиято кръв се раздвижва от този ритъм. Българите не са ходили в карирани поли без гащи отдолу, а в потури, които сега се носят на много места в мюсюлманската част на света. Да, и шотландците свирят на гайда, но тяхната музика е съвършено различна от музиката на българските гайди. Кое е „по-добро“, „по-културно“, „по-приемливо“, не е от значение. Излишно е да мразим себе си чрез мразенето на вид музика.
И се дръжте по-добре с красивите жени, които пеят за любов. Това не означава, че непременно са проститутки.
Публикувана на 04/07/13 09:26 http://milenafuchedjieva.blogspot.com/2013/04/blog-post_8919.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване