04/22/13 07:56
(http://www.borisloukanov.com/)

Над Дъгата 2012 – свалете своето пиратско копие!

Авторите на култовия комикс сборник решиха да предоставят на своите читатели официално пиратско копие на собствената си творба, отдавна изчерпана от книжния пазар. Respect!

Наскоро станахме свидетели на едно рядко срещано явление в българския литературен живот, което до голяма степен е прецедент в родната културна действителност. Автори – художници, писатели, творци, решиха да предоставят на почитателите си “официално” пиратско копие на собствената си книга, отдавна изчерпана на книжния пазар – “Над дъгата, 2012″, издание на Сдружение „Проектът ДЪГА”.

nad-dugata2

За по-младите ще припомня, че „Дъга – разкази в картинки“ е първото българско детско комикс списание. Първият му брой излиза в края на 1979 г. Въпреки огромното външно влияние, списанието създава свой собствен стил и е класически образ на българската илюстрация за това време. „Дъга“ набира огромна популярност през 80-те години, когато тиражът му достига 180 000 бр. В списанието са събрани колекции от комикс сериали на много световноизвестни български илюстратори, детски писатели и аниматори, сред които Доньо Донев и Борис Димовски.

Но както пише Антон Стайков (докторант във ФЖМК на СУ “Св. Климент Охридски” и главен инициатор за възраждането на “Дъга” и “пиратското” й представяне):

 ”…настоящият албум не е продължение на „старата Дъга”. Той изразява желанието на девет автори да стигнат до сегашните читатели в България, които са изморени от социални мрежи, торенти и кабелни доставчици на визуални разкази…Художниците разказват представените тук истории с универсалния език на комикса, но оцветен с нюансите от началото на 21 век…Художниците се събират в този албум, за да заявят отново любовта си към комикса и утвърдят мястото си в европейското комикс-семейство. Всички заедно кондензират годините след последния брой на “Дъга” в ново качество – техните истории са по-зрели, с усложнени сюжетни нишки и плътна структура.”

С голямо уважение държа да представя комикс историите и авторите на “Над дъгата, 2012″ и още веднъж да ги поздравя за смелата им и нестандартна инициатива:

  • “Дичо Пъдаря трябва да умре” – текст Сотир Гелев, рисунки Пенко Гелев
  • “Ян Бибиян” – по Елин Пелин, рисунки Росен Манчев
  • “Миташки и небесната джаджа” – текст и рисунки Румен Чаушев
  • “Ники Внучето и Роли Кучето” – текст и рисунки Николай Додов
  • “ЕЛО – Легенда за Черните Архангели” – текст Любомир Чолаков, рисунки Димитър Стоянов
  • “Краят на Бенковски” – по Захари Стоянов, рисунки Владимир Коновалов
  • “Дамга” – текст Марин Трошанов и Евгени Пройков, рисунки Петър Станимиров
  • “Тримата Мускетари” – по Александър Дюма, художник Евгений Йорданов
  • “Призрак” – текст и рисунки Сотир Гелев

 

nad-dugata

А за тези, които не са успели да присъстват с флашката си на “пиратското” представяне на “Над дъгата, 2012″, могат да изтеглят своето пиратско копие тук:

Над Дъгата, 2012 by Boris Loukanov

А тук може да изтеглите “Над дъгата, 2012″ в най-популярния формат за електронни четци – ePUB.

И не забравяйте да поздравите авторите на “Над дъгата, 2012″ на тяхната Facebook страница!


Rating: 0.0/5 (0 votes cast)


Над Дъгата 2012 – свалете своето пиратско копие! is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

The post Над Дъгата 2012 – свалете своето пиратско копие! appeared first on Boris Domain | The Marketing Creative Space.

Публикувана на 04/22/13 07:56 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/6IA8QvlMvNo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване